hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) mtr更改輕鐵轉乘西鐵的規則?
開啟左側

mtr更改輕鐵轉乘西鐵的規則?

K仔 發表於 2012-11-1 11:13 | 顯示全部樓層

改用站數計算的原因,其實係長者及殘疾人士優惠的實施,與收費漏洞無關。長者及殘疾人士搭7站或以上全部統一$2.0,原先12/13站$2.0和$2.3的分界不再存在,唔可以再用金額劃分,唯有直接指明站數。
kei_hk 發表於 2012-11-1 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2012-11-1 11:13 AM 發表
改用站數計算的原因,其實係長者及殘疾人士優惠的實施,與收費漏洞無關。長者及殘疾人士搭7站或以上全部統一$2.0,原先12/13站$2.0和$2.3的分界不再存在,唔可以再用金額劃分,唯有直接指明站數。 ...

這個理由合理﹐不過如果係此理由﹐只不過係清晰去講清楚出來。

事關$2客的差額係政府補貼﹐實際上都係照收原價的。不過﹐大眾市民係唔需要理﹐只會理係唔係支付$2﹐所以便清晰一點講出來。

而樓主提供的圖片﹐mtr 亦應該再清晰一點列出來﹐列明相關有效轉乘的車站﹐不用乘客數錯車站數目。

*************************************************************************************

另外﹐此項新措施會唔會在其他車站推行?

我未有細看現時車費表﹐但以前有人可以在天水圍出元朗再返天水圍﹐全程只需支付1程西鐵的車費。
新的規舉﹐是否倒塞埋此漏洞?

方法:  天水圍坐輕鐵去天水圍西鐵站﹐轉西鐵去元朗﹐去到元朗再轉輕鐵回天水圍。
當時已經計過數﹐最後一程的免費接駁係剛剛好去到天水圍區部份車站﹐都不用補錢﹐2程輕鐵都係包在西鐵的免費轉乘﹐所以只需支付1程西鐵的車費。

GD1570 發表於 2012-11-1 12:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-11-1 11:32 發表

我未有細看現時車費表﹐但以前有人可以在天水圍出元朗再返天水圍﹐全程只需支付1程西鐵的車費。
新的規舉﹐是否倒塞埋此漏洞?

方法:  天水圍坐輕鐵去天水圍西鐵站﹐轉西鐵去元朗﹐去到元朗再轉輕鐵回天水圍。
當時已經計過數﹐最後一程的免費接駁係剛剛好去到天水圍區部份車站﹐都不用補錢﹐2程輕鐵都係包在西鐵的免費轉乘﹐所以只需支付1程西鐵的車費。

要是真的實施的話
基本上銀座以南的乘客不受任何影響
由元朗總站起計12個站最遠去到頌富、翠湖及銀座。

不過,其實頌富以北(天澤、天恆)都可以用其他方法補一補嘅
睇你諗唔諗到姐..
(我自己就已經諗到兩個了)
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2012-11-1 12:10 | 顯示全部樓層

原帖由 MG9003 於 2012-11-1 10:43 發表
其實 麒麟又算唔算計一個站呢 ? 615 505 南行唔繞經呢個站 。

輕鐵的八達通系統一向以最少車站計算...
例如建生去兆康為例,
雖然505會經過麒麟站
但收費卻是3個輕鐵站(包括上車站)計算
即HKD$4.0

另外一個例子:
田景至兆禧站的車費係比田景至屯門碼頭來得貴的
原因亦是同上。
你有你可愛,我有我好笑。
K仔 發表於 2012-11-1 13:22 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-11-1 11:32 發表

6月28日版本的輕鐵乘客指南,轉乘優惠細則一欄已經寫明以站數12站計算,按道理應該是全網推行。

按照本人在上面11#的解釋,既然長者及殘疾人士的$2.0優惠是全網實施,全網改轉乘條款也是最正常不過。
(翻查資料,長者及殘疾人士優惠,正正就是在今年6月28日起在港鐵、輕鐵及港鐵巴士生效。)
LF5502 發表於 2012-11-1 14:07 | 顯示全部樓層
一直都唔計,
因為輕鐵八達通路程係計最少車站

即係 505 北行都係計鳴琴,唔係山景南 / 北

原帖由 MG9003 於 2012-11-1 10:43 發表
其實 麒麟又算唔算計一個站呢 ? 615 505 南行唔繞經呢個站 。
kks 發表於 2012-11-1 20:43 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2012-11-1 08:43 發表

真的講真一句:有幾多乘客會咁樣搭呢?

506去西鐵站轉埋西鐵,610分分鐘先去到大興南北,
大興南北去兆康,8-10分鐘點都要,然後由兆康輕鐵站行上西鐵站,入閘,落月台
點跑極都要5分鐘,即係用多起碼15分鐘。
繁忙時間已經去咗三四 ...

如果你覺得真係冇人咁搭,我諗如果你得閒可以去蝴蝶站企下,或者去跟下幾架 610/615/615P,可能會有意想不到驚喜

大興南往兆康一般需時六分鐘。

出九龍果程,你某程度上講得有道理既
但都要留意蝴蝶站如果走左架 506,而咁岩有輕鐵到,好大機會可以打番個和其除笨有精。同埋繁忙時間既 506 行車時間較長,一黎上落客時間耐,二黎青雲路右轉屯門消防房果盞燈,因為輕鐵列車搶優先權,會惡等左好多。
你講果個情況可能只係最理想既情況

但回程就唔係咁講法,以 506 往屯門碼頭方向可怕既班次準確度,仲有果條可怕既人龍亦唔一定第一班車上到
隨時坐 610/615/615P 拍卡落車
你仍然在西鐵站等緊果條唔知幾時先拖兩三卡車一齊黎既 506

況且
就算呢個方法係真係用多左時間
呢個方法的確係選用輕鐵列車最直接途徑
個人覺得,
一黎,好重要係,有生客如果要探親/其他原因去蝴蝶站,冇人教佢搭車而佢自己睇住車站指南/路線圖,你覺得佢會識搭輕鐵既機會大 D 定係會識搭 506既機會較大?
二黎,港鐵唔需要幫乘客決定佢點搭車,尤其呢個方法仍然係一個台理既方法。你話由兆康轉車去濕地公園,咁就真係唔合理喇
當然,如果港鐵係純粹因應長者優惠而只係更改表達方法
照道理就應該唔會影響個收費系統

toyl 發表於 2012-11-1 21:46 | 顯示全部樓層
原帖由 kks 於 2012-11-1 20:43 發表
當然,如果港鐵係純粹因應長者優惠而只係更改表達方法
照道理就應該唔會影響個收費系統

我都認同這是表達方法問題,因為八達通收費亦是指出首12個站收費$4.2/$2.0 (本來仲有更多收費級別,但某些級數經歷幾次加價已經合拼了),
收費系統有沒有更改,就要看長者八達通由兆康出閘再搭輕鐵去濕地公園係扣$0.0還是$2.0。
s3n370 發表於 2012-11-1 22:03 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2012-11-1 12:10 發表

輕鐵的八達通系統一向以最少車站計算...
例如建生去兆康為例,
雖然505會經過麒麟站
但收費卻是3個輕鐵站(包括上車站)計算
即HKD$4.0

另外一個例子:
田景至兆禧站的車費係比田景至屯門碼頭來得貴的
原因亦是同上。 ...

順帶問下,小弟有樣野疑惑佐好耐,
如果相鄰兩站之間無直達路線,最少車站係點計?幾時可以計下一個站,幾時唔得?

例如河田 <-> 杯渡(屯門及杯渡無直達路線)、屯門 <-> 青雲(建安及青雲無直達路線)就計3個站,
但情況類似的河田 <-> 山景南(河田及建安無直達路線)、青雲 <-> 山景北(青雲及山景南無直達路線)、屯門醫院<->建生(屯門醫院及青松無直達路線)就計4個站。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2012-11-1 22:14 | 顯示全部樓層

原帖由 mmlcs36 於 2012-11-1 02:08 發表
兆康出發多個12站的地方
蝴蝶 13站

蝴蝶係12站,
美樂及屯門碼頭先至係13站。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路