hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 針對水客建議東鐵重設行李托運
返回列表 發新帖
開啟左側

針對水客建議東鐵重設行李托運

Quanta 發表於 2012-9-20 10:46 | 顯示全部樓層

原帖由 2076 於 2012-9-19 23:03 發表
岩岩新聞話有水貨客被捕,唔知會否對水貨客的來港有阻嚇作用?

短期風頭火勢應該會少咗,
遲 d 就睇政府會唔會輿論過咗就回復原狀

由此事可見, 政府之前根本係唔做嘢
佢可以因為有人示威而兩三日內做咁嘅行動, 捉成百幾人
即係佢平時絕對有能力整頓, 只係佢放任班水貨客故作非為

香港地, 有時真係你唔俾壓力佢 政府係唔會做嘢
waichiu 發表於 2012-9-20 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2012-9-20 10:46 發表

短期風頭火勢應該會少咗,
遲 d 就睇政府會唔會輿論過咗就回復原狀

由此事可見, 政府之前根本係唔做嘢
佢可以因為有人示威而兩三日內做咁嘅行動, 捉成百幾人
即係佢平時絕對有能力整頓, 只係佢放任班水貨客故作非 ...

其實香港水貨客(唔係內地水貨客)都係為兩餐, 如果唔係令到上水站咁亂, 何必趕盡殺絕, 佢地都係小市民, 唔係大財團.
都係當年政府同KCR冇眼光, 唔大幅擴建上水站!
田生做九鐵主席時都講過, 如果可以返轉頭, 佢會興建西鐵至落馬洲的北環線, 唔起東鐵落馬洲支線!
DGCNYO 發表於 2012-9-21 16:19 | 顯示全部樓層
原帖由 waichiu 於 2012-9-20 23:15 發表

其實香港水貨客(唔係內地水貨客)都係為兩餐, 如果唔係令到上水站咁亂, 何必趕盡殺絕, 佢地都係小市民, 唔係大財團.
都係當年政府同KCR冇眼光, 唔大幅擴建上水站!
田生做九鐵主席時都講過, 如果可以返轉頭, 佢會興建 ...

水貨客本身有走私喎.....紅酒果D衰曬啦!電點野過大陸衰曬啦!搵2餐大曬?犯法架喎
 樓主| yoyotown 發表於 2012-9-21 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2012-9-19 14:52 發表

國內入手? 求人不如求己啦
中央對地方並非完全有效管理
如果港鐵上水站分流, 根本就無呢D爭議

如果你話收行理費唔可取, 咪洗幾百萬起多個出入口專比水客用LOR
而家問題係, 根本港鐵錢就識收, 叫水客係上水站排隊 ...

分流係起唔到行用, 分用入閘, 但入閘後一抽東鐵十二卡, 如果我話你聽有頭九卡(除左頭等)都有水客同佢地嘅戰車, 你覺得點?

如果無辨法杜絕咁只有將佢地規範起來, 人車分流相信係會減少對其他乘客影響.
活著, 我應該做甚麼!
telford5d 發表於 2012-9-25 02:34 | 顯示全部樓層
原帖由 UBS 於 2012-9-19 22:39 發表

2. 本地線過境鐵路(唔係國際列車)係要守 行李長闊高不超過170cm 規定

3. 以前有行李票,不過九龍灣話要大統一行李規定,咁就無左lu。好可惜,一個羅湖站一個上水站已經玩殘班職員  

九龍灣人的使命同終生成就係要去K化,一統港鐵山河,那些Ex-K嘢唔該消失,
對付行李客,「我哋地鐵職員係好專業嘅,有效阻止大型行李入閘上車」…
慘嘅係東北一帶幾個站的職員之嘛,九龍灣班人會見到嘅咩~~

以前火車站有班阿姐喺個閘口捉人一定要買行李飛,講真,反正都阻唔到班人㗎啦,咁不如
快快趣趣啅人廿蚊好過,一來增加收入,二來唔好阻人入閘同埋喺月台或列車上將啲貨玩合體,
影響到人呀嘛!~~
AVW28 發表於 2012-9-25 11:07 | 顯示全部樓層

作用唔大,因為「你(兩地政府、港鐵)有張良計,我(水客)有過牆梯」。
你圍上水站,我咪去東鐵沿線其他站(已知的粉嶺、大圍、太和等站都有)。
LL3850
053h4 發表於 2012-9-25 12:38 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
LF5502 發表於 2012-9-26 01:41 | 顯示全部樓層
做樣架 ja......

根本呢個思歪港共政權係為中国人服务