hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 將會有8隻至尊噴射船?
開啟左側

將會有8隻至尊噴射船?

AVW21 發表於 2012-9-19 19:13 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 19-9-2012 18:43 發表

為日後大橋通車後舖路?
到時cut 剩依8架

可能係其中一個原因,但更有可能係本身噴記自己蝕緊錢…
GR614 發表於 2012-9-19 21:37 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW21 於 2012-9-19 19:13 發表

可能係其中一個原因,但更有可能係本身噴記自己蝕緊錢…

幾時有賺過
セブンアイランド大漁
UltimateGTR 發表於 2012-9-20 02:02 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW21 於 2012-9-19 17:55 發表
噴記全團有13艘水翼船,之前有3隻轉至尊,而家攞多5隻去做,諗緊係咪真係有咁高需求。

其實至尊嘅班次係咪取代原有嘅普通船?如果係就者係逐步逼人搭至尊…

P.S.雖然至尊都係有普通位,但始終少咗… ...

佢話係"滿足不斷上升的豪華海上客運服務需求", 但實情係點大家應該明白.
到時如果直通巴同依家普通位個價錢相近, 您架船又無矖普通位而唔趕時間仲唔走去坐直通巴咩?
雖然佢豪華位同尊豪位既餐飲係唔錯....

gordon 發表於 2012-9-20 11:23 | 顯示全部樓層

原帖由 UltimateGTR 於 2012-9-20 02:02 發表

佢話係"滿足不斷上升的豪華海上客運服務需求", 但實情係點大家應該明白.
到時如果直通巴同依家普通位個價錢相近, 您架船又無矖普通位而唔趕時間仲唔走去坐直通巴咩?
雖然佢豪華位同尊豪位既餐飲係唔錯.... ...
其實早排有人預計過, 去澳門的直巴價格可能會比坐船平得多, 仲唔知會唔會有跨境發財車(或者娛樂場自行經營這些直巴, 收取成本價的票價, 現時港澳航線所有船公司都是有娛樂場背景的), 個人估計票價應該同去廣州差不多($80-100).
可能噴記正為港珠澳大橋通車的客量減少而舖路, 資源增值.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
914 發表於 2012-9-20 20:08 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

反而我個人覺得有班唔鐘意拋嘅客盡量想坐jetfoil,所以索性字軌化,加所謂豪華位。(曾經反映過為何比豪華位價要坐响engine隔離,不過冇理我)。

曾聽聞何生引入jetfoil 係唔想佢啲米飯班主拋到賭唔到。千金上場後只睇住盤數,而jetfoil 營運成本咁高,唯有收多啲補貼吓。
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
proschebus 發表於 2012-9-20 23:46 | 顯示全部樓層
其實我都唔明豪華位不設在樓上,原因我估到一定係方便派餐,唔駛ca攞住份餐上樓上咁危險,但豪華位在樓上就更理想。
九鐵動力 拓新領域
UltimateGTR 發表於 2012-9-21 02:33 | 顯示全部樓層

回復 14# : 我既諗法係增加普通位, 甚至減價去應對港珠澳大橋通車的客量減少, 當然前提係直巴平過或同坐船差唔多錢.

回復 15# : 我就係其中一員, 只坐jetfoil. 如果真係無普通位, 豪華位我都無太大問題, 我都係一個月坐一轉起兩轉止, 但係我呢d真係叫忠實fans, 同jetfoil有感情, 唔會點去計價錢, 但講真有幾多個係我咁樣, 其他人簡坐jetfoil係因為佢唔怕拋, 直巴價錢吸引仲唔考慮轉坐車咩?

回復 16# : 豪華位不設在樓上原因之一應該仲有唔想班俾貴價飛既貴賓仲要行上行落.  至於派餐問題, 之前天皇在上層都有個好細既水吧既, 但應該放唔矖上層既餐姐. 如果無技術問題, 可以考慮加大個水吧.
914 發表於 2012-9-21 06:54 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

我自己唔怕拋,但自從某次坐Tricat大浪到CA都唔敢收餐同要行北大嶼後,只會乘坐foil 系列。

但要jetfoil減價可能有點難度。畢竟jetfoil 營運成本真的比cat高。當然jetfoil 航行時舒適度只有foilcat至做得到。(當年藍公司開檔仲寄望佢買日本jetfoil 或foilcat)

豪華位設在樓上冇乜問題吔。Tricat 如是,Austal同Flying Cat 如是,四層船同天星如是,大部分747如是。而家大部分航空公司A380樓上也不提供經濟倉。

若果豪華位一定要放樓下,何不把水吧放在engine位,嘈住啲staff 好過嘈住啲客。再唔係裝埋PTV派耳筒。
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
barca_399 發表於 2012-9-21 08:42 | 顯示全部樓層
原帖由 UltimateGTR 於 2012-9-21 02:33 發表
回復 16# : 豪華位不設在樓上原因之一應該仲有唔想班俾貴價飛既貴賓仲要行上行落.  至於派餐問題, 之前天皇在上層都有個好細既水吧既, 但應該放唔矖上層既餐姐. 如果無技術問題, 可以考慮加大個水吧.

個水吧夠大擺得哂d餐又點?
所有食物同飲品咪又係在岸上經下層搬上層.....
咪一樣係危險.
gordon 發表於 2012-9-21 14:21 | 顯示全部樓層

原帖由 914 於 2012-9-21 06:54 發表
我自己唔怕拋,但自從某次坐Tricat大浪到CA都唔敢收餐同要行北大嶼後,只會乘坐foil 系列。

但要jetfoil減價可能有點難度。畢竟jetfoil 營運成本真的比cat高。當然jetfoil 航行時舒適度只有foilcat至做得到。(當年藍公司 ...
如無記錯, Tricat及Flying cat的水吧設在上層, 所以豪華位設在上層較方便
但Austal的水吧是在下層的, 小弟都見過職員一次淥成幾十個杯麵, 然後拎上樓上派餐.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法