hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 抵制庸官 交少10蚊稅
開啟左側

抵制庸官 交少10蚊稅

區麗芝 發表於 2012-11-22 19:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121122/18075763

依家你唔鐘意政府,然後加重班政府人員workload仲要惡死話自己冇錯....
咩世界?
YIN YIN 同肥波,邊個傻得多?
SSBT 發表於 2012-11-22 21:09 | 顯示全部樓層
當政府不斷踐踏人權、法治,
而市民靜坐、示威都無辦法改變個制度,
唯有咁樣抗爭。

當然犯法唔值得鼓勵,
但係當有人想用哩個方式表達不滿,
班高官好應該反省一下,
而唔係繼續活響佢地自己個世界入面
=0=
DIH 發表於 2012-11-25 23:08 | 顯示全部樓層
交少10蚊稅呢樣,唔好意思,我想講真係好傻好天真。
在2011-12財政年,入息利得稅共有2,787,198宗,該類稅收共有176,821,800,000元,
若每宗入息及利得稅交少$10,少收稅款只佔這類稅收不足0.016%或總稅收不足0.012%,有威脅嗎?

年年都要追稅架啦,多你一個唔多,工作量都唔會增加得太多,
故意阻撓政府運作的心態極為幼稚,公務員都是梁朝禮崩樂壞的受害者,
大部分公務員為香港貢獻的時間一定比梁班子長,「黨」「政」要分明。
何況有很多受政府政策影響的人根本不用交稅,難道無交稅便沒有監察政府的權利?

稅收資料來源:
http://www.ird.gov.hk/dar/2011-12/table/tc/revenue.pdf
http://www.ird.gov.hk/dar/2011-12/table/tc/collection.pdf

調返轉講,交足稅先可以理直氣壯監察政府運作,
以現時情況,市民仍有很多合法抗爭的選擇,
你係要搞公民抗命就唔該你一毫子都唔好交。

bigfish_hk2 發表於 2012-11-26 16:53 | 顯示全部樓層

交少$10蚊有冇作用真係冇人知?始終呢樣野之前未試過,冇人知道做左有乜野效果

若果唔支持又唔反對呢個活動就不如靜觀其變

不過,呢件事確實成功爭取指導思想文匯報o既關注,值得大家探討
http://paper.wenweipo.com/2012/11/23/PL1211230005.htm

通常一個政治運動能夠吸引對手攻擊係成功o既一部份

遲o的大家可能會o係
文匯報及大公報兩份指導思想報紙睇到呢o的頭條標題
- 受控政治勢力,圖謀催谷選情
- 絕食風波,黑手現形
到時又話邊個係反對派金主得力悍將
福建幫超市有過期30日叉燒包
kei_hk 發表於 2012-11-26 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 bigfish_hk2 於 2012-11-26 04:53 PM 發表
交少$10蚊有冇作用真係冇人知?始終呢樣野之前未試過,冇人知道做左有乜野效果

若果唔支持又唔反對呢個活動就不如靜觀其變

不過,呢件事確實成功爭取指導思想文匯報o既關注,值得大家探討
http://paper.wenw ...

我只知跟隨做的人有什麼事發生

便是因為遲交$10稅﹐因而被加收罰款。

一般情況下﹐即使你全數漏交﹐都唔會即時通知你的。

如果欠稅者持續唔交﹐幾個月後才會再寄信通知你﹐連同罰款條數係幾多。
再唔理﹐稅局係有權把相關的人事例入通緝名單﹐介時想出境便會有警察到場﹐請你去警署一轉。(入境處職員只會知道你被通緝﹐但唔會知道乜事被通緝﹐一律轉交警方跟進)
即使你唔出境﹐一個唔好彩在剩比警察查身分証﹐都會帶你返警處走一轉。
註: 其他政府欠款﹐包括「牛肉干」﹐罰款等﹐做法相同﹐一段時間唔交﹐都係把你列入通緝名單。但這些小事係唔會派人主動搵你的。

而稅局亦可按情況﹐可以發出指示相關僱主﹐由薪金中扣除欠稅。
好似陳x聰這一類高額稅款 或 存在爭議的﹐便交由法庭處理。

所以﹐欠稅的人根本係無得走﹐遲早都要連本帶利(加收罰款)交稅。

叫人交少$10稅的人﹐我會用白痴去形容。跟隨去做的人﹐我會用"唔死都無用"去形容。