hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] REGIONAL 777-300.CX FLIGHT 716
返回列表 發新帖
開啟左側

[Flight Report] REGIONAL 777-300.CX FLIGHT 716

jx6215 發表於 2012-11-8 04:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-11-6 16:28 發表

短途機派雪糕我真係未試過 (因為對上一次坐 CX 短途已經係 2005 年 o既事了, 正正就係坐 CX716 返香港, 當年仲要用 744 派架 Asia's world city o既 B-HOY),
不過坐長途的話, 對上一次 o既經驗係餐有一次, 之後休 ...

坐左兩轉KE去仁川 一樣有H牌雪糕 分開派
不過算啦坐一陣 佢唔當你面講粗口唔阻住你就由得佢啦
優惠價格平機票啊嘛係咪先
jaec128 發表於 2012-11-9 01:35 | 顯示全部樓層
我諗因為你哋太patient 啦~ If all the pax like u guys, it must be an easy flight ~CX 啲EY客其實係咁樣ga~ Especially those from developing countries pax
They cannot Wait~

Therefore, CX crews have to do something more efficient~
One thing have to be clear is the ice cream only pre-set on the first row of the cart~ which contains 14 trays.
After the crew distributes the trays for about few rows, usually u will see a galley purser who handover a drawer or foam box to the crew~
The ice cream are still with the dry ice if they are still in the foam box. So they are not gonna be melt!

But did you guys notice that CX do coffee Tea by hand on Taipei flight? 2nd Wine by hand in the long haul flight!
Remember CX is not own by government, our tax is not going into its pocket~
While many TOP airlines in their world are supported by their countries' taxpayers and government!

NA3596 發表於 2012-11-10 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 jx6215 於 2012-11-8 04:29 發表

坐左兩轉KE去仁川 一樣有H牌雪糕 分開派
不過算啦坐一陣 佢唔當你面講粗口唔阻住你就由得佢啦
優惠價格平機票啊嘛係咪先

KE的確係分開派,即使係返香港個程都係
食KE個撈飯係要時間撈,甚或要等佢拎個熱既白飯黎,加埋可能要成三十分鐘
如果唔分開派,真係變水都似...
minam 發表於 2012-11-17 07:16 | 顯示全部樓層

原帖由 jaec128 於 6/11/2012 03:11 PM 發表
呢個問題唔存在懶嘅問題~你要知道CX嘅機比KA大~載嘅客比佢多~客嘅種族亦多!要求好唔同~而好多時乗客剩係要雪糕尤其係長途機~每個客食嘢嘅速度亦都唔同~基本上未派到尾~前面嘅客已經食完~雪糕pre set 係可以俾客人可以 ...

CX又好,KA又好

service flow 都係兩條走廊一齊派
唔會話KA因為每行載少1個客就只會派得一條走廊

另外我唔明白點解客嘅種族多,就可以求其塞杯雪糕比個客算數
所以FA係懶就係懶,唔需要係度為佢地辯護