hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 將會有8隻至尊噴射船?
開啟左側

將會有8隻至尊噴射船?

barca_399 發表於 2012-10-3 23:48 | 顯示全部樓層

回復 30# 的帖子

火星已經係屬於MIREJET?
914 發表於 2012-10-4 00:04 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

一程jetfoil會有幾拋?頂多係返港過了西隧口至碼頭嗰幾分鐘。

咁tricat豪華位又可以擺樓上?難道Tricat 冇jetfoil 咁拋?

AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
GR614 發表於 2012-10-4 14:05 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2012-10-3 23:48 發表
火星已經係屬於MIREJET?

我睇過幾個日本網討論區都話係,其中一個仲話係要黎開新線,但實際係點我研究過都無咩頭緒,就當佢係先
セブンアイランド大漁
Man@MFHK 發表於 2012-10-4 14:50 | 顯示全部樓層

原帖由 914 於 2012-10-4 00:04 發表
一程jetfoil會有幾拋?頂多係返港過了西隧口至碼頭嗰幾分鐘。

咁tricat豪華位又可以擺樓上?難道Tricat 冇jetfoil 咁拋?

跟本原則上豪華位就唔應該擺樓上或船頭,只係:
1.受飛機概念影響,豪華位擺樓上或船頭
2.船艙空間規劃問題

其實最理想本來就係豪華位擺下層尾部(除左航行時較穩定,更方便執行豪華位優先上岸政策),不過又怕嘈親D客
914 發表於 2012-10-4 18:00 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

咁唔通多間飛機製造商嘅設計者係傻嘅?點解飛機頭等同商務要擺機頭同樓上?

除咗日本內陸747全econ版樓上係econ 外,其他航空公司大部分試過econ 擺樓上嘅都改番商務了。大部分A380用家大部分在新機中也不再提供樓上econ 服務。

講返船,點解天星樓上貴過樓下?三四層船豪華位為何設在第三層?

你話樓下近engine 較穩定,sorry, 以jetfoil嘅設計,翼航時基本上任何一個位都一樣咁定。

豪華位擺樓上唔可以優先落船?飛機都得,以前樓下係econ年代亦可以閘住啲人比樓上落船先。要快嘅咪開埋後面度門咯。
Man@MFHK 發表於 2012-10-5 10:46 | 顯示全部樓層
原帖由 914 於 2012-10-4 18:00 發表
咁唔通多間飛機製造商嘅設計者係傻嘅?點解飛機頭等同商務要擺機頭同樓上?

除咗日本內陸747全econ版樓上係econ 外,其他航空公司大部分試過econ 擺樓上嘅都改番商務了。大部分A380用家大部分在新機中也不再提供樓上econ  ...

飛機還飛機,點解船一定要跟?
重點係依家紅公司唔係得jetfoil,仲有一堆tricat,咁除左空間規劃問題外,點解豪華位一定要擺樓上?因為要有高人一等0既優越感?
天星同郵輪已經又係另一種情況了......
天星機件係船中央,最定亦係船中央,至於樓上收得貴(舒服)過樓下,好明顯係隻船本身問題,佢個半開放式engine艙搞到下層又熱又臭又嘈,緊係要收返平D啦
郵輪咁大隻船本身已經好定,客艙規劃自然就著重於景觀、設施等問題,上層景觀較好、有大窗甚至露台,又較近甲板,方便較專貴0既乘客享用。
syp 發表於 2012-10-5 11:07 | 顯示全部樓層

原帖由 914 於 2012/10/4 18:00 發表

除咗日本內陸747全econ版樓上係econ 外,其他航空公司大部分試過econ 擺樓上嘅都改番商務了。大部分A380用家大部分在新機中也不再提供樓上econ 服務。

講返船,點解天星樓上貴過樓下?三四層船豪華位為何設在第三層?

你話樓下近engine 較穩定,sorry, 以jetfoil嘅設計,翼航時基本上任何一個位都一樣咁定。

豪華位擺樓上唔可以優先落船?飛機都得,以前樓下係econ年代亦可以閘住啲人比樓上落船先。要快嘅咪開埋後面度門咯。

你成篇文都充滿問號和質問, 你自己答案係乜呢?

據我個人見解, 飛機高級位擺機頭主要係因為較接近機門, 方便優先上落。至於上層, 我認為 747 的上層有一獨立空間和經濟位完全分隔, 亦比較寧靜。A380 我就唔清楚了, 或者同上層感覺較高「上」有關。

但船的情況很不同, 每款船的設計都不同, 也不像飛機一樣, 絕大部份時間都只用機頭的一至兩度門上落, 飛機和船沒有大多可比較的地方。

Jetfoil 豪華位擺下層船頭, 個人估計或者有以下因素 (1) 近船頭的上落艙門, 方便優先上落, (2) 可能豪華艙所需空間剛好等如下層船頭的面積, 有「天然」分隔, 唔需要另外間隔, (3) 唔想豪華位乘客上上落落。

以上都只是個人估計, 歡迎反駁。
下一站係西營盤
barca_399 發表於 2012-10-5 13:58 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

(2)係好主要的因素......
一直以黎都係以普通位為主,
平時豪華位客量都係多極有限.....最多都係假日會比較多人...
咁樣船公司又點會冇啦啦用上層咁大個空間黎做豪華位?
將上層間開豪華位同普通位係可以o既...
不過樓下已經有一個「天然」分隔,為何要多此一舉?

要在樓上整豪華位,就一定要整一個有咁上下大O既水吧....
咁樣只會進一步浪費空間.
914 發表於 2012-10-5 15:19 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

乜jetfoil 現在樓下豪華位景觀好過樓上咩?

算小弟見識少,世上有邊種交通工具豪華位乘客要坐engine 隔離?
914 發表於 2012-10-5 15:27 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

乜而家jetfoil 設計不就像飛機主要靠船頭隻門上落嗎?

我並不反對豪華位擺樓下船頭,而係而家要坐樓下船頭要比尊豪位價錢。

而比一般豪華位票價就要坐engine 隔離,仲要係3+6+3排列,上次坐連啲椅都唔較得,坐窗口位仲要同另外兩個人迫。又嘈,豪乜鬼華!?