hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 山景村婆婆: 點解有咁大架巴士入來呢度既? ...
開啟左側

山景村婆婆: 點解有咁大架巴士入來呢度既?

petcity 發表於 2012-10-16 14:42 | 顯示全部樓層

tvcc 發表於 2012-10-16 16:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-10-16 14:11 發表
我唔係講是非可以合法影相﹐亦無意討論樓主的情況﹐只係講有無矯枉過正問題。
要理解一下"私家路"一詞。這條路是否屬於私家地方?
一條屋村門口有塊牌寫住「私人地方﹐閒人免進」﹐又係唔係可以叫你(非住客)離開?

在私人地方﹐作為保安員﹐無情情見有人影相﹐唔知你影乜﹐唔知你做乜﹐又唔知你乜野人﹐以保安角度叫你唔好影﹐又有無問題?
當然﹐你好聲氣話影巴士﹐對方是否say yes 又另一件事。保安唔想有閒雜人停留﹐又係一件事。
單是保安理由叫你走﹐你已經不需講任何野﹐你唔走call 警察﹐都係你自己理虧。
影相﹐很多時不是講是否合法﹐合法唔代表你可以合理去影﹐係要睇埋場合及環境而定。

自從2004年6月山景邨成為房屋委員會租者置其屋計劃第六期甲發售的屋邨之一,
就有地契列明有關邨內道路業權屬於該邨業主立案法團(並有管理權), 亦係私人地方,
物業管理公司(業主立案法團授權)有權負責該邨保安事宜(屋署都管唔到);
而且巴士迷(或巴士發燒友)就係無任何證明文件識別, 如何令管理員識別一名街外人士行為不會干擾邨內居民呢?
如果1樓樓主有唔滿意的話, 建議真接去信有關物業管理公司及業主立案法團進行投訴...
kei_hk 發表於 2012-10-16 16:35 | 顯示全部樓層
原帖由 河灣西 於 2012-10-16 02:38 PM 發表
重惡過城管?

"私家地方閒人免進", 請問閒人的定義係乜?
正正常常影相, 冇騷擾別人擾亂交通危害道路使用者安全,
有乜問題?

後按:
之後我的確單拖去左翠竹挑機影九巴換了電牌的二手飛鏢,
半小時影齊行211的兩部,
現 ...

閒人 2字真係好難理解?

你在條村住﹐返回自己地方﹐無問題。
你朋友探訪﹐有合理的原因﹐無問題。
你去村內店舖光顧﹐以至其他工作需要﹐無問題。

但係﹐保安見到你都符合一般人所做的行為﹐又唔知你影相為乜﹐又唔係合理入村的理由﹐懷疑你圖謀不軌﹐叫你唔好影叫你走有什麼問題?
有人 call 警察處理﹐而保安又企硬﹐警察都係叫你離開﹐正正是因為私人地方的原因﹐除非你可以講到一個合理入村的理由﹐例如探訪(不過唔好亂吹﹐亂吹的話﹐花廳都有得你坐)。

都係一句﹐影相唔係單單無影響其他人便無問題。
在私人地方有人干預你叫你走﹐你便應該要走﹐爭都無謂。

cemony 發表於 2012-10-16 16:53 | 顯示全部樓層

原帖由 河灣西 於 2012-10-16 14:38 發表
重惡過城管?

"私家地方閒人免進", 請問閒人的定義係乜?
正正常常影相, 冇騷擾別人擾亂交通危害道路使用者安全,
有乜問題?

後按:
之後我的確單拖去左翠竹挑機影九巴換了電牌的二手飛鏢,
半小時影齊行211的兩部,
現 ...
點解要將自己既歪理去合理法?
你咁樣同擅自走入人地大廈天台影相無分別

DK704_3N133 發表於 2012-10-16 17:59 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

請分清楚公眾地方與私人地方。
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
kei_hk 發表於 2012-10-16 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2012-10-16 05:59 PM 發表
請分清楚公眾地方與私人地方。

究竟屋村內的道路﹐是私人地方還是公眾地方?

河灣西 發表於 2012-10-16 22:28 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

隧道範圍好似係有附例規管
eg.
我有次在紅隧口影相,
企南行橋底有機會畀人勸離開,
但5A巴士站就不屬於隧道範圍了
河灣西 發表於 2012-10-16 23:16 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

好一句歪理
問過差人, 差人電話中答左我你都話歪理
我要畀個叻你

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
da54 + 1 + 1 睇見果個回覆真係笑爆了....

查看全部評分

DIH 發表於 2012-10-16 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-10-16 21:29 發表

究竟屋村內的道路﹐是私人地方還是公眾地方?
「私家路」同「私人地方」應該係有唔同的。

kwyeung 發表於 2012-10-16 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-10-16 16:35 發表

閒人 2字真係好難理解?

你在條村住﹐返回自己地方﹐無問題。
你朋友探訪﹐有合理的原因﹐無問題。
你去村內店舖光顧﹐以至其他工作需要﹐無問題。

但係﹐保安見到你都符合一般人所做的行為﹐又唔知你影相為乜﹐又唔係合理入村的理由﹐懷疑你圖謀不軌﹐叫你唔好影叫你走有什麼問題?
有人 call 警察處理﹐而保安又企硬﹐警察都係叫你離開﹐正正是因為私人地方的原因﹐除非你可以講到一個合理入村的理由﹐例如探訪(不過唔好亂吹﹐亂吹的話﹐花廳都有得你坐)。

都係一句﹐影相唔係單單無影響其他人便無問題。
在私人地方有人干預你叫你走﹐你便應該要走﹐爭都無謂。

好彩italk冇話禁止亂吹, 唔係你都好麻煩。

呢類交俾立案法團管既所謂「私家路」, 絕大部份都會係相關文書預留過路權 (right of passage),
如果唔係街外人理論上就唔可以進入。
既然有過路權, 除非犯法, 基本上保安係冇權趕人走。