hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 將會有8隻至尊噴射船?
開啟左側

將會有8隻至尊噴射船?

929jetfoil 發表於 2012-10-5 15:32 | 顯示全部樓層

其實一直想問,日星同祥星兩隻大噴射會唔會升級至尊??
syp 發表於 2012-10-5 15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 914 於 2012/10/5 15:19 發表
算小弟見識少,世上有邊種交通工具豪華位乘客要坐engine 隔離?

咁你可能真係見識少, 飛機最近 engine 的翼位好多時都係商務位 (有些冇頭等的, 商務位已是最高等艙位)。
下一站係西營盤
914 發表於 2012-10-5 15:39 | 顯示全部樓層

回復 39# 的帖子

Barca兄應該對噴射船比我熟,我認為首先尊豪位應改為1+3+1,並減少一排,因尊豪客真係比多咗錢。

樓下若果將貴賓房搬返樓上,樓下econ 位數目同擺樓上差不多,而樓上可以減一兩排椅增加legroom。豪華位連VIP房擺樓上啱啱好。
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
syp 發表於 2012-10-5 15:49 | 顯示全部樓層

原帖由 914 於 2012/10/5 15:27 發表
乜而家jetfoil 設計不就像飛機主要靠船頭隻門上落嗎?

係, 咁係咪呢隻門最近下層船頭嗎?
下一站係西營盤
barca_399 發表於 2012-10-5 16:11 | 顯示全部樓層

回復 43# 的帖子

要1-3-1做乜呢?你只係坐O係個位度.....
legroom要多d就話o者,旁邊要咁多空間做乜?
坐位就算用到TRICAT ,AUSTAL 豪華咁闊O既位...都唔洗用咁多空間啦.

VIP ROOM 擺樓上...可以點擺?
擺窗邊唔夠闊.....要將條走廊向內移.....分分鐘搞到條通道九曲十三彎....
擺中間? 坐房只係對住四面牆....搵你坐啦...

水吧又點搞?
擺上頭左邊船頭廁所位至樓梯口位置.....
可以.....不過唔見了3-4行位.....仲要在船尾另外再整多一個廁所,又唔見多幾個位....
水吧擺中間位置......可以.....不過又唔見3-4行位....(仲要一行4個位...).

我算你vip room 只係一個,而唔係好似錫星咁兩個.....
請問樓上擺得幾多個位呢?
講到呢度....已經想像到樓上的船艙情況會係有幾混亂......

同埋我覺得你的說話好茅盾...
你一路都要越高級的class 越高人一等....
但到頭黎你的"所謂"設計,尊豪位竟然在下層.
---------------------------------------------------------------------------

914 發表於 2012-10-5 16:18 | 顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

我坐飛機唔多,相比之下機尾係嘈過機中央,有冇航空公司將商務位放機尾,econ 放中間呢?
914 發表於 2012-10-5 16:20 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

我冇反對過尊豪位放船頭,近門亦冇問題。問題係豪華位唔應該放engine 隔離。

究竟有乜船嘅豪華位放engine 隔離呢?
barca_399 發表於 2012-10-5 16:27 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

你冇反對過尊豪位放船頭...
不過你一路主張係將高級class 擺上層呢...
你由頭到尾不停列舉飛機商務同頭等係擺上面.
你想緊乜已經好明顯啦.
914 發表於 2012-10-5 16:32 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

咁VIP 放樓上船尾好似Tricat咁得唔得?

尊豪位用1+3+1,尊貴人客就係要多啲個人空間。Tricat 都有單丁位啦,只係豪華位價錢添。尊豪位比豪華位收多50%,要多啲個人空間好過份嗎?飛機頭等而家好多都係單丁位添。

Jetfoil 設計概念來自飛機,跟747或A380,頭等係樓下較前位置,商務放樓上,econ 係機下機尾有何不妥?

又係你話樓上擺豪華位未必有咁多客,咁攞走中間幾行四人位做水吧有乜問題?
barca_399 發表於 2012-10-5 16:33 | 顯示全部樓層

回復 47# 的帖子

至尊船豪華位放下層尾的確係嘈....
但有時d O野先天問題......
唔係因為嘈就可以將佢強行改掉....
仲要睇下可唔可行先得.....

真係咁介意嘈......
仲有眾多非至尊船jetfoil 你選擇呀.....
再唔係可以選其他船種.