hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [東方日報]脫班率最高 新巴遭警告
開啟左側

[問題] [東方日報]脫班率最高 新巴遭警告

kokchun 發表於 2013-1-20 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 VOLVO‧MV6593 於 2013-1-20 15:52 發表
其實大家有冇發覺有時港島點解會咁塞車..?
塞車脫班冇得恕...
但小弟住港島既...幾乎一到繁時就見到好多金色公司既車...
有時搭金色公司既車既司機都唔係好讓新巴城巴D車...
私家車已經夠多喇...塞上加塞
唉...你話 ...

多車又怨
少車又嘈

九巴你快 D 收檔啦
neosan 發表於 2013-1-21 00:38 | 顯示全部樓層
呢排朝早新巴101/111係開密車左, 以前投訴過好多次脫班
但而家新巴真係做好左, 唔要求有位座, 但求上到車
同事都話朝早115多左車, 同易上左

但放過新巴101/九巴111就真係繼續自求多福
104, 680X, 681 黎2架, 都可能未有一架101/111..
九巴就不斷見有私牌去菲林明道.. 但係熙信真係等到頸長
avianwind 發表於 2013-1-21 10:26 | 顯示全部樓層
其實可否在部份大站的巴士站蓋加cctv
好像這個站的做法
http://goo.gl/maps/AZH6v

但那些cctv不只限在保安用途,
而是可以同時允許站長起站長室mon住
有需要時便私牌往該站清客

原帖由 neosan 於 2013-1-21 00:38 發表
呢排朝早新巴101/111係開密車左, 以前投訴過好多次脫班
但而家新巴真係做好左, 唔要求有位座, 但求上到車
同事都話朝早115多左車, 同易上左

但放過新巴101/九巴111就真係繼續自求多福
104, 680X, 681 黎2架, 都可能未有一架101/111..
九巴就不斷見有私牌去菲林明道.. 但係熙信真係等到頸長

某日下繁在鵝頸見到九巴101玩到3部中環特車+1部正常班次拖卡

neoplan720p 發表於 2013-1-21 10:28 | 顯示全部樓層

不過唔計收車問題, 一日私家車越多, 路面情況就越惡劣, 巴士脫班既情況只會越來越嚴重, 而唔係單單加車落去咁簡單就解決得到。
matthew20029 發表於 2013-1-21 15:36 | 顯示全部樓層
根本就唔關新巴事
本身車源已經好唔夠
加上VA頭批退曬
車源當然緊
拉車去呢邊第二邊又嘈

79單投訴炸...仲想點
港島周圍都塞車
仔隧塞維園塞,東隧紅隧又塞

根本都唔夠時間回車
你要鬧就鬧運吉啦
Set Quota set到咁cheap

新創建根本就唔係比唔起錢
你見城記係咁出新車就知
當時未實施車輛配額果陣
同城巴既車海戰就知

唔比人加車,又要嘈人脫班
正評是比運吉既
大聲公 發表於 2013-1-21 15:47 | 顯示全部樓層
原帖由 GF2158 於 2013-1-20 23:38 發表
其實邊間公司最唔禮讓, 呢樣野明眼人一睇就知
無需要拗, 某間公司D車可似當左條路係自己咁
唔信既話得閒行出街睇邊間公司D車最鍾意斜插埋站頂住後面就知

事實就係呢間公司真係有收車, 只係佢收車收得比較有技巧姐
例如沿途勁多替代品既2A, 11月份最勁果日試過21部車收7部
只係收左你地都唔會覺眼姐, 有幾多個真係會係碼頭同耀東上2A呢
中途站果班等得耐既都上左其他車走啦, 至於定時班次果D線,
派位果個寧願收2A/8P/82/682呢D大線都唔會俾佢收

呢個脫班率如無意外12月份會更高, 聖誕節前果幾日
西區兩條老牌隧道線夜更連續幾日都係得番一半車行
係收車就係收車, 呢D野真係無得扼人架喎

閣下何出此言? 粗字從何處得知?小弟有興趣想了解更多
新記聽聞夜更都唔係幾夠人.
...
批評別人前,應檢討自己
sang128 發表於 2013-1-21 18:47 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

咁駛唔駛叫警察為新城的巴士開路?又或者叫運豬署調整全港的交通燈讓新城的巴士優先通過?
GF2158 發表於 2013-1-21 18:47 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

其實識得人揸呢條線既, 或者識站長就會知
只係知道由冬至後開始除前夕呢段時間
突然有好多人集體請病假, 攪到有D線一收就收左成半車
停開果D車就泊哂係站頭無人揸走攪到大混亂
當中有幾日104白田尾車都無埋要搵尾二車頂尾
101就由5分一班拉到10分一班先夠做
奇就奇在佢地無拉18/18P/113去填位, 或者果邊情況更嚴重都唔定
呢個情況其實九龍果邊都會有, 不過就唔係11/12月發生咁解

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
PS8851@182 + 1 新巴 sosad

查看全部評分

巴士迷....真係過癮=__=
 樓主| PS8851@182 發表於 2013-1-21 19:22 | 顯示全部樓層
VOLVO‧MV6593 發表於 2013-1-21 22:46 | 顯示全部樓層

原帖由 sang128 於 2013-1-21 18:47 發表
咁駛唔駛叫警察為新城的巴士開路?又或者叫運豬署調整全港的交通燈讓新城的巴士優先通過?

咁又唔洗... 只不過近期比較見得多..
可能係假期關係掛...
但如果要set燈既話...可以俾巴士行先就更加好
同樣情況新加坡已經做緊..

原帖由 matthew20029 於 2013-1-21 15:36 發表
根本就唔關新巴事
本身車源已經好唔夠
加上VA頭批退曬
車源當然緊
拉車去呢邊第二邊又嘈

79單投訴炸...仲想點
港島周圍都塞車
仔隧塞維園塞,東隧紅隧又塞

根本都唔夠時間回車
你要鬧就鬧運吉啦
Set Quota set到咁ch ...

其實係d交通燈唔順...車又多...咪塞上加塞囉
要怪就怪呢個思歪正苦..
近期佢對運輸業做既野...已經冇眼睇