hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 國內出現特殊塗裝380A
開啟左側

國內出現特殊塗裝380A

K仔 發表於 2012-12-12 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2012-12-11 20:02 發表
每次見到港鐵採購強國列車,我都覺得好悲哀... 回歸前,即使係去中國嘅九廣通,都係歐洲機車配日本車卡,而家就搞到好折墮咁。

當然,護主心切嘅朋友總有一萬個理由去支持買強國車,你有你嘅理據,但我更相信好多香港人會Share我 ...

市區線同輕鐵就另計啦,但係今次部車係行中國高鐵系統喎,用返中國車都正常嗟

CRH380A已經喺中國高鐵行咗一段時間,證明佢係適合行中國高鐵,如果港鐵用其他國家生產的列車,又要冒著新車適應唔到的風險

同內地鐵路局用同款高鐵列車,如果列車喺內地段跪低,佢哋都識幫你整,唔洗好似KTT咁吓吓拖返落嚟香港,費時失事

用同款列車,甚至可以將大修工作交俾內地鐵路局,石崗列車停放處只做初級維修,可能地都收少啲添
AV385 發表於 2012-12-12 01:00 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-12-11 04:02 發表 但我更相信好多香港人會Share我嘅感受

你呢句說話同個個話冇發出反對聲音就代表支持嘅人兄有咩分別?
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
HU6455 發表於 2012-12-12 02:54 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-12-11 20:02 發表
每次見到港鐵採購強國列車,我都覺得好悲哀... 回歸前,即使係去中國嘅九廣通,都係歐洲機車配日本車卡,而家就搞到好折墮咁。

當然,護主心切嘅朋友總有一萬個理由去支持買強國車,你有你嘅理據,但我更相信好多香港人會Share我 ...

既然朋友你覺得咁悲哀, 我希望你呢世人千萬唔好搭大陸車, 期望你唔好用大陸野, 就算係用大陸提供組件既列車都唔好搭, 最緊要係保證自己一用大陸野就折墮一世

當然,反共心切嘅朋友總有一萬個理由去反對買強國車,你有你嘅理據,但我更相信好多香港人會支持我樓上既講法 ...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
dongfeng + 1 + 1 支持閣下反偏激的言論!

查看全部評分

PB602 發表於 2012-12-12 08:32 | 顯示全部樓層

1) 何以見得CRH380A質無問題?莫非就係單憑幾次乘坐感受就可以得出結論,定係靠中國傳媒報喜不報憂式嘅報導?中國同其他文明國家比較,最大問題係傳媒無言論自由同編輯自主,記者同編輯不單受政治壓力亦要面對地方企業勾結地方政府施壓。政府同國企缺乏傳媒有力監督,產品安全自然令人懷疑,近年連串中國產品問題唔係個別事件,而係體制問題造成。

2) 溫州高鐵意外(中國話唔係高鐵,係「動車」,真係語言偽術一代宗師)已經暴露出中國鐵路設備生產商產品設計方面有嚴重缺陷,你可能會拗嗰次係訊號同人為操作問題,但中國鐵路訊號同列車生產雖然分屬唔同公司仍同屬鐵道部系統,鐵道部有監督責任。既然鐵道部監督不當又被揭發嚴重腐敗,傳媒又無辦法監察,產品可靠與否根本無從說起。

3) 講起溫州事故,事件調報告無提及改善建議同點樣再次防止問題發生,係咪炒咗幾個人之後安全就有保障?點解明明撞車意外唔關高速行車事但又要高鐵降速?係咪之前行350唔安全?到而家都無交代。最搞笑係鐵道部之前成日吹捧劉志軍跨越式發展,到阿爺落柯打之後就180度轉變深入揭批發展過快貪污腐敗,唔理前言不對後語,總之政治任務壓倒一切。

4) 講起高鐵降速,大家仲記唔記得日本方面曾經公開批評中國350-380km/h級別高鐵,係用日本300km/h技術然後食盡安全buffer去谷架車超速營運?當時一班五毛就話係日本唔抵得中國「改良」咗本技術。但點之溫州意外後一眾350-380km/h列車全部要降速行車至今,鐵道部只係含糊咁話要提高「安全冗餘」... 咦?呢個字好熟口熟面,即係話350-380km/h列車從一開始設計上未必可以安全咁以超高速營運?

5) 行中國鐵路系統就一定要買中國車?回歸前直通車都買歐日貨喎,歐洲幾個國家分別用各自設計嘅高鐵列車行入對方系統喎。

6) 最後,唔該唔好混淆中國製造同中國品牌,iPhone係中國裝配,但你唔會話蘋果係中國公司掛?好似智能電話,香港人用Apple / 三星 / HTC多,定係用「中國自主研發」嘅聯想 / 小米 / 金立多?
tomtom2015 發表於 2012-12-12 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 KC7813_ATS64 於 2012-12-11 12:29 發表
始終現在還未有全身照, 很難說好看難看, 不過色調挺能強調這是港鐵, 主要是車頭的銀灰+紅圈, 很有港鐵主色的既視感, 加上車頭側面的橙色"C"字應該可以理解為這是連接內地的城際列車, 設計不錯(C可以代表China, Conne ...

其實我覺得中華之星,新時速,九方機車的配色不錯,可惜這些都已經不再使用。
至於CRH其實很簡潔,剛看見的時候還是挺漂亮,可惜太多令人覺得單調,而「和諧號」三隻字更是敗筆中的敗筆中(國內車迷都是這樣說)。

國內地鐵都可以做到款款車不同顏色,感覺以前中國鐵路都肯嘗試,至少款款車都有自己配色,偶宥佳作。
kkwong80 發表於 2012-12-12 12:30 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-12-12 08:32 發表
1) 何以見得CRH380A質無問題?莫非就係單憑幾次乘坐感受就可以得出結論,定係靠中國傳媒報喜不報憂式嘅報導?中國同其他文明國家比較,最大問題係傳媒無言論自由同編輯自主,記者同編輯不單受政治壓力亦要面對地方企業勾結地方 ...

完全同意,好多人都忘記左 CRH2 係 E2-1000 演變出黎
我無搭過日本新幹線,只比較過 CRH380A 同 台灣 700T,無論加減速 (當然極速不及 CRH380A),舒適度
個人認為 CRH380A 仍然比唔上 700T
dongfeng 發表於 2012-12-12 13:43 | 顯示全部樓層

那麼你知不知道,除了鐵路產品外,巴士車身,以至部份外國電子產品,也是由強國代工。那麼你會否因ADL巴士車身,而不乘搭ADL巴士?你又會不會見到某外國牌子的手機,有"Assembled in China"的字樣,而拒絕購買及使用?
에이핑크 대박!
HU6455 發表於 2012-12-12 14:46 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-12-12 08:32 發表
1) 何以見得CRH380A質無問題?莫非就係單憑幾次乘坐感受就可以得出結論,定係靠中國傳媒報喜不報憂式嘅報導?中國同其他文明國家比較,最大問題係傳媒無言論自由同編輯自主,記者同編輯不單受政治壓力亦要面對地方企業勾結地方 ...
何以見得CRH380A質有問題?莫非就係單憑幾次乘坐感受就可以得出結論,定係靠香港傳媒報憂不報喜式嘅報導?香港同其他文明國家比較,最大問題係傳媒過份地言論自由同編輯自主,記者同編輯受公司本身控制,單方面對一些不實事情作出個人既論點及批判。傳媒同傳媒之間缺乏有力監督,令不正當的新聞得以流傳報,香港傳媒新聞報導近年亦受公眾質疑,連串香港不良傳媒既問題唔係個別事件,而係傳媒之間操手問題造成

溫州高鐵意外無論係暴露出中國鐵路設備生產商產品設計方面有嚴重缺陷,還是人為操作問題,但知道有缺陷後,再重新改良系統,這不是正當做法?

"中國鐵路訊號同列車生產雖然分屬唔同公司仍同屬鐵道部系統,鐵道部有監督責任。"係呢次事件上,鐵道部係咪無做好監督責任?你又如何得知鐵道部係監督不當?無人同你會報就等於無?以前嚴重腐敗就等於一世嚴重腐敗?係咪件件事上都只相信無專業知識既傳媒,而忘記/唔相信果班帶有專業知識既科技人員?傳媒可靠與否根本無從說起。

國家部門做事係咪樣樣事都要向你交代?係咪做每件事都要得你同意先可以去做?交代左你又會信你又會同意嗎?最搞笑係你每次都借呢件事故無限大咁自由發揮,總之一次既錯就係一世既錯,正如一個人犯錯,就等於睇死佢一世犯錯

如果你想信日本方面曾經公開批評中國350-380km/h級別高鐵既論點,請引用該技術論點並加以說明,以理服眾,並唔好單單人地話咩,你就用人地標題借題發揮

無人話行中國鐵路系統就一定要買中國車,但係以管方面,買中國車係最方便。正如點解你唔會問,點解回歸前英國值民地時,各大小巴士鐵路公司,只買英國貨?歐洲幾個國家分別都有巴士火車地鐵既設計產品喎。

最後,我唔會混淆中國製造同中國品牌,iPhone係中國裝配,但你唔會話蘋果入面既中文系統係外國人設計掛?所有中文程式又係外國公司設計掛?好似智能電話,香港人用Apple / 三星 / HTC多,你會用全英文全由外國公司設計掛既apps多,定係用由中國自主研發既apps多?

最後一句,要批評時請拿出實質證據
好似報紙所講:
"沒證便質疑,之後竟然又狂妄無知地話:話他是點,佢就係是點,不需證據。這樣的反共民主就係屬暴民行為。"

kkwong80 發表於 2012-12-12 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2012-12-12 13:43 發表
那麼你知不知道,除了鐵路產品外,巴士車身,以至部份外國電子產品,也是由強國代工。那麼你會否因ADL巴士車身,而不乘搭ADL巴士?你又會不會見到某外國牌子的手機,有"Assembled in China"的字樣,而拒絕購買及使用? ...

你都識講...係代工
敢問一句 CRH380A 用邊間公司既 VVVF ?
rickywk 發表於 2012-12-12 20:49 | 顯示全部樓層

原帖由 tomtom2015 於 2012-12-12 12:07 發表

其實我覺得中華之星,新時速,九方機車的配色不錯,可惜這些都已經不再使用。
至於CRH其實很簡潔,剛看見的時候還是挺漂亮,可惜太多令人覺得單調,而「和諧號」三隻字更是敗筆中的敗筆中(國內車迷都是這樣說)。

國內地鐵都可 ...

未上"和諧號"呢三隻字之前都叫可以,特別車車側面個CRH logo確實唔錯,點知...