hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴城隧線班次問題
開啟左側

[問題] 九巴城隧線班次問題

Snoopy@FB8617 發表於 2013-1-20 11:21 | 顯示全部樓層

原帖由 adv_106 於 2013-1-20 04:44 發表

如果加班落47X/49X,就唔會清唔到客啦。

我覺得48X係有價值,但唔值得開咁密,49X就調返轉,完全唔夠車。
話說48X都有頂閘既時候...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GU9338 發表於 2013-1-20 11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 adv_106 於 2013-1-20 04:44 發表

如果加班落47X/49X,就唔會清唔到客啦。

我覺得48X係有價值,但唔值得開咁密,49X就調返轉,完全唔夠車。
49X 你想加到幾多部車 ? 加夠 40 部就可以清到客咩 ?
而家唔係車唔夠 , 但一味加車落 49X 咪盞堆車係條馬路陪塞 , 加多多都清唔到客
48X 回車快過 49X 好多 , 所以先係佢最大用處
AD15113 發表於 2013-1-20 13:22 | 顯示全部樓層
咁不如把48X同49X沙田總站掉轉,把49P 拉去美景把249X取消加車落49P
GM 發表於 2013-1-20 13:24 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2013-1-19 10:53 PM 發表
樓主應該未見過278x放工時間o係昌榮路條人龍,可以連尾都搵唔到

其實晚上非繁278X都好客。
以前初在如心做總站得小貓幾隻,
依家荃新天地一帶發展左之後,
一班已經上十幾至二十幾人。
上埋眾安街已經坐滿啦。

278X在城隧係比較少人等,
樓主睇條隊就以為少客。
畢竟對上水區而言,鐵路往來市區優勢極大,
即使是278X依D城隧線,都係吸到一程過的上水客咋。
常備TCU 出行唔洗怕
HF3204@243M 發表於 2013-1-20 13:57 | 顯示全部樓層
樓主似乎將 48X 同 49X 掉轉咗嚟講
應該話既然有 48X 咁密既班次,49X 唔應該落荃中
原帖由 GM 於 2013-1-20 13:24 發表
以前初在如心做總站得小貓幾隻,
依家荃新天地一帶發展左之後,
一班已經上十幾至二十幾人。

其實我唔排除呢班客係橫龍街放工客行過去既
而家有咗荃灣公園,班客當放工行公園,又可以有位坐
y512516 發表於 2013-1-20 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 20/1/2013 11:19 發表
返學時間嘛,咁其他時間??我815先搭到禾輋,815應該個個都番晒學啦,我見40X仲要企喎,
何況我係1700左右番馬鞍山見到果D 40X都坐滿去瀝源喎,好似唔係你所講接瀝源同禾輋D學生先多人...... ...

我覺得係因為之前D車比學生霸曬,D人上唔到車,先至要被逼搭下一班而最遲要翻到學校記時間係810
所以40X係810後由學生專車變成上班專車
http://danielkan-photography.weebly.com/
GE9055 發表於 2013-1-20 14:44 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

我7:4x a.m.見到40x(接近)頂閘上城隧
而係瀝源落既得"~5個"之嘛

放學時間MOS方向係瀝源前都坐滿窗邊位lou~
如果40x比86s早黎,上mai禾輋瀝源既人都好full ga~
hokwanlam 發表於 2013-1-20 17:55 | 顯示全部樓層
DEL~~

S3V1742C 發表於 2013-1-20 21:24 | 顯示全部樓層
kiwks-616 發表於 2013-1-20 22:47 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

73X有,278x印象中沒