hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵北角站因火警暫時關閉
開啟左側

港鐵北角站因火警暫時關閉

KG1428 發表於 2013-1-25 21:48 | 顯示全部樓層

覺得港鐵做得不清晰

我10:23入北角站,一直不知有事
直至有廣播話出事,連職員協助都無。
又無接駁巴士去附近車站。
DGCNYO 發表於 2013-1-25 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 tonio 於 2013-1-25 11:53 發表

當時既廣播有無提到將軍澳線只提供來往調景嶺至寶琳及康城既有限度服務?

另以當時既情況, 唔"行大運", 又用什麼方法過海?

跟本無人care點樣,而係點解唔講明果邊不能過海,咁簡單.....

甚麼有限度服務既字眼真係除左自保外一個用處.....

幾多人呃左入去,出又唔係,回頭車又overload有咩好處?咪呃左一班人車錢囉

廣告用心出發,咁用心點解唔直接講,而要用一D無意義無重點既字眼要人去賭?

行到就行到,停就停,真係咁難?
tonio 發表於 2013-1-25 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2013-1-25 22:35 發表

跟本無人care點樣,而係點解唔講明果邊不能過海,咁簡單.....

甚麼有限度服務既字眼真係除左自保外一個用處.....

幾多人呃左入去,出又唔係,回頭車又overload有咩好處?咪呃左一班人車錢囉

廣告用心出發,咁用心點解唔直 ...

過唔到海係好直接,但不能清楚交代將軍澳線既服務範圍,
根據過唔到海既服務,我北角去鰂魚涌,油塘去將軍澳係咪不受影響?

廣播太長,乘客又未必聽得晒,只扼要道出現有服務也無可厚非,
畢竟廣播係要照顧所有乘客,而唔係一部分聽眾。閘口前應該也
有圖示顯示受影響路線及車站,話港鐵有心呃人實在不敢苛同。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
JA5674 + 1 同意!

查看全部評分

mak5052 發表於 2013-1-25 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 tonio 於 2013-1-25 20:12 發表

搭觀塘線觀塘去旺角廿零分鐘, 荃灣線由旺角去金鐘十分鐘, 再由港島線金鐘去到柴灣,
要廿零分鐘, 應該約一個鐘去到.

如果靠接駁巴士, 一部旅遊巴載得幾十人, 唔知要幾多部車行先應付到需求. ...

甘行要48分鐘
資料來源:85年港島線通車時報紙資料(在中央圖書館看)
tonio 發表於 2013-1-25 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-1-25 21:35 發表
之前每一次出事都係咁,
永遠都係低報情況,
又明知提供唔到服務,但不停放人入閘,
係都要呃返一程車費.......

而家係咪全線無服務?
停晒所有閘機影響埋唔係過海既乘客。如果無廣播,確實抵鬧,
但實情有沒有廣播?
3ASV196 發表於 2013-1-26 01:52 | 顯示全部樓層
原帖由 tonio 於 2013-1-25 23:46 發表

而家係咪全線無服務?
停晒所有閘機影響埋唔係過海既乘客。如果無廣播,確實抵鬧,
但實情有沒有廣播?

實情係好多人去到油塘先知無得過海, 甚至有人之前問左職員,
得到錯誤資訊, 以為有得過海

呢D都係出晒新聞.....無得推....

廣播就一定有, 問題係出左事幾耐先有清楚廣播jei...

如果試下得到職員錯誤資訊, 再加上不清楚廣播, 到左先知唔過得海,
仲叫你坐返佢車行個大運, 10分鐘變成個鐘, 呢d又叫唔叫用心服務呢...

唔好只講有無廣播, 廣播本身有乜用? 係通知乘客清楚資訊去幫助決定,
而如果事實上係做唔到, 你有同無都無分別...

3ASV196.KE7270
LF5502 發表於 2013-1-26 02:02 | 顯示全部樓層

如果係特別廣播,乘客通常都會留心聽,
呢個唔係佢呃乘客車錢的 excuse

原帖由 tonio 於 2013-1-25 23:36 發表

過唔到海係好直接,但不能清楚交代將軍澳線既服務範圍,
根據過唔到海既服務,我北角去鰂魚涌,油塘去將軍澳係咪不受影響?

廣播太長,乘客又未必聽得晒,只扼要道出現有服務也無可厚非,
畢竟廣播係要照顧所有乘客,而唔 ...
3ASV196 發表於 2013-1-26 02:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ccya965041 於 2013-1-25 08:28 發表

先勿論港鐵處理手法,我唔明你點解連唔同人有唔同職責呢一樣野都可以咁混淆,
前線人員當然係為乘客提供一D廣播以外既資訊,就算佢地要叫人行大運,
咁係當時情況又無接駁巴士,唔通佢叫你出閘搭的士咩?
如是者,你都識 ...

請你留意清楚我的文章, 我沒有叫控制室人員出黎回應乘客,
我亦沒有混淆, 是閣下誤會我的文章

我是講緊好多次控制室人員都沒有做好自己控制室的工作,
不能將準確資訊傳遞到前線人員, 結果前線人員一係講錯資訊,
或者只講到唔知.....
(當時有職員講錯誤資訊, 以為仲有得過海)

亦正如你講, 令大站及列車上無做到合適廣播

正正是2者職責不同, 我先認為控制室人員沒有好自己工作,
好似由得d前線員工食晒...但次次事故混亂, 責任最大本身正是
最清楚整體情況及負責資訊傳遞的控制室人員

講真, 如果當日控制室通知觀塘線車長, 係車上講依家油塘不能過海,
乘客都唔會好似當日咁, 去到油塘先知, 之後走去向油塘站前線職員
發洩, 答咩都死....我都感受到當時前線職員的無奈

3ASV196.KE7270
JA5674 發表於 2013-1-26 02:55 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-1-26 02:02 發表
如果係特別廣播,乘客通常都會留心聽,
呢個唔係佢呃乘客車錢的 excuse

錯!
實際上好多乘客都係唔會理廣播架…
就算留意亦都唔會希望聽到一堆冗長既廣播……

所以廣播(特別係緊急/特別廣播), 係應該言簡意精
講出重點,務求接收者收到最重要消息,而不會被其他消息混淆

同時一個乘客由進入車站,到入閘所需時間唔長
特別係將軍澳綫車站
加上廣播係有三種語言,所以如果廣播太長
乘客可能係果段時間收唔到有關訊息

同埋廣播字眼亦要小心
因為每個人接收能力不一,用錯字眼亦可能做成更多不必要問題出現
九廣鐵路100周年
tonio 發表於 2013-1-26 10:38 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-1-26 01:52 發表

實情係好多人去到油塘先知無得過海, 甚至有人之前問左職員,
得到錯誤資訊, 以為有得過海

呢D都係出晒新聞.....無得推....

上次打十號風球果日, 我凌晨十二點在九龍塘站問職員仲有無車返上水,
當時係有, 但去到大圍先話無, 馬鐵都停埋, 好多客去到大圍怪職員呃佢地,
究竟職員係咪呃佢地? (乘客怪職員) 呢 D 都出晒新聞, 係咪又代表乘客岩
晒, 職員錯晒?

廣播就一定有, 問題係出左事幾耐先有清楚廣播jei...

如果試下得到職員錯誤資訊, 再加上不清楚廣播, 到左先知唔過得海,
仲叫你坐返佢車行個大運, 10分鐘變成個鐘, 呢d又叫唔叫用心服務呢...

唔好只講有無廣播, 廣播本身有乜用? 係通知乘客清楚資訊去幫助決定,
而如果事實上係做唔到, 你有同無都無分別...

如果聽到"將軍澳線來往北角站與調景嶺站之間既列車服務暫停"都理解
唔到係代表將軍澳線"過唔到海", 咁睇來港鐵既廣播日後都好難做, 播乜
都俾人插, 真係播"將軍澳線現時過唔到海"?  或者"將軍澳線不能前往港島",
但將軍澳線油塘都去唔到喎...

如果荃灣線尖沙咀至中環暫停服務, 廣播好似都係出荃灣線來往尖沙咀站至
中環站既列車服務暫停, 大家應該好快GET到係過唔到海, 但換轉係調景嶺至
北角, 就...問題出左0係邊, 值得深思.