hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車計劃12月26日實施
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車計劃12月26日實施

ey3231 發表於 2012-12-4 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 pklaw 於 2012-12-4 21:19 發表
恕小弟愚問一下、例如58M早上差不多班班都接近頂閘、入轉車站會否無助清客呢?同埋是否令58M行車時間變得更長呢?希望各位師兄解答、謝 謝。

58M早上差唔多班班已經係以前既事  58M寶田/建生特車都有唔少  拖卡係常見之事  通常第一架係比較多人  但後面果卡仲有吉位

而且M線既轉乘地方  其實都可以設係愉景新城站/荃灣MTR  咁就可以幫手清客
坤仔 發表於 2012-12-4 23:25 | 顯示全部樓層
其實呢個轉乘計劃係咪同大欖隧道類似?
例如可以轉車站前轉車?
exspeed 發表於 2012-12-4 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-12-4 19:51 發表

咁又係,家下3條線個個都雙位數,睇又唔好睇,食更加難食,直接3合1,繁時有個單數分鐘班次就無得頂啦

睇見66P又係惡野,我未見過人P線佢P線,P到咁無客既 ...

66P 冇客 ? 出荃灣多數坐滿上公路喎
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
exspeed 發表於 2012-12-4 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-12-4 15:16 發表

座位減少....黎個問題真係好小問題,事實上真係唔多人行上去山景總站(就2 3座),跟仲第2個站先重點....

朝早山景總站等 57M 既人可以排到去邨口

如果真係合併開特車就得
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
LF5502 發表於 2012-12-5 00:35 | 顯示全部樓層
66 九巴想

59A 應該只係純粹其他線 cover 到 je.....

原帖由 HF3204@243M 於 2012-12-4 20:58 發表
我覺得可能係
66P 全日
+ 66M 改行震寰路
+ 一條新線 / 加密服務 / 山景大興葵芳特快

不過如果唔係葵芳特快既話,班客點迫 67M 58M 61M 都已經係問題...

其實唔止 57M,66 同 59A 都冇出現到 ...
adv_106 發表於 2012-12-5 04:54 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-12-3 23:49 發表

好簡單,老九已把57M列為屯公轉車站全面啟用後的開刀對象.

不過,66M竟然冇成為對象,呢一點真奇怪.

大興三寶老九應該最多會留兩條,而首選開刀對象一定係66。
66M可留低俾大興人搭去轉車站轉車,屯市安友又有密車60M,要消滅66應該不是太難。

個人覺得57M留兩繁服務己經足夠,全日就真係無乜用 ,59A係另一個例子。
DC3938 發表於 2012-12-5 08:32 | 顯示全部樓層

如果cut 59A,搭59M要轉到58M至得!
EX-TL 發表於 2012-12-5 08:56 | 顯示全部樓層

回復 57# 的帖子

仲有第一階段已經停轉車站嘅61M, 67M.
GD1570 發表於 2012-12-5 11:56 | 顯示全部樓層
我覺得九巴會寧願拉長57M都唔想留66M
起碼每位收多$0.9,而且又可以做到66P的功能
點計都化算吧..

工廠區的問題,其實66或66M如果可以改去青衣機鐵站做總站
然後全日開20-30分鐘一班,經工廠區、屯門站、屯門市中心、荃灣站、楊屋道街市
咁樣又有冇作為呢?
你有你可愛,我有我好笑。
DGCNYO 發表於 2012-12-5 14:41 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2012-12-4 23:28 發表

66P 冇客 ? 出荃灣多數坐滿上公路喎

半滿就有.....66P M黎D本來就己經被58M囉左唔少大興本身既人(行過去搭),除左又唔見幾部車外都未見過正常班次座得滿