hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯公轉車站成效?
開啟左側

[問題] 屯公轉車站成效?

樂仔〞 發表於 2012-12-28 14:03 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2012-12-28 13:37 發表

唔係應該推佢入轉車站救番佢咩? 如果唔得的話又點解?

57M 66M 66P 呢一 set 應該會有動作,不過睇情況至少要等到 2013 年第二季先郁到
正如點解 63X 263M 仲未比人開刀 .. 都係因為往屯門轉車站未開 ...
個邊又要起行人天橋 .. 又岩岩先移走座山 ... 照計真正路線重組都唔會係短期內實行 ...

唯一可以期待既,就係下年屯門份 RDP 會點精彩法 ...
JC8385 發表於 2012-12-28 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2012-12-28 00:36 發表

如果52X/53/61M都可以互轉960/961,當城巴重組後,非繁我一定見車就上。

加上59M互轉960/961對龍門客有一定吸引力,九巴似乎想打死城巴一直在屯門的地位 ...
成效成疑......
繁時城巴有962A,962P
非繁就未必有客想轉車
962仲直入CWB,同埋城巴港島綫BBI
最終最有吸引力就只係早繁置樂客
但班人貌似老早華都搭開960
ey3231 發表於 2012-12-30 13:10 | 顯示全部樓層
講開成效  60M未入轉車站之前  已經有部份人用60X入轉車站轉車
呢牌搭67X出九龍  路過轉車站果陣  有兩次都見倒60X停左係落客位  而且有人落車  唔知係普通乘客定係親屬  
可能轉車站使用人次未算多  入一入都唔係用好多時間  我坐67X果陣  架60X係我前面100-200距離  佢入轉車站果陣  我爬左佢頭  出到美孚大家又相遇返

我有住友愛南巴總附近既親戚係尖咀返工(非繁忙時間搭車)   表明60M未入轉車站之前   就算無轉乘優惠  都會坐60X轉車站上260X  佢既理由係  坐倒頭車返市中心再行去搭260X好晒時間
EH2674 發表於 2012-12-30 18:11 | 顯示全部樓層

原帖由 aPower 於 2012-12-27 22:20 發表

我諗緊會唔會唔想踩城巴場先甘做
(正如930A繼續以荃灣西站為起始站一樣)

大欖隧道可以有969vs69M/265M/269M<->968,我唔認為有踩場問題...
強人所難,不可一不可再
tony223 發表於 2012-12-30 19:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb63x 於 2012-12-27 22:05 發表
其實幾條全日過海線已經覆蓋晒8-9成屯門區
得67M/68A沿線既人需要轉車過海...
所以佢要加唔駛等起埋往屯門轉車站
直接加個轉乘優惠,紅橋轉又得,市中心轉都得
只係九巴唔加咁解... ...

68A青公沿線/富泰過海仲可以選擇263M->968
只不過263M轉968無論係車錢同班次比68A->960/961貴同疏,同埋咁轉可以去埋銅鑼灣

因此好大程度上如果想有68A->960/961睇黎要等263M取消先有得傾
fw1321 發表於 2012-12-30 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 JC8385 於 2012-12-28 14:08 發表
成效成疑......
繁時城巴有962A,962P
非繁就未必有客想轉車
962仲直入CWB,同埋城巴港島綫BBI
最終最有吸引力就只係早繁置樂客
但班人貌似老早華都搭開960 ...

早繁置樂有條 962S 做起點,唔少人都寧願上車瞓,部分人亦會選擇坐恆順園或且
安定邨巴,唔坐邨巴而想快少少咪好似你話去華都坐 960,或且去新都坐 960S,
所以如果轉車站有西隧線入主,對呢班客既吸引力都唔大。

LNChickenRice 發表於 2012-12-30 19:22 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

無錯
968轉天水圍m線呢個轉乘一早已經存在
問題係: 天水圍0既各位街坊肯唔肯用呢個轉乘...

以小弟0既觀察所得
天水圍0既街坊多數唔領九巴0既情
繼續上城巴969/967...
(原因係968收$22一程,969/967只係$21.4
常客們多數「少數怕長計」,見到969/967先逼上去...
另外,968只到元朗:
去天水圍0既街坊多數係直通車0既支持者
要佢地去大欖等轉乘?咪搞~)

所以巴士轉乘有幾多選擇都好...
如果轉乘晌時間上同車費優惠上面「無著數」的話
幾多轉乘優惠都係形同虛設0既「口水優惠」->實情0既真搵笨...
(有無見過坐118去柴灣0既朋友
晌紅隧口轉106 搏$3.5 0既優惠0架?!)<-笨死了~

PS 屯門0既轉車站而家仲未去到大欖隧道口0既規模
所以對路線0既影響方面:真係太早下結論
去到屯公系全線0既雙向轉乘站開0左一排之後
先至知邊條線要榮休啦...

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
tony223 發表於 2012-12-30 19:27 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2012-12-28 13:06 發表

小弟認為加M轉M線反而會令轉車站失敗收場。
睇頭兩階段的路線,同埋轉乘優惠只限短轉長,似乎九巴想需要轉車0既乘客先至好用轉車站,趕走本身有一程車到目的地的乘客。
一來減少非必要的停站時間,令個轉車站更有效率 ...

M轉M線的而且確可以唔使,但M線轉68A有無優惠就真係值得商榷
始終68A係屯門區唯一一條直達青衣既巴士線(唔計263M),如果無優惠好像違背了設立轉車站的目的
on11358 發表於 2012-12-30 19:45 | 顯示全部樓層
尋日試用左屯公轉乘由68A-->60X,要補返$2.2(水邊圍邨上),
轉車站逗留影相其間聽到有乘客落錯車,逗留約25分鐘影相+觀察,
中間有3部60X停過轉車站(AVW, 3ASV, 3AD),部3ASV同前車只差2分鐘,
最後上第4部到站60X(AVBE)出九龍,上車後聽到有人講上錯車,
佢原本諗住轉車出荃灣點知睇錯60X做60M上錯車。
s3n370 發表於 2012-12-30 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 tony223 於 2012-12-30 19:27 發表

M轉M線的而且確可以唔使,但M線轉68A有無優惠就真係值得商榷
始終68A係屯門區唯一一條直達青衣既巴士線(唔計263M),如果無優惠好像違背了設立轉車站的目的 ...

如果直達青衣呢個賣點真係咁多人用同咁吸引,63M就唔會比68A食佐啦。
況且68A無論班次同去青衣的車程一D都唔吸引,整番個42M/243M的轉乘優惠對乘客仲實際啦。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路