hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 HTC Touch Diamond 2 由 WM 6.1 轉至 WM 6.5 之問題 ...
開啟左側

HTC Touch Diamond 2 由 WM 6.1 轉至 WM 6.5 之問題

樓主| AVD1 發表於 2012-12-13 14:41 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-12-13 12:07 發表

sorry﹐我應該講得清楚一點。

如果係香港行貨機﹐要upgrade﹐只需用樓主提供的link download htc 提供的upgrade 程式﹐執行後按畫面指示做便可﹐用家乜都唔需要煩。

但唔係香港行貨機﹐例如係台灣機﹐便要用我上面提供的link  ...

咁如果部機又唔係台灣咁又點算 ?
因為我部機而家都仲係行緊繁體中文 (你都知 Windows Mobile 唔係行 multi-language)
所以我想部機就算升返做 6.5 都係用返中文 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2012-12-13 14:42 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2012-12-12 23:49 發表

唔係....唔hardspl係flash唔到其他vendor的rom的...我部htc tytn2都係咁

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=477923

另外唔洗睇果張label.果張係領x cityxxx care的自家label.外國亦唔興貼呢d la ...

你意思係我用左 hardspl 之後 (即 root 左部機)
就可以任意裝任何一個 rom ? (even 台灣或者香港或者其他 ?)

先謝 ~

PS. 老實講我唔係好識 root 機呢回事, 因為部機買咁耐我都未認真玩盡佢過 function,
有人叫我直情試 root 個 android 入去, 因為 WM 機已經沒落  ~
kei_hk 發表於 2012-12-13 15:13 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-12-13 02:41 PM 發表

咁如果部機又唔係台灣咁又點算 ?
因為我部機而家都仲係行緊繁體中文 (你都知 Windows Mobile 唔係行 multi-language)
所以我想部機就算升返做 6.5 都係用返中文 ~ ...

向不同地方以中文為主的地方﹐逐個撞。

例如新加坡.........

不過﹐真係好花時間。

所以﹐撞多一兩次便算﹐一係放棄升級﹐一係直接刷android 好過。
反正係後備機﹐升唔升﹐或者升去android 或 刷死左部機﹐對你影響應該唔會太大。

樓主| AVD1 發表於 2012-12-13 15:31 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-12-13 15:13 發表

不過﹐真係好花時間。

所以﹐撞多一兩次便算﹐一係放棄升級﹐一係直接刷android 好過。
反正係後備機﹐升唔升﹐或者升去android 或 刷死左部機﹐對你影響應該唔會太 ...

其實轉 android 都係幾吸引 o既 choice, 始終而家 android 同 iOS 都係主流,
但係我想了解下轉 android 個難度係唔係更大更有風險 ?
kei_hk 發表於 2012-12-13 17:12 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-12-13 03:31 PM 發表

其實轉 android 都係幾吸引 o既 choice, 始終而家 android 同 iOS 都係主流,
但係我想了解下轉 android 個難度係唔係更大更有風險 ?

最大風險便是刷rom其間出問題﹐或方法不正確而 "變磚"

其餘的是細問題﹐便是可能部份功能用唔到。但多數只係在新款機 或 新rom(如新version 的andorid)才出現﹐接下來好快有人fix的。

至於點去刷 android﹐自己去google搵了。

cn2661_2d32 發表於 2012-12-13 19:56 | 顯示全部樓層
to Kei兄

我明白你的意思.
不過我都係想話比樓主知, WM年代唔同國家hardware爭得唔遠.最多係CDMA/GSM的分別
當然亦有d係升左ram的版本.'
但撇取呢d小數例子, 誇區升rom係冇問題的. 例如EU版, 台版, 港版, 亞太版, 大陸版等, Baseband一樣基本上互升係冇問題嘅.
點解唔用番原裝個rom, 有時原因係個別地區先有新os (例如經常係美州有6.5, 亞洲冇. 或者亞太區/台灣有, 香港得6.1.)
所以必要時你果部非港機都可以hardspl左之後升乜都得.

to AVD兄

另外,,, 我絕對唔建議WM機改行android.
一係我解一解wm機改android係點行.

其實係將wm個rom個boot(在NAND內)位改成Linux的Kernel.
再將成個Android OS裝係SD Card入面.sd card唔拆得, 仲有data同os係share共用sd.而wm機的sd card好似多數得class 2都冇, 所以用佢來load os係超慢
仲有, 好多的第三方android kernel好多問題, 一係usb唔work, 一係data/wifi bluetooth殘廢, 一係earphone時得時唔得
仲有d好變態, 就係會冇啦啦個nand會corrupt左,你d data會冇啦啦冇晒.
另一款係用emulator, 一隻叫做haret的物體在wm內boot入android..不過bugs非常多而且慢.好多時係連voice call都唔work
仲有, wm機個電阻touchscreen用係android上會用到你火滾.冇multitouch. android機絕大部份係電容touchscreen可多點touch.
last一樣係boot機非常的慢. HTC Splash Screen, 跟住會行linux loading接近3分鐘, 跟住先android logo start up又2分鐘.
wm機cpu多數唔過500mhz又係慢到你訓低.

所以,以我部一代機王TyTn 2比我乜都玩過晒的經驗話我知. wm改android, 過癮玩下好喇.唔好用來日常用.

PS: WM係冇ROOT機呢回事. ROOT即係WINDOWS入面administrator 的權限. 係UNIX/LINUX/MAC OS(base on Unix)系列先有
wm係極度自由, 改registry就乜都做得到.Registry係冇得鎖的
WM年代,要改都係unlock ROM (flash 其他rom), unlock baseband (用gsm其他制式)同unlock sim (用其他sim card)

*小弟由palm os到ppc/WM到android大大話話玩左10幾年pda/smart phone. 好樂意同其他兄弟交流心得

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
 樓主| AVD1 發表於 2012-12-13 20:07 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-12-13 15:13 發表

不過﹐真係好花時間。

反正係後備機﹐升唔升﹐或者升去android 或 刷死左部機﹐對你影響應該唔會太 ...

台灣試左, 又係 294
新加坡得英文 rom

睇黎都要試下 cn2661 兄個方法, 用 HardSPL ~
 樓主| AVD1 發表於 2012-12-13 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2012-12-13 19:56 發表
to Kei兄

我明白你的意思.
不過我都係想話比樓主知, WM年代唔同國家hardware爭得唔遠.最多係CDMA/GSM的分別
當然亦有d係升左ram的版本.'
但撇取呢d小數例子, 誇區升rom係冇問題的. 例如EU版, 台版, 港版, 亞太版,  ...

其實頭先 kei 兄叫小弟試下搵下 WM 機轉 Android o既野,
我起 Google 搵左個, 來自台灣 Mobile01,
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=224&t=2336068 (Specific For TD2)
General to all HTC WM http://www.mobile01.com/topicdet ... p;t=1787361&p=1

見到佢地評價唔錯, 不過 android 呢回事我諗都係等我轉左上 6.5 先再諗 ~

試下比條 link 你睇下, 我諗同你所講 o既都應該係類似的吧 ...
其實當初買部 Diamond 2 返黎見佢係 SmartPhone,
我又想部機有下 Wifi 有得上下網,
當年 iPhone 仲係 3GS 個樣又唔討好我, Android 又係岩岩起步冇耐,
所以先買到返黎, 但實情都未玩盡過部機
 樓主| AVD1 發表於 2012-12-13 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-12-12 21:41 發表
樓主試下台灣DOWNLOAD 升級檔。

http://www.htc.com/tw/support/news.aspx?p_id=249&p_name=htc-touch-diamond2

台灣提供的ver 係 2.53.709.3﹐而你上面香港網提供的係 2.53.832.3

另外﹐張上右下角有張label﹐似乎係 ...

頭先起網上死搵難搵, 終於比我搵到個 check HTC o既機 o既 database
如果你地需要可以去試下:
http://219.80.249.25/IMEIQuery/IMEIQuery.aspx?ct=zh-CN

終於搵到部機銷售地起邊,
原來係泰國機...

但係問題係 HTC 泰國網唔好話怕佢得泰文 rom 冇中文 rom,
原來佢係連更新 rom 都冇 .....
http://www.htc.com/th/support/us ... =htc-touch-diamond2

咁而家如何辦 ?

HardSDL 我頭先去左睇過,
但 download 左去 install 就乜反應都冇 ~

HTC TD2-1.jpg
cn2661_2d32 發表於 2012-12-13 21:01 | 顯示全部樓層

SORRY請del. 原來樓主已搵到個database

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.