hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 香港土地發展應走何方?
開啟左側

香港土地發展應走何方?

dippy 發表於 2012-11-16 18:49 | 顯示全部樓層

CK4013 發表於 2012-11-16 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-11-16 15:53 發表

呢樣其實都幾難搞下,最大問題係,
某程度上,我哋喺佢哋心目中嘅角色,
可能同雙非、自由行喺我哋心目中嘅角色差不多。

鄉事派地位近年已經可以話退色不少
加上城市人得數量增加太多
一早已經係反客為主了
Uh jjuh myun (左右為難)
CK4013 發表於 2012-11-16 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-11-16 18:49 發表
在提高發展密度方面, 其實可唔可以提高"綜合發展區"既出現頻率?
即係將現時既土地儘量整合做一大塊土地
將原本分開擺既社會設施放番入建築物既基座入面
其實市政大廈, 體育館, 泳池等既設施乽唔需要獨立一座建築物
...

你果concept本身就係市政大樓一類...
加埋現在composite building
樓下係大商場,上高一支支tower香插係大針板之上
無錯,structural design果個都唔知幾多謝你
但係咁高密度既做法真係香港人想咁做?

本身果d體育館, 泳池等設施係一個社區內面
其實有好多其他既用途,例如起隔音同媛衝既作用
地係有,不過政府同有錢佬唔想見財化水
囉哂d地去起平價樓或者係無賺錢用途既康樂文化設施
dippy 發表於 2012-11-17 22:09 | 顯示全部樓層

SSBT 發表於 2012-11-18 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-11-17 22:09 發表

隔音可以喺道路上起蓋再加綠化,即類似屯門公路市中心段
土地本身係有限,起密啲除左慳地,仲可以方便安排社區設施
甚啲一堆幾個站已經夠客直出市區嘅巴士一樣係超高密度發展嘅副產品 ...
如果增加綜合發展區(CDA),
即係助長大地產商
因為通常細地產商無咁大人力物力可以同大地產商爭
到時「地產霸權」問題會更嚴重
=0=
dippy 發表於 2012-11-19 01:30 | 顯示全部樓層
DGCNYO 發表於 2012-11-19 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-11-19 01:30 發表

咁又未必既
一個大區咁起可以係由N個細地產商合組財團去做
而通常用呢個模式起既檈, 喺質素上都會比較優勝既
質素指樓宇設計, 用料等既方面

有幾可N個合作呢......

仲要講蛋糕底己經玩到出神入化,如你所說一改,可見結果就鬥高....可能谷到第一層住宅等如公屋30樓高

下面如你所說游池、停車場巴總生活設拖商場政府及福利機構.....

佢怕咩,佢地恨不得你咁玩tim,家下有咩市區地未用盡黎點?咪政府野囉起得高,佢仲易賺錢個個境觀都開揚,立馬升值成倍

你睇TW路果堆起緊的新樓,用到幾盡,連對住公路既空間都唔放過....咁可以用盡,但同生活質素無關,買果個更唔知諗緊咩(炒家掛,自住?我會唔小心講粗口)

同時你講到公路上空間起野,同時要有建築?點做地基?唔好玩啦!當初無設計的話,就好麻煩,最多起個頂做綠化區就仲可以.....

樓係要黎住,無生活質素既樓跟本無理由存在,反而可笑是香港地最有生活質素的普通樓,居然係公營樓(不論你認不認同,公營樓在環境學上無得頂),而私人樓各種屏風圍封黑廁(有個時期全數黑廁)單向樓圍內圈卻成主流

我跟本唔理解果D打開窗無風,窗廉係用黎防止樓望樓而不是擋日光(無錯,家下係有樓無日光既,公營量產和諧式時都有一堆咁既垃圾單位,無風無光唔知邊個住)

講到尾,如你所說極限蛋糕底出現,你可以去睇將軍澳的私樓群....個感覺再壓逼多幾倍...沒有學校、公共地方等的低建築物分隔,一切用到盡,我夠膽講,唔係人住既....

最大問題係,香港承受得幾多人,受唔起,唔係諗辦法點用多D地,而係點控制合理人口,如果用到盡,就真係幾可笑....

chan6723 發表於 2012-11-20 21:37 | 顯示全部樓層
我自己諗緊個方法:
既然市區例如土瓜灣, 深水埔仲有好多日久失修的舊樓等市建局 "收購", 但市建局身為
政府既 authority (類似醫管局既模式) 但搞到好似私營機構咁賺到盡...

其實有冇可能將呢 D 地賣返俾政府用黎起公屋 / 居屋?
教導子女遠離益童
CK4013 發表於 2012-11-20 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2012-11-20 21:37 發表
我自己諗緊個方法:
既然市區例如土瓜灣, 深水埔仲有好多日久失修的舊樓等市建局 "收購", 但市建局身為
政府既 authority (類似醫管局既模式) 但搞到好似私營機構咁賺到盡...

其實有冇可能將呢 D 地賣返俾政府用黎起 ...

本身市區地皮價值已經好高
如果要由舊區重建取得地皮發展公營房屋
額外增加成本之如,又唔夠效率
所以點睇真係無咩可能

現在好似深水埗同土瓜灣好多單位已經成為簡體字業主既投資工具
佢地買完之後地產代理下,「專業」地攪劏房之下
又會逃避維修同管理樓宇既責任,真係衰到貼地
你叫政府收佢地d地,真係益哂佢地...
SSBT 發表於 2012-11-20 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-11-19 19:06 發表

有幾可N個合作呢......

仲要講蛋糕底己經玩到出神入化,如你所說一改,可見結果就鬥高....可能谷到第一層住宅等如公屋30樓高

下面如你所說游池、停車場巴總生活設拖商場政府及福利機構.....

佢怕咩,佢地恨不得你咁玩t ...
其實都有得限制既
只要響地契入面寫明高度限制幾多
地積比(plot ratio)、覆蓋率(site coverage)係幾多,
就唔會有蛋糕樓既

印象中,建築物條例係唔俾黑廁。
有黑廁都係因為屋宇署長行駛酌情權

問題就係政府好多時都放生地產商
=0=