hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) Park Island 904
返回列表 發新帖
開啟左側

Park Island 904

DGCNYO 發表於 2012-12-27 19:26 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-12-27 17:19 發表

又唔可以講電動巴士係一個騙局﹐只可以講真係有嘗試用話電動車﹐但係當年技術所限﹐令到部車唔可以長用﹐結果擺多過用。

當年也有講過有船去荃灣﹐中環 及 機場﹐這才是真正的騙局。我從未看過有機場的航線囉。

講番部國產 ...

似以前做大陸團既車...買就好急,部車個款就俾擺左最少半年既款....電動力真係笑話,先講上公路個斜就己經收電動車檔....就算未死很,仲要跑高速公路

黎2樣野到現在都係電動車死敵(不論Hybrid還是純電....).....
hn8024 發表於 2012-12-28 02:01 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

買乜車都係其次,即使係入架爛車返黎都唔緊要,最重要係架車個PSL,拎住個牌先有得講買新車.
只怪政府莫視實際需要一刀切唔再發PSL出去,造成如此局面.
kei_hk 發表於 2012-12-28 10:45 | 顯示全部樓層
原帖由 hn8024 於 2012-12-28 02:01 AM 發表
買乜車都係其次,即使係入架爛車返黎都唔緊要,最重要係架車個PSL,拎住個牌先有得講買新車.
只怪政府莫視實際需要一刀切唔再發PSL出去,造成如此局面.

只要知道背後 PSL 牌的原因﹐便會明白點解急到乜車都買﹐正如我前面所講﹐隨時幾個月後已經有另一部/落實換新車。

政府有時真係唔識提供 "彈性"﹐好似珀麗灣這個情況﹐因為要「以車代船」﹐所以便要加車。
而「以車代船」本身又要政府批准﹐車又要牌。為何不發出只供珀麗灣使用的PSL牌﹐令到珀記唔可以透過買賣這批車而獲利。
事實上﹐除非有大量住客搬離﹐否則車的需求唔會減少﹐即係珀記根本唔會有機會賣車﹐發一些只供珀記村巴的PSL牌﹐根本唔會有大的影響。

PKD32 發表於 2012-12-28 12:30 | 顯示全部樓層

其實政府都知咩叫彈性,MTR果D就係特別牌,所以只係佢唔肯做姐
garyfirst 發表於 2012-12-29 01:37 | 顯示全部樓層
PS5462 , Yutong ZK6100H
Capacity: 45
VIN: LZYTBT06361005241
First Registration Date: 09-Aug-06
hkcoach.info
Derek2021 發表於 2012-12-29 10:55 | 顯示全部樓層
呢批二手車唔打算上珀運色? 定係等COR一次過做?
AVW21 發表於 2012-12-29 14:34 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 27-12-2012 17:19 發表

又唔可以講電動巴士係一個騙局﹐只可以講真係有嘗試用話電動車﹐但係當年技術所限﹐令到部車唔可以長用﹐結果擺多過用。

當年也有講過有船去荃灣﹐中環 及 機場﹐這才是真正的騙局。我從未看過有機場的航線囉。

講番部國產車﹐應該都係cut荃灣船﹐急於要加車才買入﹐行多一段時間便換新車。見到連車身都唔番油﹐都可以估到要車係幾急。

理想始終係理想,而家睇番海上航線嘅情況,入機場條巴士線用車係可以細到變小巴,如果真係用船行,蝕到趴喺度…

至於部魚塘中巴,居民少咗低地台服務會唔會投訴呢?
ccicoltd 發表於 2012-12-29 18:05 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

低地台車數目沒有減,投訴甚麼?
亞空 發表於 2012-12-31 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 hn8024 於 2012-12-27 02:42 發表
DB只係車身果part判出去,機械電器都係自己做返,至於點解搞咁耐,相信係行政問題居多,
則聞PI就因某寫字樓員工關係,長期用死一間外判車房做COR,COF.呢間車房早前都仲有為中巴提供COR,COF及急修服務,但因為其差劣手工同 ...

係幾耐前既事先?據知近半年個部門換晒新血

原帖由 kei_hk 於 2012-12-27 17:19 發表

講番部國產 ...

手頭上有set新地出既樓盤贈品,1隻船同兩架巴士,上面寫左機場巴士籌劃中,反而未聽過機場係開船播

原帖由 ccicoltd 於 2012-12-29 18:05 發表
低地台車數目沒有減,投訴甚麼?

當YoungMAN都可以被投訴架車太細既時候,你就知咩叫投訴之都