hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 山景村婆婆: 點解有咁大架巴士入來呢度既? ...
開啟左側

山景村婆婆: 點解有咁大架巴士入來呢度既?

MP7638 發表於 2012-10-16 10:21 | 顯示全部樓層

但我5點幾係度影巴士都有比保安員問,但係佢俾喎...
SK 9216
嘉明B 發表於 2012-10-16 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 avianwind 於 2012-10-16 09:49 發表
其實出入閘需要付費嗎
佢都比得條線做總站你仲認為洗唔洗比錢呢?
hkaiw 發表於 2012-10-16 12:13 | 顯示全部樓層
原帖由 嘉明B 於 2012-10-16 11:52 發表

差不多情況便想到天平村總站也是要來回均要經閘機,及駛入屋村內通道進出總站。

喵...
dongfeng 發表於 2012-10-16 13:26 | 顯示全部樓層

原帖由 嘉明B 於 2012-10-16 11:52 發表
指定時間內出閘是免費的,逾時需付停車場時租。
에이핑크 대박!
eric278 發表於 2012-10-16 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2012-10-16 12:13 發表

差不多情況便想到天平村總站也是要來回均要經閘機,及駛入屋村內通道進出總站。

應該不是天平村總站
反而我記得新田圍村總站真的要經閘機進入總站。
還看香港公交
DT716@71A 發表於 2012-10-16 13:46 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

係囉 天平總站係由公用道路接駁架wo
kei_hk 發表於 2012-10-16 14:11 | 顯示全部樓層

原帖由 novkovsky 於 2012-10-16 01:26 AM 發表
私家路就唔影得?絕對唔可以縱容各界保安矯枉過正

我唔係講是非可以合法影相﹐亦無意討論樓主的情況﹐只係講有無矯枉過正問題。

要理解一下"私家路"一詞。

這條路是否屬於私家地方?

一條屋村門口有塊牌寫住「私人地方﹐閒人免進」﹐又係唔係可以叫你(非住客)離開?

在私人地方﹐作為保安員﹐無情情見有人影相﹐唔知你影乜﹐唔知你做乜﹐又唔知你乜野人﹐以保安角度叫你唔好影﹐又有無問題?
當然﹐你好聲氣話影巴士﹐對方是否say yes 又另一件事。保安唔想有閒雜人停留﹐又係一件事。

單是保安理由叫你走﹐你已經不需講任何野﹐你唔走call 警察﹐都係你自己理虧。

影相﹐很多時不是講是否合法﹐合法唔代表你可以合理去影﹐係要睇埋場合及環境而定。

kei_hk 發表於 2012-10-16 14:17 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2012-10-16 01:26 PM 發表
指定時間內出閘是免費的,逾時需付停車場時租。

我反而係估開線之前﹐預先提供一批車票/登記一批八仔卡﹐當係月租情況處理﹐但係巴士公司唔駛支付費用的。

如果要支付這些所謂的停車費用﹐點解城巴肯放站入村﹐唔去擺街算數。
真係運輸處要放站入村﹐便由運輸處安排處理"停車場"費用問題﹐如果處理唔到便街站﹐道理會在城巴身上。

河灣西 發表於 2012-10-16 14:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-10-16 14:11 發表

單是保安理由叫你走﹐你已經不需講任何野﹐你唔走call 警察﹐都係你自己理虧。
重惡過城管?

"私家地方閒人免進", 請問閒人的定義係乜?
正正常常影相, 冇騷擾別人擾亂交通危害道路使用者安全,
有乜問題?

後按:
之後我的確單拖去左翠竹挑機影九巴換了電牌的二手飛鏢,
半小時影齊行211的兩部,
現場有保安冇阻止冇問話冇趕
我係帶埋差人電郵覆我的信函內容去挑機
AVW5=LF9138 發表於 2012-10-16 14:39 | 顯示全部樓層

原帖由 河灣西 於 2012-10-16 09:04 發表

根據我幾年前欲向翠竹大帝挑機,
特別向差人查詢私家路可否影巴士,
差人話只要冇違反交通規例,例如企出馬路影相,
或者騷擾到其他人,例如叫囂等,
私家路影巴士係冇問題。 ...

順帯一問
係西隧 ` 東隧  比人趕既話
係未可以用以上辦法挑機... ?