hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 美孚站緊急出口
開啟左側

美孚站緊急出口

octopusman 發表於 2012-11-3 19:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

於美孚站西鐵綫大堂近客務中心拍攝。
FD1146xGA5145 發表於 2012-11-5 06:51 | 顯示全部樓層
呢個站 G 出口嘅緊急出口罕有地可輕易讓乘客開啟 , 無須職員開鎖 / 拍卡亦可使用
而旁邊嘅客務中心係控制室嘅一部分 , 本身冇預職員駐守 , 所以乘客係能夠輕易地喺 G 出口逃票離開
都唔明點解會設計到咁
busfunfun 發表於 2012-11-5 08:47 | 顯示全部樓層
唔係一直都有人係呢個CUC咩??
圖入面都見到有個職員的背影

kei_hk 發表於 2012-11-5 10:15 | 顯示全部樓層

原帖由 FD1146xGA5145 於 2012-11-5 06:51 AM 發表
呢個站 G 出口嘅緊急出口罕有地可輕易讓乘客開啟 , 無須職員開鎖 / 拍卡亦可使用
而旁邊嘅客務中心係控制室嘅一部分 , 本身冇預職員駐守 , 所以乘客係能夠輕易地喺 G 出口逃票離開
都唔明點解會設計到咁 ...

講明緊急出口啦﹐要用鎖匙/拍卡才可以走的﹐仲點去做緊急疏散

比你在此處走又有乜所謂﹐用八達通的人﹐下次便用唔到張卡﹐要搵職員處理。用單程票的人﹐最基本都要比最低消費才可離開。
呃得幾多﹐呃得幾多次。而有心長期呃的人﹐亦唔會叻到用此處去呃。

如果我無估錯 (相片未能看到附近環境)﹐嚴格講這不算係緊急出口﹐只係緊急離開收費區的位置﹐印象中在大圍站的入閘機則邊都有。

UBS 發表於 2012-11-5 21:12 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2012-11-5 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 UBS 於 2012-11-5 09:12 PM 發表
磚家唔好亂講話得卡/匙先開到緊急出口woo, 可以 push to open 嫁 woo, 不過會係咁響je。呢D非常口緊急時如果淨係得匙/卡先開到D普通客咪要跨欄先逃出生天? ...

你有無quote 錯文呀

FD1146xGA5145 發表於 2012-11-6 00:47 | 顯示全部樓層

大家要攪清楚先 ...
樓主張相果度係 F 出口
而我講緊果度係叫做 G 出口

相中 F 出口嘅緊急出口設有讀卡器 , 喺一般情況下係一定要拍卡先開得到

至於 G 出口於控制室內嘅所謂客務中心 , 除非有乘客靠近要求使用服務 , 否則都唔預有職員長期坐喺度 ( 就算有職員得閒都會被站長徵召去做第二樣野啦 )
而 G 出口嘅緊急出口 , 我已經用過好多好多次 , 係唔會響嘅
如果有乘客非法使用 G 出口嘅緊急出口 , 冇俾人知係絕對唔出奇
所以我先至提出咁樣設計會唔會有問題咁解姐
kei_hk 發表於 2012-11-6 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 FD1146xGA5145 於 2012-11-6 12:47 AM 發表
大家要攪清楚先 ...
樓主張相果度係 F 出口
而我講緊果度係叫做 G 出口

相中 F 出口嘅緊急出口設有讀卡器 , 喺一般情況下係一定要拍卡先開得到

至於 G 出口於控制室內嘅所謂客務中心 , 除非有乘客靠近要求使用服務 ...

我想弄清楚一點 :

上面相所指示的緊急出口﹐是否需要拍卡/鎖匙﹐才可使用此出口離開?

你提及要拍卡/鎖匙的出口﹐是否有標明係 "緊急出口" ?

至於途票問題﹐上面講了﹐根本你呃都呃唔到多﹐而且都要付出一定成本。
所以﹐係要途票的﹐會更直接在出入閘機進行途票行為。

************************************************************************************

如果係緊急出口﹐便應該係不需任何工具﹐徒手可打開門口離開的。
門可以有門鎖﹐但只限作保安及單向鎖﹐即係街外(以上面情況即係非收費區)需要用鎖匙/拍卡等方式才可開門﹐室內(即上面的收費區)要可以徒手不需任何工具打開 (但可以用鎖匙/拍卡等方式﹐令警報唔會生效)﹐以便疏散時不會受到阻礙。
至於保安﹐門可以裝上各式的警報器﹐但唔可以影響打開門及影響人的通過。

所以﹐我有懷疑平時大家講的 "緊急"出口 (即係要鎖匙/拍卡才可打開的門﹐多數會在客務中心附近)﹐本身其實只是職員通道﹐方便職員推車仔通過。
同一時間﹐可以應用在非緊急疏散(即係列車故障而要放客離開)﹐但此不是主要用途﹐所以唔會有任何指示牌講係緊急出口。

又或者﹐緊急出口又同時做埋職員通道﹐拍卡只是暫時取消警報系統﹐以便職員出入時不會有聲響警報。但真係要作緊急疏散﹐任何人都可以推門疏散﹐警報會同時生效。

FD1146xGA5145 發表於 2012-11-7 05:32 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-11-6 12:20 發表

我想弄清楚一點 :

上面相所指示的緊急出口﹐是否需要拍卡/鎖匙﹐才可使用此出口離開?

你提及要拍卡/鎖匙的出口﹐是否有標明係 "緊急出口" ?

上圖所示嘅緊急出口要拍卡先可以使用
我提及要拍卡嘅出口 , 正正就係上圖所示嘅緊急出口 , 當然有標明係 " 緊急出口 " 啦

另外 , 喺另一討論區嘅同一篇文章內 , 有版友表示上圖所示嘅緊急出口燈箱唔應該長著 , 但昨日所見依然著燈

原帖由 kei_hk 於 2012-11-6 12:20 發表

如果係緊急出口﹐便應該係不需任何工具﹐徒手可打開門口離開的。
門可以有門鎖﹐但只限作保安及單向鎖﹐即係街外(以上面情況即係非收費區)需要用鎖匙/拍卡等方式才可開門﹐室內(即上面的收費區)要可以徒手不需任何工具打開 (但可以用鎖匙/拍卡等方式﹐令警報唔會生效)﹐以便疏散時不會受到阻礙。
至於保安﹐門可以裝上各式的警報器﹐但唔可以影響打開門及影響人的通過。

所以﹐我有懷疑平時大家講的 "緊急"出口 (即係要鎖匙/拍卡才可打開的門﹐多數會在客務中心附近)﹐本身其實只是職員通道﹐方便職員推車仔通過。
同一時間﹐可以應用在非緊急疏散(即係列車故障而要放客離開)﹐但此不是主要用途﹐所以唔會有任何指示牌講係緊急出口。

又或者﹐緊急出口又同時做埋職員通道﹐拍卡只是暫時取消警報系統﹐以便職員出入時不會有聲響警報。但真係要作緊急疏散﹐任何人都可以推門疏散﹐警報會同時生效。

呢層我當然明白 , 我識得分職員通道同緊急出口
正常情況下 , 你講嘅野係啱嘅
但我必須要強調一點 , 此站 G 出口只設緊急出口 , 並不設職員通道
而該緊急出口亦的確可以徒手開啟
但只係奇怪點解該緊急出口會既冇讀卡器 / 鎖匙窿 , 又冇接駁到警報

順帶一提 , 為免令乘客誤會 , 由上星期開始 , 車站職員須優先使用 F 出口嘅職員通道進出收費區 / 非收費區
busfunfun 發表於 2012-11-7 07:30 | 顯示全部樓層

原來你講跟G出口
果邊通常冇咩人用
跳過機都唔知啦

溫馨提示
逃票應該咁寫
唔係途人個途