hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴稱「迫切考慮」提出加價
開啟左側

[問題] 九巴稱「迫切考慮」提出加價

Kaix 發表於 2012-10-16 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2012-10-15 23:29 發表
奧運站開o左十幾年都唔係搶o左好多旺角青衣客o者,
你個旺角西站會唔會偏西o左少少,
引到幾多人行或轉車出去返西北先?

如果西鐵設旺角西站, 西鐵路線係會取道大角咀地底, 然後進入渡船街,
旺角西站就係設係亞皆路街至鼓油街之間,
選項一係在渡船街南行旁重建舊樓建大型商場商廈上蓋(行去彌敦道4-5分鐘),
選項二係在渡船街北行旁的櫻桃街公園(行去彌敦道5-6分鐘),
當年有人士大力爭取, 但當年九鐵因為西鐵勁蝕而沖昏頭腦,
剩係想咩都唔理盡快將西鐵拉落尖沙咀

因為西鐵路線, 令到高鐵要低速屈入內街穿過舊樓, 西鐵作為市內鐵路卻一條大直路奔馳;
海旁住宅區6軌並走, 但旺角鬧市的西部卻一條軌都冇, 過門而不入大客倉, 規劃嚴重不協調, 資源嚴重錯配

睇返旺角東站, 佢不知幫觀塘線同九龍塘站分流左幾多人流,
用佢的新界東居民係北起太子道、南起登打士街、西起上海街

旺角西站肯定會對68X/69X造成嚴重打擊, 就算用268X方案相信都挽救唔到客量,
天北/屯北/荃灣海旁的旺角線都會有影響

FBI2 發表於 2012-10-16 08:46 | 顯示全部樓層
原帖由 LNChickenRice 於 2012-10-15 22:05 發表
經濟學白痴搞專利巴士,
唔死就真係新聞頭條...

恕小弟窒得過份啦:
九巴根本唔識睇市場0既動向、市民0既需求
仲有對手「殘酷」0既價格戰術...
(當年城巴整死中巴0既戰術,今日竟然輪到九巴!
咁都唔知死因0既話: 咁就 ...

九巴何姓又係會計佬,新城那班都係會計佬,點解兩者管理差咁遠既?
會計佬度縮就係人都知(包括小弟),可是度縮到連有些可以救起既線都HEA做,而本身做得好既線都可以收收收,係咪想趕晒D客走先安樂?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2012-10-16 09:07 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-10-15 11:34 發表

將南到底有幾多人搭巴士,到底有幾多人非搭巴士不可,大家心中有數,
人地資源過剩,削減資源又有咩問題?係咪將南就算無客都一定要留返咁多架車,一架都唔減得?

不過呢,我就唔會好似你咁,有hidden agenda。

即係咁,我自己住的觀 ...

首先,小弟一直就690系一事接受緊塔利班式審判,也不介意有任何批評,反正決策者不是小弟.

其次,小弟只是用948作假設,所以"不幸踩親人條尾". 事實上,我唔需要就948作任何建議,因為這件事已經嘈到上立會,小弟居住地鐵站旁,948是否全日不是很重要,也沒有
爭取要948全日,只是希望說明690/692現時的確浪費中環好多QUOTA,一條13部車,一條11部車,24部載空氣既車入中環,為何不好好利用這些QUOTA呢? 就算唔俾948,
俾18P都得掛.

說公平或不公平根本不成理由,但690非繁平均客量低於50%的指標是不爭的事實.出來嘈之前,要問自己"690有冇5成客頂住條線呵?冇就唔該諗諗計".當然,690如果兜山下,
非繁時有機會客量比現時更差,這一點還有說得通的地方.不過,據觀察所得,692回程客量不是遠比690差,甚至晚間回程班次整體比690更好客.因此,就算有地鐵也好,沒有
地鐵也好,690/692現時客量夠唔夠養得起條線,呢個已經係可以重組的重要支持.

至於有板友說307都係一邊客量多,一邊客量少.這一點小弟同意,307晚繁過後出中環,平均一班唔夠十人,就算係680,晚繁後出中環,一班都係6-7個.不過,307下午3點幾返
大埔可以頂閘(講緊既係星期一至五),相對690/692同樣時間呢? 去到北角都冇20個.

690行山下,定係改做山上,小弟沒有任何偏向的意見,任何改動均可以.不過,小弟對維持原狀極之有保留,因為現時講緊係692繁時客量少於8成,而690/692非繁客量少於5成,
甚至少於3成.如果定點班次令690客量增加,咁點解數據上客量跌左咁多既? 唔通原本住山上既690客死晒? 客量跌都唔緊要,達標就可以啦,起碼九巴44沒有因為有東涌線
而不達標,九巴98A,98C,98D就算有地鐵仍然超標,可是690呢? 為什麼非繁客量得3成都冇?

總括來說,692是該死的,而將南要求保留全日線出中環也是事實,而692和796S換將荃呢個概念係非常好.至於690,現時要研究的是如何因692取消而增加其客量,目標是
非繁客量可以增加至5成或以上(不過都好難).也許其他板友有更好的方法去提升690客量,點樣改就由大家討論了.

正因為不達標這個原因,所以點解青衣次次有路線重組,加車等等,都要搵43C找數,一來43C經旺角,二來43C非繁平均客量的確不達標.

小弟既立場係,692死,批車係換來開將荃,將軍澳既資源俾番將軍澳. 而948只係因為中環少左QUOTA而順便而已,就算692取消左,948都未必全日到,連下繁加班都未實行,
現在說全日係太早!

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
~誰@359~ 發表於 2012-10-16 19:41 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-10-16 09:07 發表

首先,小弟一直就690系一事接受緊塔利班式審判,也不介意有任何批評,反正決策者不是小弟.
咁第一件事係,你要諗下你做緊既係咪塔利班式行為
拎690兜坑口尚德對山上居民既震撼、傷害,令全將軍澳最後一條全日中環隧巴墮進危機既效果
應該不下於美國本土畀人襲擊兼且冧左兩三座樓死左幾百個人,之後迫到美國打反恐害埋中東既平民百姓

共通點係,大家都因為一D原因,走去傷害人地,結果害埋自己以為幫左既人
但其實只要塔利班唔首先發動911、690唔首先走入坑口尚德,成個世界係會好天下太平
亦唔會導致往後既種種結果

字大只顯得人自大
FBI2 發表於 2012-10-16 21:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2012-10-16 19:41 發表
咁第一件事係,你要諗下你做緊既係咪塔利班式行為
拎690兜坑口尚德對山上居民既震撼、傷害,令全將軍澳最後一條全日中環隧巴墮進危機既效果
應該不下於美國本土畀人襲擊兼且冧左兩三座樓死左幾百個人,之後迫到美國打反恐 ...

我有做什麼塔利班式行為呢? 請講清楚少少.
由始至終,我沒有說過690一定要兜山下,行山或兜下面我也沒有意見.我只有說過,692既問題,要搵690找數,因為690和692現時非繁同樣冇客,同樣不達標.

點解要搵690找數? 因為佢都係將軍澳來往中環既線,同692堪稱兄弟囉. 呢個係關乎歷史原因,話說692係由691和693合併出來既,理論上同690無關.不過,
691係點樣出來呢? 其實係690P轉全日而更改號碼,690P當年係690輔助線.換言之,691也好,693也好,692也好,都係由690所生. 現時690和692同樣有難,
要找數係兩條一齊找數,只不過係邊條找數勁D,邊條找數細D. 現時既情況係,692找數勁D,而690找數細D,但唔係等如唔駛找,除非690非繁平均客量高於
50%囉.個仔冇錢都要問阿媽拿架啦,而家692係仔,690係阿媽,因為692係由690>690P>691>692出來既,咁入阿媽數有什麼問題?
transbus 發表於 2012-10-16 21:30 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-10-16 21:00 發表

由始至終,我沒有說過690一定要兜山下,行山或兜下面我也沒有意見.我只有說過,692既問題,要搵690找數,因為690和692現時非繁同樣冇客,同樣不達標.

點解要搵690找數? 因為佢 ...

咁整條N691日間版咪皆大歡喜囉, 當N691係新691 o既"輔助線",
調景嶺尚德坑口有過海車, 山上有返順走出九龍o既過海線.

咦, 咁假如1仔客量跌, 1A又係1仔輔助線, 第日秀茂坪出旺角咪要經埋竹園..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
FBI2 發表於 2012-10-16 21:41 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2012-10-16 21:30 發表

咁整條N691日間版咪皆大歡喜囉, 當N691係新691 o既"輔助線",
調景嶺尚德坑口有過海車, 山上有返順走出九龍o既過海線.

咦, 咁假如1仔客量跌, 1A又係1仔輔助線, 第日秀茂坪出旺角咪要經埋竹園.. ...

理論上係,但實際1A冇客先算. 仲有,如果日後13X冇客,都要搵1A找數,因為13X係1A拆出來架.

當然,N691日間版係呢度多位板友既共識,而且西貢區議會早於幾年前提出過將N691日間化以合併690和692,可是九巴不同意,而且將南反對.

LNChickenRice 發表於 2012-10-16 22:23 | 顯示全部樓層
仲有一個更「無聊」0既例子:
各大過海隧道0既巴士轉乘!
(三條隧道0既收費廣場都晌九龍方面,
去香港方向0既轉乘優惠->只係得$5.7
[而唔係兩程車收返一程價0既最低收費$9.3!])

怪唔得九巴晌港島北岸「拍烏蠅」
等小新俾獨市位過九巴「上車」囉...
(有問題0既轉乘,可能係隧巴線永世cut唔到車0既原因之一)

PS 城巴專利二部0既A巴就醒目啦:
第一程全免!(不過當然就係第二程貴到難而置信)

唔識向對手學0野0既巴士公司...
同吸血殭屍見人就咬,而見唔到紅十字會0既過期血*[任你飲]一樣...
真係人見人怕
* 事實: 紅十字會0既過期血係直接去堆填區
同醫療垃圾一齊坑埋...ATV某殭屍片0既橋段「不適用」
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
FBI2 發表於 2012-10-16 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 LNChickenRice 於 2012-10-16 22:23 發表
仲有一個更「無聊」0既例子:
各大過海隧道0既巴士轉乘!
(三條隧道0既收費廣場都晌九龍方面,
去香港方向0既轉乘優惠->只係得$5.7
[而唔係兩程車收返一程價0既最低收費$9.3!])

怪唔得九巴晌港島北岸「拍烏蠅」
等小新 ...

九巴現時既營運作風,等如一條友俾人強姦都唔識反抗咁既款. 簡單D講,就係唔反抗就要學會接受. 不過,接受係九巴既事,唔會搵小市民開刀,加價唔容許.

係都減何達文份糧先啦.
S3BL100 發表於 2012-10-16 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-10-16 21:00 發表

點解要搵690找數? 因為佢都係將軍澳來往中環既線,同692堪稱兄弟囉. 呢個係關乎歷史原因,話說692係由691和693合併出來既,理論上同690無關.不過,
691係點樣出來呢? 其實係690P轉全日而更改號碼,690P當年係690輔助線.換言之,691也好,693也好,692也好,都係由690所生. 現時690和692同樣有難,
要找數係兩條一齊找數,只不過係邊條找數勁D,邊條找數細D. 現時既情況係,692找數勁D,而690找數細D,但唔係等如唔駛找,除非690非繁平均客量高於
50%囉.個仔冇錢都要問阿媽拿架啦,而家692係仔,690係阿媽,因為692係由690>690P>691>692出來既,咁入阿媽數有什麼問題?

唔好再妖言惑眾啦好無?

74X係74A拆出來,74A客量唔掂,74X非繁窗口位都坐唔滿,肯定唔到五成,係咪又要74X減班或者兜埋埔公沙田?

270A係70拆出來,未拉去尖沙咀之前,非繁都係麻麻地,咁當年係咪又要270A一齊找數,
一齊減班,或者兜埋大埔沙田?

89D係89C拆出來,89C非繁客量差,89D又唔係好爆,咁係咪要89D一齊找數,
兜晒成個馬鞍山、濱景、黃泥頭先走?

277X係70X拆出來,70X而家唔掂,係咪兩條線非繁要合併返?

680同681,非繁肯定有一個方向無客,咁係咪要680非繁食埋條681,
取消馬鞍山繁忙時間以外特快過海服務?

你發覺你個邏輯出左咩問題未?

690同692唔達標,但係我想講,唔達標的過海線仲有大把。
692係抵死,但係點解要打690主意?仲有大把值得陰乾的過海線你又唔提?
唔達標就要搵客,但係690同692非繁合併行隧道,到底係搵多左客定係倒客?
你自己都心知肚明,否則你#124點解會話
「690如果兜到冇晒客,咁690可以順手升天囉,對巴士公司真係MDS」?
你係咪好想摺人地條線?
既然合併反而會搞到少左客,搞到盤數比原先690更差,甚至差過原先條692,咁點解要合併?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
張偉沖 + 1 + 1 不能同意更多.

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/