hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 車齡限18年 九巴否認違規
開啟左側

[問題] 車齡限18年 九巴否認違規

orange 發表於 2012-12-17 09:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

蘋果日報:車齡限18年 九巴否認違規--
早退又話浪費資源,行足咁多日又話違規,真係左右做人難
益童學校,全民教育
gk9112 發表於 2012-12-17 09:22 | 顯示全部樓層
既然GE9531已經晌11月13日取消登記
11月12日行81又有咩問題
真係無風起浪
東邪 GK 9112
da54 發表於 2012-12-17 09:54 | 顯示全部樓層
就算過 18 年都唔係違規,因為運輸署根本無咁的「規定」,呢個只係巴士公司的「承諾」。
報導內引述運輸署的回覆字眼亦好清楚..... (同樣係巴士承諾的係用環保車行指定繁忙路段)

規定同承諾唔同,違反規定巴士公司可能要負上直接法律責任,
但違反自己的承諾並唔會有即時的刑責 (當然唔排除可能會有其他的後果)....
所以如果部車行超過18年零幾日,亦都唔好期望有咩嚴重的後果....
至於你們信不信?反正我信了
toyl 發表於 2012-12-17 10:47 | 顯示全部樓層

如果運輸署真係唔比,咁咪之前批個行車證唔好批足一年,一滿18歲之前就將到期日提前設做果日囉!批得個證又唔比行,又真係於理不合。
EX-TL 發表於 2012-12-17 11:45 | 顯示全部樓層
原帖由 gk9112 於 2012-12-17 09:22 發表
既然GE9531已經晌11月13日取消登記
11月12日行81又有咩問題
真係無風起浪

讀者投稿獲錄取刊登好似有酬勞, 仲食正今日九巴四面受敵局面, 你話呢篇野有咩可能唔登?!

p.s. 都係果句, 睇報紙唔好咁認真.
GE9055 發表於 2012-12-17 11:50 | 顯示全部樓層
蘋果日報D人同嗰位廖生係唔識計數
定係蘋果日報打錯
咁都錯
九巴當然否認違規la
佢都無違規

kei_hk 發表於 2012-12-17 11:52 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2012-12-17 11:45 AM 發表

讀者投稿獲錄取刊登好似有酬勞, 仲食正今日九巴四面受敵局面, 你話呢篇野有咩可能唔登?!

p.s. 都係果句, 睇報紙唔好咁認真.

睇完之後覺得好似一包預先包裝的食物﹐有效期是製造日計起1年(例如 2011年12月18日)。

你在12年12月17日看到這一包食物﹐你便話人過期食品一樣﹐簡直係無理的指控。

bnr34 發表於 2012-12-17 11:57 | 顯示全部樓層
睇見嗰位廖先生既開心大發現
除左令我再一次覺得做得巴士迷真係好空閒之外
我真係"質疑"佢作出質疑之前
有冇走去望過車頭張行車證
又有冇數過手指計返邊日先至到期

原帖由 da54 於 2012-12-17 09:54 發表
就算過 18 年都唔係違規,因為運輸署根本無咁的「規定」,呢個只係巴士公司的「承諾」。
報導內引述運輸署的回覆字眼亦好清楚..... (同樣係巴士承諾的係用環保車行指定繁忙路段)

規定同承諾唔同,違反規定巴士公司可能要負上直接法律責任,
但違反自己的承諾並唔會有即時的刑責 (當然唔排除可能會有其他的後果)....
所以如果部車行超過18年零幾日,亦都唔好期望有咩嚴重的後果....

就算只係巴士公司「承諾」
但運輸署一般亦唔會幫超過17年既專利巴士續牌 (最近似乎收緊到16年)
換言之, 除非係續牌手續上走雞, 又或者同運輸署申請左唔話你知
否則牌照到期日一定唔會超過首次登記後18年既日子
toyl 發表於 2012-12-17 12:27 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

城記一般到第17年都唔續,但之前批短車同12米巨龍就例外,好睇當時夠唔夠新車填。

話唔定16年之後,又會有人話有批車超過18年仲響街度行。
果批就係堆封咗唔知幾耐先出牌的金磚
情況同而家見到果個投訴一樣,響製造日期同首次登記日期字眼上捉字蚤。
kei_hk 發表於 2012-12-17 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2012-12-17 12:27 PM 發表
城記一般到第17年都唔續,但之前批短車同12米巨龍就例外,好睇當時夠唔夠新車填。

話唔定16年之後,又會有人話有批車超過18年仲響街度行。
果批就係堆封咗唔知幾耐先出牌的金磚
情況同而家見到果個投訴一樣,響製造日期同首次登記日期字眼上捉字蚤。

不少年頭年尾交界的車﹐咪好大鑊

不少車都今年製造﹐運到銷售地已經係第2年﹐這樣咪白白唔見了一年使用