hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 進智公共終止歸還香港專綫之經營權(2月18日更新) ...
開啟左側

[其他] 進智公共終止歸還香港專綫之經營權(2月18日更新)

HE7921 發表於 2013-1-25 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2013-1-25 01:28 發表
取巧啲,叫新創建用子公司投條小巴線返黎,再用新巴名義開條同小巴線路線九成相似既巴士線就得。

不如叫新創建集團收購進智公交咪更實際
期待香港出現載161人的E500 MMC
wingho_cwh 發表於 2013-1-27 18:01 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-1-24 19:42 發表

薄扶林深夜沿途係好少人等車,巴士多數見站飛站,唔覺得有咩前景

貼文前不如先親身了解下依家出左咩問題,薄扶林交通出左咩困局先

而且呢4條線之中,最值得保留既係10,而唔係31

依家講既係深宵交通,而唔係日間交通,絕對係兩 ...

又或者咁樣講,係以前未有通宵巴既時候,夜晚既街上咪又係無人(就好比宜家既薄扶林)
但係當有左通宵巴後,夜晚既街上咪有人等通宵巴lo,係咪?(就好比開左通宵巴後既薄扶林)
之所以31收咁貴依然可以係咁短路程打爆,已證明薄扶林即使係一個小部分亦有通宵對外交通既需求,亦即係薄扶林通宵線每班巴士坐底有16個人坐,用18xx黎講已經係1/3滿,仲未計31打爆之後行經果一大個區域既潛在客源,所以話唔一定無得做,關鍵係薄扶林區民受唔受通宵巴士呢一套
3asv6 發表於 2013-1-27 19:21 | 顯示全部樓層
我覺係宜家如果"運吉"呢幾條日間綠小線值得
留的話會之後值得留的當中一兩條連通宵線招
標.未搵到人招標黎做可能AMS會暫時做或巴
士公司開臨時港島西半山通宵線頂住先.

宜家都一月尾,就黎0的路線發展計劃出爐.
好快有回應.最壞打算大口環0個邊搵村巴代
,港島西半山通宵線可能變永久線...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
3asv6 發表於 2013-1-27 19:54 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2013-1-24 19:42 發表

依家講既係深宵交通,而唔係日間交通,絕對係兩回事
新城係南區都係hea做,議員叫佢改善服務就當人地發UP風個陣
呢4條線既命運一早已經見到

我覺條通宵線會係以臨時線方式開辦,有客就留
無客就bye bye.份報導都無講獨立只計31通宵
時段係蝕.由有車坐變要坐的士無左平價公交反
屋企0的議員嘈死都似.

之前有人講呢幾條線(10,10X(包前10A),11
,31)80年代總站就上爆,宜家執客都坐唔滿.
係時間去執執佢...
wingho_cwh 發表於 2013-1-27 19:57 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2013-1-27 19:21 發表
我覺係宜家如果"運吉"呢幾條日間綠小線值得
留的話會之後值得留的當中一兩條連通宵線招
標.未搵到人招標黎做可能AMS會暫時做或巴
士公司開臨時港島西半山通宵線頂住先.

宜家都一月尾,就黎0的路線發展計劃出爐.
好快有回 ...

老實講,我覺得其他專線小巴公司就未必會投標啦(當然啦,淨係通宵時段又唔同講法,可能有人做)
點都好,我期待住西半山+薄扶林+西區電車路一帶通宵交通服務既改善!
個人認為西半山+薄扶林通宵都係時候大改革啦,如果城巴開得成半粒鐘一班既通宵車,整番張好似A10咁既到站時間預測+“新巴城巴APP”及官網GPS到站查詢話唔定會吸到客呢,因為起碼預到時間坐車!
3asv6 發表於 2013-1-27 21:09 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2013-1-27 19:57 發表

老實講,我覺得其他專線小巴公司就未必會投標啦(當然啦,淨係通宵時段又唔同講法,可能有人做)
點都好,我期待住西半山+薄扶林+西區電車路一帶通宵交通服務既改善!
個人認為西半山+薄扶林通宵都係時候大改革啦,如果城巴開得成 ...

"運吉"好少可只批單一條通宵線綠小比人做,通常
係一兩條日間線搭一條通宵線(例子九龍65/66S,
港島61/62/62A).通常日間線係蝕錢搭條通宵肥
肉線.半夜大部份車收晒只計通宵時段無乜可能係
蝕,當然賺反黎係補貼日間線.睇怕11,31唔細機
會摺晒,主力做中環/銅鑼灣/灣仔-數碼港/大口
環一帶.有線40分一班你唔刻意去等有線無車唔會
覺...

個人覺得以臨時線去開通宵線,仲要半粒鍾一班巴
士公司唔細機會會開.蝕米摺吧...
kay 發表於 2013-1-28 08:09 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2013-1-27 18:01 發表

又或者咁樣講,係以前未有通宵巴既時候,夜晚既街上咪又係無人(就好比宜家既薄扶林)
但係當有左通宵巴後,夜晚既街上咪有人等通宵巴lo,係咪?(就好比開左通宵巴後既薄扶林)
之所以31收咁貴依然可以係咁短路程打爆,已證明薄扶林即 ...

你證明到比我睇有先算,越講越水晶球

就算深夜970X/7號,行車時間比日間快好多,除左少部份大站有人落,大部份都係飛
同30X無分別

31客量我見有人坐過成程得3~4個客添啦,咁又代表咩先

小巴做唔住,唔等於巴士做得住囉

南區已經係一個人口老化地區黎,加埋薄扶林人口密度唔算高
用小巴經營通宵線會比較合乎成本

新城亦都唔會有誘因,人地有N90/N72,做到南區8、9成地方,除左深夜前後一個鐘多少少客
中間個段時間都唔多客(點解我知,因為我試過係南區返通宵更)

更遑論一條客量麻麻既31,憑乜用巴士做呢~巴士公司開善堂咩
世界很簡單 人類很複雜
nwfb23 發表於 2013-1-28 15:35 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-1-28 08:09 發表

你證明到比我睇有先算,越講越水晶球

就算深夜970X/7號,行車時間比日間快好多,除左少部份大站有人落,大部份都係飛
同30X無分別

31客量我見有人坐過成程得3~4個客添啦,咁又代表咩先

小巴做唔住,唔等於巴士做得住囉

南區 ...

咁即係有人坐啦,起碼我返早更,7/970頭車差唔多坐滿,夜更放工尾車絕對唔係空車過海
你0既theory同運輸署話中環有大量空載隧巴有咩分別
nwfb23
kay 發表於 2013-1-29 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 2013-1-28 15:35 發表

咁即係有人坐啦,起碼我返早更,7/970頭車差唔多坐滿,夜更放工尾車絕對唔係空車過海
你0既theory同運輸署話中環有大量空載隧巴有咩分別
但巴士公司有咩誘因食晒成個夜晚時段?
又,據知ams提交過既31改善方案,係行四號幹線同縮短至灣仔
世界很簡單 人類很複雜
wingho_cwh 發表於 2013-1-29 17:55 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2013-1-29 17:31 發表
但巴士公司有咩誘因食晒成個夜晚時段?
又,據知ams提交過既31改善方案,係行四號幹線同縮短至灣仔

問題係運吉無批佢嘛...
宜家佢都話要cut線, 無謂再酙酌綠小31既死因啦
呢盤咁爛既小巴數有邊間小巴公司會咁抵得諗同你食左佢??
你無理由要薄扶林沿線居民夜晚唔好出街/出街就一定要打的, 比你個薄扶林居民你都唔制啦下話?
31既死因係: 佢係一條小巴線, 得16座, 薄扶林沿線根本無人等佢, 因為大家都唔知有無位上車, 話晒小巴要滿座話都無咁易
我自己正正就係一個薄扶林人, 通宵時段, 比我我都唔揀31啦, 等完廿幾分鐘先發覺無位, 點呀? 等多廿幾分鐘等下架? 你唔會冒呢個風險姐係咪?
如果能夠令薄扶林人去除我提到既呢個諗法, 應該係唔會吉車遊街的, 雖然誘因唔大, 但以城巴咁敢作敢試既風格, 佢有機會開一條薄扶林+半山通宵lo
仲有, 有D野唔係誘唔誘因既... 講開誘因, 其實城巴係好進取既一間公司, 你自己睇下多年前佢所計劃既"所有過海線通宵行駛"都有包N103啦
之所以N103開唔成其中一個致命傷係因為本身日間103都唔好客, 通宵時段何來有客?
半山同埋薄扶林人唔係唔坐巴士架, 你自己睇下條23做到幾咁風生水起你就知