hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議取消87B線以開辦288X線
開啟左側

建議取消87B線以開辦288X線

關閉 [複製鏈接]
S3BL100 發表於 2013-1-3 02:05 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2013-1-3 00:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

北行方面, 以"楓樹街"為參考點
87B中途有8個站(87B北行無"獅子山隧道"及"世界花園")
288X中途有6個站(北河街, 基隆街, 通洲街公園, 富昌邨, (青沙轉車站), 新翠邨)
停站少左, 停燈都少左
車程當然快過87B
仲未計南昌街要上山, 龍翔道會塞車

你有考慮到呢啲咩?
咪又係將數據視而不見

數下87B同288X沙田方向,由汝州街/黃竹街起計,有幾多盞燈先(source: google map):

288X
1. 汝州街/南昌街
2. 汝州街/北河街
3. 汝州街/桂林街
4. 汝州街/欽州街
5. 欽州街/荔枝角道
6. 欽州街/醫局街
7. 欽州街/海壇街
8. 欽州街/通州街
9. 欽州街西/昌新里
10. 欽州街西/深旺道
(深旺道,南昌站出面我唔知而家搞成點,所以唔計)
11. 深旺道/東京街西
12. 東京街西/連翔道

共12支

87B
1. 黃竹街/長沙灣道
2. 黃竹街/大埔道
3. 大埔道/石硤尾街
4. 元州街/南昌街
5. 南昌街/大埔道
6. 南昌街/巴域街
7. 南昌街/窩仔街
8. 南昌街/偉智街
9. 南昌街/大坑西街
10. 南昌街/白雲街
11. 南昌街/歌和老街

總數11支,比288X少一支

結論係:南昌街有燈陣,汝州街/欽州街一樣有燈陣

咁試問288X入沙田又係咪真係快過87B?

依家顯田要靠803K, 當然87B會有兢爭力
但東西線轉觀塘線, 只係18-20分左右已經到旺角, 到時塞南昌街既87B仲剩番幾多吸引力?
深水埗東, 白田, 澤安唔同喎
客量無旺角咁集中之餘, 喺可見既將來都唔會有鐵

按照閣下的邏輯
可見將來都無鐵,即係長做長有囉

之但係你改288X係based on要同鐵路競爭先搶到新客,又有幾大保障?

根本唔可能因為無左15%客而兜多10分鐘
尤其係條線慢會趕客既時候
即係咁, 會有錦英線兜馬市先上公路
但唔會調轉囉
因為如果有鐵路既地方, 巴士慢就會趕客
但無既, 巴士慢少少一樣大把人坐
你話暴政又好乜都好, 呢個世界就係咁, 富者愈富, 貧者越貧
比較埋觀塘/將軍澳既山上同山下
點解690/E22A, 寧願山上兜餐飽都唔要山下人兜
因為山下人兜就會坐鐵
等於即使行隧道唔係明顯快好多
一樣剝削山上開條98S, 全日既係98D唔係98P等等
事實上從來都係你口中既"暴君施暴政"

咁人地690又好,E22A又好,有冇話為左某一段路快
就要由得一班無替代服務的乘客由有變無,自生自滅先?

如果你覺得劫貧濟富係無問題既話,即係你成個價值觀同心態好有問題囉。
點解先前我話殺晒/縮晒12、914、971,你又會唔鍾意?

而上面quote呢段原來係你回緊epsilon兄話87B除左接收部分87A石硤尾客外
自己一樣有石硤尾客而你無計過,而你係由頭到尾到無答過我地點樣處理所佔比重將會更多的石硤尾客呢點,
淨係識得帶人遊花園翻兜話87B得15%石硤尾客,不盡不實,你掩耳盜鈴唔代表大家睇唔到你既行徑。

87B下繁頂閘, 根本有啲做唔到南昌街客潻
0個客上車都試過, 有幾奇聞?
成日喺南昌街都見啲人焗上87A去新翠再行/坐車入顯田
去到繁時都唔爆既, 比較穩陣咪又係得甶86A/87A
所以石硤尾-澤安一段, 好多人都係用唔到87B既
實際數據上, 87B既石硤尾客反而未必咁多

咁而家係咪87A變287X後,87B唔會多左石硤尾客,或者唔會多左人嘗試搭佢往返石硤尾先?
調轉方向沙田出九龍又唔見你提?

如果你覺得由得石硤尾客自生自滅,上唔到車、唔夠載由得佢地既話,
咁我奉勸你以後最好就6D/40重組收聲啦,費事一次又一次將自己的自私自利、雙重標準暴露於眾板友面前。

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2013-1-3 02:20 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2013-1-3 01:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

86A/87A繁時都唔頂閘
6D/40繁時齊齊頂閘
本來1小時有5班40+4班6D
依家得5.5班6D
假定青山道段只要承載70%原有客量(事實係得2X%既40秉客可以bypass青山道)
實際上係講緊80%要繼續經青山道
但運力只剩50%
根本無如閣下所言有70%班次
你呢啲咪用虛假數據囉

咁你即係終於發覺自己邏輯出左咩問題啦?

南昌街你得返30%班次,但係原來剩返條86A唔係只係載南昌街客喎,青山道客都要搭佢喎。

1. 單單執行87B->288X
南昌街仲有86C/86A/86去沙田
其中86C/86A經大圍
而只有顯田需要用轉乘優惠
顯田-南昌街既人數唔見得會比沙博-南昌街多喎

而86A/86C/86重組除左朝早會少左一班86A
係會每小時多番3班87
而大部份深水埗客會被分流至青沙系統
呢度仲未考慮82M既問題
而其餘時間, 86A班次根本同現時一樣

單單改87B做288X的話,南昌街/澤安搭咩車出旺角、大角咀?你有冇當過呢班乘客存在?

之後拖埋86A/86落水開87,原來86A俾你進一步減到20-30分鐘一班
(仲未計你隔離篇文派4架車根本做唔到20分一班,你無答過),即係又要人地開綠燈你先做到啦,
你認為你搞到咁多人,人地支持的機會有幾大?唔支持既話咁點先?

大圍客可以揀86A/86C/87B
咁當然係大部份人揀唔兜路既86A/86C
唔係咁多人好似閣下咁鍾意兜大圈, 特登揀架要兜顯田既車坐囉

故87B只會接收87A深水埗東一段的乘客
而86A/C石硤尾客既比重則會上升
參考番上面, 顯田-南昌街唔見得會多過顯田-南昌街
故得幾百人受影響既結論根本無錯

而87B接收既深水埗東客, 如前所述, 可以坐288X
根本唔需要轉車

真係值得提速的86C又唔見你正正經經走去幫人提速,
係要搞87B,但係點睇都好,87B經石硤尾,無論對沙田定石硤尾都好,價值都比86C大喎。

而家係咪唔會有87A的石硤尾客轉搭87B,係咪個個都會見到86A先上?
唔好唔記得87B會配合埋287X而停多新月樓個站,新翠直入獅隧喎。
咁,87B石硤尾係咪唔會多左人搭?

而你話顯田幾百人受影響,推論到87B變288X得幾百人受影響,
但係講左幾多次,你根本無計過南昌街<->大圍/新田圍,
更加無計過南昌街<->旺角/大角咀,根本無將佢地放在眼內囉。
明目張膽將後者一班受影響乘客當唔存在兼唔俾替代服務都做得出,
RDP 6D/40假假地都有列出晒所有受影響乘客啦。

epsilon 發表於 2013-1-3 18:26 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2013-1-3 00:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

深水埗點轉軚撘87B呀?
http://goo.gl/maps/U6DCS
700米, 已經超出左"合理步行距離"
http://goo.gl/maps/t3req
行去坐鐵只係450米, 仲要果個站已經唔算近鐵路

你呢啲咪係真小人假君子囉,
行去87B個站就要計"合理步行距離",
行去86B/286X個站就唔洗計"合理步行距離",
個個客都係去對正86B/286X個站幢大廈?
要計班客會唔會搭87B代替286X,
就應該由兩個站各劃一個五百米半徑圓圈,
兩個圓圈重疊範圍就係可以轉投87B嘅客路,
再者營盤街站西面仲有站而東面冇站,營盤街站
根本就係serve靠東呢邊欽州街至南昌街一帶為主,
既然班客較多來自呢一邊,87B好合理地係替代路線。

1A講緊例如大角咀
坐287X快唔過坐鐵, 但坐288X會
美林美田轉288X更加係新客源
唔好忘記美林美田唔近鐵路, 即使要轉車, 市佔都唔見得差

「本來搭開81C嘅,可以直接轉投287X,唔需要288X」,
請問去大角咀/去四美會唔會係搭開81C?
四美來往大角咀,搭小巴轉港鐵點都快唔過286X<>287X,
而家亦有88K轉87A(B),根本唔洗加條288X落去。
四美286X單向轉288X去大角咀客,亦唔會夠87B石硤尾客咁多,
288X對呢班客亦唔及87B對石硤尾客咁重要。

深水埗番大圍
288X快過哂86A/86C/286X, 轉埋287X咪食緊86A客源囉, 仲有因為站位而轉坐青沙線既客都未計
呢班深水埗(鴨寮街/西九)客, 坐86C又慢又貴, 坐鐵路要轉三次, 坐288X->287X只係轉一次而價錢平喎

我撘開果條81C呢就唔娙旺角, 高鐵站, 佐敦, 太子, 深水埗東既, 唔知你撘開果條又點呢?

平唔夠86A平,密唔夠86C密,直接唔夠86C直接,
青沙轉287X班次又唔穩定又未必上到車,
想食都要有胃口先得架。

旺角87B同81C已覆蓋晒旺角,你唔信又劃下"合理步行範圍"囉。
如果新田圍要轉287X出旺角/旺角經287X轉返新田圍,
等得車來兜得路來我坐87B/轉81C都到咗好耐。
佐敦更係81C完勝,唔似得你高鐵站先係佐敦,
仲要佐敦最旺竟然係渡船街?
太子同深東87B直達,要282轉81?
深水埗東更係87B直接同快過288X。

人數少好多?
人哋大角咀假假地都有幾座"商業大廈"
南昌街既客, 除左番衛生署仲有邊度有客?

建議你深入了解一下當區嘅人口結構、
經濟活動、與沙田區嘅關係等等。

塞少左一次旺角, 一轉用時少左又唔駛計既
288X開得比87B密, 即使車程一樣, expectation都會快左
仲未計深水埗區站點, 288X比87B好

車程一樣,但班次唔穩定,車費貴咗,
乘客係會毫不猶豫要求唔好咁改條87B。
288X客又少過87B,九巴唔乘機減車真係偷笑。

南行旺角太子分別最少快10-15同5-10分我諗大家都唔會有異議

北行方面, 以"楓樹街"為參考點
87B中途有8個站(87B北行無"獅子山隧道"及"世界花園")
288X中途有6個站(北河街, 基隆街, 通洲街公園, 富昌邨, (青沙轉車站), 新翠邨)
停站少左, 停燈都少左
車程當然快過87B
仲未計南昌街要上山, 龍翔道會塞車

你有考慮到呢啲咩?
咪又係將數據視而不見

依家顯田要靠803K, 當然87B會有兢爭力
但東西線轉觀塘線, 只係18-20分左右已經到旺角, 到時塞南昌街既87B仲剩番幾多吸引力?
深水埗東, 白田, 澤安唔同喎
客量無旺角咁集中之餘, 喺可見既將來都唔會有鐵

一個青沙已經用你起碼兩分鐘,同畢架山、豐力樓比下囉。
仲有燈位數目原來多咗都夠膽話少咗,青沙又冇滿座龜速上山位?

87B競爭力就係行少好多,一程過,多啲人有位坐,
同埋你講嘅獨市位。

87B行南昌街係順路,冇兜路,冇行回頭路,唔好用橙同蘋果比。
講兜路,288X就真係兜,一路向西再向南再向東,里數仲係鐵証。

早繁旺角道, 新填地街根本唔塞
所以早繁288X到深水埗無下繁慢咁多
只係約5分鐘左右
下繁番沙田, 87B喺旺角塞幾多, 288X都係塞咁多

隆亨去旺角, google map都要22分鐘, 你部巴士24行哂??
坐的士都未必得啦

87B早繁出旺角都好暢通,淨係288X可以快咗?
但返沙田,87B有車到嘅時間就一定穩定過288X好多。

事實係做到呢個時間,要質疑唔該拎出証據。

87B下繁頂閘, 根本有啲做唔到南昌街客潻
0個客上車都試過, 有幾奇聞?
成日喺南昌街都見啲人焗上87A去新翠再行/坐車入顯田
去到繁時都唔爆既, 比較穩陣咪又係得甶86A/87A
所以石硤尾-澤安一段, 好多人都係用唔到87B既
實際數據上, 87B既石硤尾客反而未必咁多

究竟有頂閘定冇頂閘呢?反駁我就話幾條線都會頂閘,
反駁s3bl100時就話86a/86c/87a/87b都唔會頂閘。
同埋0個係不可能,有人落就有得上。

獅隧去南昌街, 有86/86A/87A/87B
斬完都仲有86A+87
以澤安咁既客量, 比多佢潻
獅隧去顯田, 唔計87B都仲有85B, 80, 88M(81M)
有幾唔車海呀

你喺度講嘢, 咁少數據咁多"理論", 唔係吹水係乜嘢?

澤安,講到呢度你淨係敢講澤安了。
你講嗰幾條邊條停獅隧口?原來得88M。
邊條又可以由南昌街轉到車返顯田?又係得81M/88M。

話我數據少,次次都係我拎數據出來指正你,
然後你唔敢回應,迴避,講去第度,
你唔好以為反咬人就冇掩飾得到自己嘅錯。

admin87 發表於 2013-1-3 21:42 | 顯示全部樓層

本文疑有違規情況, 現鎖上調查。
調查期間, 不得修改文章。
admin87 發表於 2013-1-3 22:01 | 顯示全部樓層
現向站友dippy發出注意。

該站友於#34指站友S3BL100 「..一而再再而三提出虛假數據, 此一偽學術行徑實令人遺憾」,
但綜觀站友S3BL100之回覆, 已充分引述相關RDP數據, 指控不實。

該站友亦於#38指站友epsilon 「你喺度講嘢, 咁少數據咁多"理論", 唔係吹水係乜嘢?」
站友epsilon已於回覆#37提出數字, 而其他站友亦已於前文提供大量數據, 指控不實。

本站重視言論自由, 但不代表可無的放矢攻擊他人, 轉移視線。
本人已多番提示, 此乃最後一次, 如有再犯, 必一併考慮之前情況作「挑起罵戰」論, 並停板處分。

樓主| dippy 發表於 2013-1-4 01:12 | 顯示全部樓層
 樓主| dippy 發表於 2013-1-4 02:09 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2013-1-4 14:13 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2013-1-4 01:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

本人在提出「..一而再再而三提出虛假數據, 此一偽學術行徑實令人遺憾」,此一指控時
已於回文中闡述相關數據有何問題
文中S3BL100指出本人會將石硤尾往來沙田的服務
由原來的86+86A+86C+87A+87B削減為只有86A更會削減86A班次
此一句本質上共非"相關RDP數據
而根據本文, 南昌街只有87B會被修改
而其他討論題目的問題, 並非本文重點

#23:

「參考番B2版有關286X既討論, "深水埗警署"站係比原本元洲街更服務到深水埗中心部份
而呢班人之前可能係用緊鐵路既, 288X可以吸到新客源喎
顯徑田心都人口老化, 咁新田圍算係乜?
86A既乘客係可以過檔283P, 咁有乜問題呢?86A沿線可以坐86A/283P
86喺第一階段仍維持服務, 預計班次仍然要維持20分一班
即係朝早6班283P, 會咁嚟
86C X 3
86 X 2
86A X1

班次上繁忙時間(7-8AM)沙田會開
6班283P, 3班86A, 3班86, 4班86P, 5班86X

城河東會由5班86C+4班86A+3班86P變成
6班283X+3班86A, 少左車只係因為86P可以同時提速

要執走埋86早繁一樣可以, 只要86P加到6班, 經埋源禾, 市中心
86A早繁做埋第一城, 廣源(跟82M定線)已娙可以完全cover到」

「唔知點算? 可以轉坐87, 而市中心-石硤尾亦唔關本文事
明顯又係閣下無point時想濛混過關」

#36:

「紅字一句咪即係復辦87囉
即使86A及87各維持20分一班
一小時有6班車
而當時喺澤安都數過, 繁時86, 86A, 87A, 87B共計只有14班車/小時
重組後仍有42%班次行經南昌街
已經未計若合併82M及86A帶來的額外班次
若合併成功
更加有57%班次行經南昌街
而新線亦可於獅子山隧道轉乘80/80P/85B往大圍, 89/85/80M往沙田市中心等
提供車海班次」

原來你自己一樣都係拉埋你其他文章既建議捆綁埋一齊來講,
用你其他建議既內容去填呢篇建議既漏洞,你仲好意思話我將你其他文章既內容拉埋一齊講?

站友實有提出離題及假設性的數據圖混淆視聽
又令到澤安邨/畢架山花園,
無紅小、無港鐵的地區,無車出旺角,無其他替代服務(尤其前者本身已經得幾條線途經),

此段亦非RDP數據
本人已多次提醒該站友, 專線小巴30A已提共來往旺角及澤安邨的服務
早繁更有203及104的特別班次來往兩地
年初, 本人亦曾在澤安邨巴士站實地觀察, 結果在繁忙時間1小時內, 僅有31名乘客從旺角方向而在澤安邨巴士站下車
而專線小巴30A亦於年前縮減為繁忙時間服務並僅以25分一班行走
此在在證明此一論點乃子虛烏有, 澤安往返旺角的需求並不需要替代服務
而綠小在運輸處標準也被視為"合理替代".

又帶人遊花園?

而家係咪因為我無提出過澤安村的客量數據,所以我成條thread入面無拎過官方數據出來講先?
麻煩你數下我拎左2011/12年RDP 287X的內容出來幾多次?
而家係咪我唔係篇篇文都係hard data,所以證明我完全無列出過數據?
道理就正如,你今日skip lunch,係咪代表你今日由朝到黑咩都無食過落肚?

而事實係澤安村係你將87B變288X的受影響地區,而家係咪你一聲令下唔需要俾替代服務
所以提出澤安村的問題就係離題?你好霸道喎。而且30A做兩味,104/203特車只係朝早,其他時間有咩替代?

http://www.census2011.gov.hk/tc/main-table/C204.html
假設S3BL100的推論正確
刖深水埗往新市鎮, 沙田往九龍既五萬幾人入面, 有近5%是往返南昌街及沙田
惟綜觀沙田往九龍及深水埗往新市鎮的各路線中, 86+86A+86C+87A+87B佔的班次明顯低於此數

而來往澤安及旺角及石硤尾-沙田, 影響二千幾三千人更為荒謬
版主需留意, 原文中論及RDP所言, 沙田往南昌街僅有808人次
即使該批乘客被86A及87B平均吸收(87B要繞經顯田, 故實質吸納乘客不及86A多, 更遑論有同路的86C吸納該批乘客)
假定87B有相同數量的沙田-南昌街客(808)再加上來自87A的乘客(808/2)
其影響人數亦僅得一千二百人, 與S3BL100杜撰的二千幾三千人相距甚遠

另一方面, 該版友在提及"二千幾三千人"時, 並未提及有關RDP或其他數據來源
故版主以"綜觀站友S3BL100之回覆, 已充分引述相關RDP數據"加以迴護, 實為無理
由此推論本人作不實指控更令人遺憾

又帶人遊花園轉移視線?你做咩唔計埋石硤尾<->旺角客落去?係咪呢班客唔存在?
我同epsilon先後唔止一次問你呢樣野,你無答過。
仲有我一直係強調緊87A石硤尾客過千人,
推算87B同86A石硤尾客人數相若,加埋石硤尾搭呢三條線至少三千人,
就算只係計87A同87B先後改上青沙,影響人數估計都過二千啦,
除非你話轉搭86A果班客係「不受影響」姐。

同埋你而家終於知道87A會有乘客改坐87B,因為87B變288X而再一次受影響喇咩?

再接返上面個point,你自己都拉埋你其他文章既建議來講,
你本身一直都想亂將線改上青沙,咁點解我拉埋來講又係離題?
計埋你隔離條thread 86A大幅減班兼改走86,受影響人數點會唔過三千?
係咪你自己就可以拉埋其他文章既內容去填你呢個建議既窿,
之後人地發覺有問題,就唔俾人拉埋黎講,以免暴露自己的問題於人前?

本人已於回覆中提出數字及理據, 若本人的指控不實, 該版友的指控同樣有問題

個問題就係你用左一堆不盡不實的理據同數字囉

本人已向閣下報告, 有關引文內容與本人就有關事件的言論大相逕庭
而根據: http://www.districtcouncils.gov.hk/ssp/doc/common/committee_meetings_doc/TAC/TAC_2ndmeeting_Paper2-17/SSP_TAC-2012_004_TC.pdf
第20頁
需使用40轉乘6D人數: 4300人
需使用40轉乘2A人數: 350人
直接轉用6D人數: 2100人
共計6750人
而S3BL100則指出僅有"二千幾人", 難道不是虛假數據嗎?
另一方面, 該站友亦曾在其他文章指出澤安邨很多人使用87系往返旺角等不實數據
故該等指控實有根有據

相反
本人就以上有關6D的內容向閣下作出離題及挑起罵戰的投訴
惜閣下不僅未有處理, 反指本人指控不實

而在本文中, 亦僅有87B需修改路線
有關86A的問題, 本文#1並未有提及
更遑論86/86C了, S3BL100一而再, 再而三地指出本人

嗱,我無講過6D/40重組只係影響二千幾人喎,我原文係強調
「令到深水步同觀塘兩個各自有港鐵、幾十條巴士線、十數條紅小,交通方便的地區
由原本有40、紅小、港鐵,變成得返紅小、港鐵(已經唔計6D轉車海13D/14/15/16),影響二千幾人」
而你一開始都係針對住深水步<->觀塘來講姐。
你而家對我施加話我聲稱成個重組得二千幾人受影響的罪名,明顯不合乎事實囉。

再者根據你的邏輯,87B變288X後,原本往返深水步/旺角的乘客係不受影響(#34),
咁我做咩要計埋原本搭40,重組後直接改搭6D的乘客?

實無根據
即使同時執行86, 86A, 82M, 82K及87B重組
86A班次不僅有所增加, 更有新路線87進駐南昌街
並未有如該版友所指, 一條一條咁抽走

增加?既然你係要拉埋其他文章同重組項目的內容講既話,我咪print定你隔離條thread既screen先囉:

86A班次邊度增加?唔好選擇性地只係拎對自己有利的內容出來講喎。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
S3BL100 發表於 2013-1-4 14:35 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2013-1-4 02:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

要數, 當然係由分開數到會合(即到紅梅谷路/田心街)
否則咪又係用橙同蘋果比

另外, 用街景數都數錯, 實在耐人尋味

係我數錯,但係87B沿途燈位數目依然並無多過288X。
如果你要計南昌街/歌和老街係兩支燈既話,咁288X東京街西/連翔道都要計兩支囉

我無話南昌街唔長做長有喎
只係條路一嚟唔多客, 二嚟只畏唔太差(比行去坐鐵好)
已經可以留住客源, 咁無必要比咁多資源去做少少客囉

同鐵路兢爭去搶新客
40改特快, 早繁281X...都係同鐵路搶
甚至最新鮮既13S都係搶小巴客
搶客只畏舊客繼續(被迫?)撘巴士
喺巴士公司立場都係值得改

但由40減班到出現油青, 官美
青山道客明顯對6D/40服務質素下降係sensitive既

相對地, 南昌街既新界線, 71X, 87執笠
87A都要改路
30A改繁時
12縮線
到底你個"南昌街-旺角"幾大作為, 你從來都迴避緊

71X幾時有行過南昌街來往旺角?

我無話過南昌街旺角好多客喎,但係唔係好多客係咪代表可以清袋?你從來都迴避緊囉。
如果因為某路段有幾條線重疊累鬥累就可以全部線無晒既話,40改道的同時6D都可以執笠囉。

巴士公司唔係開善堂囉
你又諗下有邊次係劫富濟貧?
即使係798都一樣唔受山上玩

你提到既線, 海麗一樣係被兜路
12, 796C, 701全部都係要兜先出到去
除左過路既A21真係快, 其他都係繞路
甚至796C, 702打劫701資源, 都一樣被迫接受
結果大家依然要迫到701一站打爆先對得新巴住

而家邊個迴避問題?你上面提到呢堆例子
有邊樣係涉及強搶人地資源而令到人地由有變無,無左唯一基本服務的?
我問左唔知第三定第四次喇喎,你有無答過?

你成日話石硤尾去沙田有二千幾三千人
但成條87B都係得幾千人
即係半條87B喺南昌街, 又唔見你去數下到底有幾多人坐87B先上嚟講喎

87B平均客量唔差過87A,當佢同87A一樣約5500人,
兩成係南昌街都有1100人啦

咁而家五條線南昌街往返沙田,我當87A數字反映每條線南昌街客量平均數
再打個八折俾佢,石硤尾往返沙田都有四千人啦,我唔知你點計數囉。

87B有幾多人會試坐佢出石硤尾呢?
87B繁時會頂閘, 但新明樓有86A, 86C, 86P
新月樓只有87B
比你你會唔會單釣一條87B先?
泰石, 車公廟, 坐87B要兜多兩個字, 但車程只係15分鐘就去到九龍
有無人咁得閑坐多咁耐先
仲要條87B都唔係密, 又唔係特別平
唔經沙博
到底最後會吸到幾多客呢?
呢點你亦係迴避緊, 甚至87B有幾多石硤尾客, 你既無sample亦無數據
推論唔止15%都缺乏說服力

咩邏輯?
如果秦石、車公廟因為87B兜多兩個字而唔搭佢出石硤尾的話,
呢班客亦會因為同樣原因而唔搭87B出深水步同旺角。你提出呢個point,證明過D咩?
咁就算87B無秦石車公廟客,又會唔會因此降低石硤尾客所佔比例?
tamm2005 發表於 2013-1-4 23:19 | 顯示全部樓層

回復 47# 的帖子

87B有幾多人會試坐佢出石硤尾呢?
87B繁時會頂閘, 但新明樓有86A, 86C, 86P
新月樓只有87B
比你你會唔會單釣一條87B先?
秦石, 車公廟, 坐87B要兜多兩個字, 但車程只係15分鐘就去到九龍
有無人咁得閑坐多咁耐先
仲要條87B都唔係密, 又唔係特別平
唔經沙博
到底最後會吸到幾多客呢?
呢點你亦係迴避緊, 甚至87B有幾多石硤尾客, 你既無sample亦無數據

認真 87B係唔係密, 又唔係特別平
但係佢開夠車 個班次都好過87A 87A個時間表變曬咩咩25分鐘又唔知幾時先有車到幾時候
87B都開夠車 都無87A咁嚴重 比我係秦石都係等87B唔等87A
仲有 你個288X都唔係便得好邊
87系最好係87B 你就搞佢