hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴稱「迫切考慮」提出加價
開啟左側

[問題] 九巴稱「迫切考慮」提出加價

LF5502 發表於 2012-10-14 03:29 | 顯示全部樓層

但新巴城巴重點唔係做英皇道 ma.....
所以一堆東廊線可以飛走佢

但彌敦道本身就係重點地區

原帖由 da93 於 2012-10-14 03:10 發表

想講,
新記城記,
話冇野打擊佢咩?

一樣有,
好簡單一句,
英皇道丫...
地面睇到既有電車,北流水紅VAN,
地底既有條港島線...

相反,
九龍呢邊彌敦道呢?
地鐵,
流水紅VAN都唔見得多,
人地一係跑特快,
係青山道有D死碌 ...
獨家小子 發表於 2012-10-14 05:49 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2012-10-14 03:29 發表
但新巴城巴重點唔係做英皇道 ma.....
所以一堆東廊線可以飛走佢

但彌敦道本身就係重點地區

曾經何時英皇道咪一樣係重點地區
未有由新城接手之前邊度有咁多東廊全日線先?
咪又係一步步進步得黎嘅,其實改定線真係好靠巴士公司思想進取黎搶客
普通乘客邊度會唸你架巴士應該點行,佢地只會唸巴士快?地鐵快?巴士平?地鐵平?
AVD1 發表於 2012-10-14 07:09 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2012-10-13 16:43 發表

當年 234AB 繁時車海(A 車開 6-8 分,B 車開 7-9 分)
曾經搶走唔少小巴客,係後來九巴轉大車自我減班累事
其實 234AB 既問題根本唔關小巴事
深井居民大多見車就上,巴士小巴無所謂

係唔知點解呢幾年 234AB 成日脫班
可以 2 ...

我 o既意思係,
唔明點解運輸署可以批埋 D 小巴線同巴士行車路線差唔多一樣 o既線 ~
完全係唔合邏輯, 浪費資源 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
andy92 發表於 2012-10-14 08:09 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-10-14 07:09 發表

我 o既意思係,
唔明點解運輸署可以批埋 D 小巴線同巴士行車路線差唔多一樣 o既線 ~
完全係唔合邏輯, 浪費資源 ~

96, 96M 係 83 年開
234A 同 34B 分別係 93 年 同 84 年開辦

根本係小巴早過巴士開
neoplan720p 發表於 2012-10-14 09:12 | 顯示全部樓層
其實再諗返轉頭, 新城的確而家仲係比老九進取.

但係真正最進取既時候,其實係兩巴未合併前,既競爭時期。

所以,如果老九仲係搞唔dim, 真係要黎多個割讓專營權.
AVD1 發表於 2012-10-14 09:55 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2012-10-14 08:09 發表

96, 96M 係 83 年開
234A 同 34B 分別係 93 年 同 84 年開辦

根本係小巴早過巴士開

謝指正, 我睇錯資料,
不過小巴與巴士平排, 小巴比巴士較遲開辦仲有好多例子可言,
荃灣區方面有
34M (1989) / 96B (1991)
39A (1981) / 95 (1983)
39M (1981) / 95M (1983)
238M (1989) / 99 (1991)
仲有 30/34 (六十年代) / 一大系列前往葵芳/葵興小巴 (八十年代)

其他區例子好多
如大埔
75K (1961) / 20C (2002)

等等 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FBI2 發表於 2012-10-14 10:11 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2012-10-14 09:12 發表
其實再諗返轉頭, 新城的確而家仲係比老九進取.

但係真正最進取既時候,其實係兩巴未合併前,既競爭時期。

所以,如果老九仲係搞唔dim, 真係要黎多個割讓專營權. ...

係囉,南港島線西港島線通車,到時九巴剛剛好要續牌,運吉大可以削番幾十條線俾新城玩,一來新城資源夠多,二來九巴批車又要退.

另外,運吉也應引入來往珠海口岸和東涌或市區的專利過境巴士給新城做.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
LF5502 發表於 2012-10-14 11:51 | 顯示全部樓層
都唔知你同我拗乜......

你話英皇道打擊新記城記,
但係人都知港島區的重點地區係中環至銅鑼灣,
所以東廊線係去呢 D 地方

輪到九龍一邊,
唔通巴士公司會有好多路線飛走彌敦道 ????
原帖由 獨家小子 於 2012-10-14 05:49 發表
曾經何時英皇道咪一樣係重點地區
未有由新城接手之前邊度有咁多東廊全日線先?
咪又係一步步進步得黎嘅,其實改定線真係好靠巴士公司思想進取黎搶客
普通乘客邊度會唸你架巴士應該點行,佢地只會唸巴士快?地鐵快?巴士平?地鐵平?
s3n354 發表於 2012-10-14 12:02 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2012-10-14 11:51 發表
都唔知你同我拗乜......

你話英皇道打擊新記城記,
但係人都知港島區的重點地區係中環至銅鑼灣,
所以東廊線係去呢 D 地方

輪到九龍一邊,
唔通巴士公司會有好多路線飛走彌敦道 ????
...

彌敦道南行同長沙灣道北行的確有過剩問題,
60x, 68x呢D過左旺角,
102, 171呢D隧巴過左深水步就得番幾個至十零個客
可以開多D短途特車旺角起載, 從而減少用車
DIH 發表於 2012-10-14 13:20 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2012-10-14 12:02 發表

彌敦道南行同長沙灣道北行的確有過剩問題,
60x, 68x呢D過左旺角,
102, 171呢D隧巴過左深水步就得番幾個至十零個客
可以開多D短途特車旺角起載, 從而減少用車 ...

長沙灣道-彌敦道,其實有好多位可以畀佢偷走玩半特快:
東京街可以出西九龍走廊(單向)、出入連翔道;
旺角段可以出入西九龍走廊或連翔道(荃葵青大西北想旺角走,唔使行聲稱有人投訴既西九龍走廊架);
窩打老道可以出入連翔道;沿線至少有三個位出公路。

但而家除了少數如260X、268/9B外,條條線都係行晒沿途成段彌敦道-長沙灣道。

234X由尖沙咀去到美孚沿線各停,時間已經等於一條市區流水線,我真係想問快左去邊?
我有次搭60X油麻地上車瞌下,瞌醒先至去到深水埗,訓多兩覺都未上屯公,
唔係美孚轉西鐵麻煩(同埋最主要西鐵收得貴)既話,九記死左十世啦。