hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵北角站因火警暫時關閉
開啟左側

港鐵北角站因火警暫時關閉

3ASV196 發表於 2013-1-26 11:19 | 顯示全部樓層

原帖由 tonio 於 2013-1-26 10:38 發表

上次打十號風球果日, 我凌晨十二點在九龍塘站問職員仲有無車返上水,
當時係有, 但去到大圍先話無, 馬鐵都停埋, 好多客去到大圍怪職員呃佢地,
究竟職員係咪呃佢地? (乘客怪職員) 呢 D 都出晒新聞, 係咪又代表乘客 ...

我相信有關那次打風情況, 及港鐵處理成點, 點解9號風仲夾硬維持露天東鐵線服務,
轉頭又突然終止所有行車, 係邊個o既問題, 上次討論都已經好清楚......

問題正正就係我另一回文講的問題, 港鐵控制室及高層人士, 往往與前線職員脫節,
佢地係總部, 做一個維持服務/停駛決定好容易, 180度改變一樣可以講一句就得,
但前線職員同乘客往往同時都俾呢d情況玩死......

今次更加俾上次處理得差, 原因係打風係天災, 維持時間亦長, 情況不斷變, 你仲可以
話佢估唔到之後要停, 但今次一開始就北角站起火, 北角站要封站, 影響將軍澳線月台,
相信MTR 係短時間已經知道將軍澳線過唔到海(控制室睇車務ga ma), 我相信職員唔
係呃佢地, 但就一定提供左當時已是錯誤的訊息, 問題正是出係港鐵內部訊息傳遞...
而清楚返一樣野, 我從來都唔係講緊前線職員錯, 而是覺得佢地無奈...同樣, 乘客亦係...

而講返, 我唔係唔明閣下諗咩, 你覺得港鐵已經有廣播, 唔清楚係乘客責任嗎, 但同樣,
用心服務唔係我講的, 係港鐵自己宣傳的, 佢自己希望做到的(如果佢係真心講), 但點解
每一次港鐵事故, 都有咁多人講唔清楚, 港鐵反應差, 處理差, 甚至俾人覺得佢呃人呢...
個情況往往比香港其他事故亂ga wor...

究竟係廣播時間問題, 字眼問題, 長度問題, 定係廣播位置問題呢, 如港鐵廣播好多時分zone,
大堂, 月台, 列車上都有唔同, 而乘客不同時間則係不同位置......會唔會係入口已經應該開始廣播?
好多時我自己經驗係落到月台等緊車先聽到廣播, 入晒閘已經....

再講, 港鐵事故一直只集中用廣播通知, 同最近加左的入閘位電視, 但有無可能係全線列車
的車上電視/資訊台去配合, 用電子訊息去解決人之間傳遞錯誤/太慢之問題? 甚至係不同位置,
如每個車站出入口加上更清楚的電視去盡早通知呢....

即咩叫用心服務, 就係就返住乘客實際需要去做, 而唔係好似閣下咁諗, 真係d人理解唔到, 唔清楚,
就只係d人本身問題般....其實港鐵廣播唔清楚, 唔係今日的事了.....

事實上一般乘客亦唔係鐵路迷, 好多野未必理解到咁多, 如"將軍澳線調景嶺至北角站暫停服務",
無錯, 係客觀事實, 唔係錯, 好多人講知道無得去北角, 呢個大家都明, 但就唔知原來魚則魚涌都到
唔到wor.....問題黎喇, 未必人人識得留意車站次序, 你只講前後2個站名, d人未必意識到中間車站問題,
而"過海"係香港交通運作上, 亦是較重點的行程, 因為行唔到過海, 而過海相對亦是較少選擇同貴,
如坐的士過海, 所以廣播上亦應該留意呢個事實, 就是過海段出事要特別提醒....因為會更大獲....

如果佢係觀塘線/甚至全部九龍各車站及列車上係原本廣播加多句"前往港島的乘客, 需要使用荃灣
線/東涌線", 或者再直接d, 講多句, "將軍澳線過海服務暫停", 只是長多2-3秒個廣播, 其實已經好好多....

反而你提及將軍澳線只到調景嶺去唔到油塘, 其實唔係廣播重點(不過都要講), 因為調景嶺至油塘,
同時有觀塘線服務, 仲要係較輕易就轉到車....即要用心o既廣播, 唔係只提供事實, 而是要分到咩
係對乘客影響大, 先係重點廣播.....

3ASV196.KE7270
前KMB員工家屬 發表於 2013-1-26 14:34 | 顯示全部樓層
原帖由 tonio 於 2013-1-26 10:38 發表

上次打十號風球果日, 我凌晨十二點在九龍塘站問職員仲有無車返上水,
當時係有, 但去到大圍先話無, 馬鐵都停埋, 好多客去到大圍怪職員呃佢地,
究竟職員係咪呃佢地? (乘客怪職員) 呢 D 都出晒新聞, 係咪又代表乘客 ...

相信來這個版的人, 都是熟悉鐵路的人, 對我們而言, 如果聽到廣播說"將軍澳線北角至調景嶺站列車服務暫停", 當然我們已明白到將軍澳線列車不能過海, 但對一般市民大眾, 不熟鐵路的人, 和那些長期插著耳機, 不聽不看, 只有自己的世界的人, 跟本不會意識到這回事. 如果真的"用心聽, 用心做", 只需在廣播上多加一句"前往港島線各站的乘客, 請使用荃灣線並在金鐘站轉車", 就是這麼簡單, 當天我肯定東鐵線的車站廣播及列車上的中央廣播絕對沒有提及將軍澳線不能過海一事, 現在也有其他板友也說明連觀塘線都竟然沒有相關廣播. 現在給我的感覺是, 次次發生事做, 官方廣播只會講出那些站, 那些線有事, 沒有坐車, 沒有補救方法及代替路線, 你死你事. 與期花時間去錄廣播提及將軍澳線將軍澳--寶琳5分鐘1班, 將軍澳--康城10分鐘1班, 不如直接講"前往港島線各站的乘客, 請使用荃灣線並在金鐘站轉車"更好, 我相信要過海的人, 總比往來將軍澳--寶琳/康城站的人更多.

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
tonio 發表於 2013-1-26 20:16 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-1-26 11:19 發表

我相信有關那次打風情況, 及港鐵處理成點, 點解9號風仲夾硬維持露天東鐵線服務,
轉頭又突然終止所有行車, 係邊個o既問題, 上次討論都已經好清楚......

問題正正就係我另一回文講的問題, 港鐵控制室及高層人士, 往往與前線職員脫節,
佢地係總部, 做一個維持服務/停駛決定好容易, 180度改變一樣可以講一句就得,
但前線職員同乘客往往同時都俾呢d情況玩死......

今次更加俾上次處理得差, 原因係打風係天災, 維持時間亦長, 情況不斷變, 你仲可以
話佢估唔到之後要停, 但今次一開始就北角站起火, 北角站要封站, 影響將軍澳線月台,
相信MTR 係短時間已經知道將軍澳線過唔到海(控制室睇車務ga ma), 我相信職員唔
係呃佢地, 但就一定提供左當時已是錯誤的訊息, 問題正是出係港鐵內部訊息傳遞...
而清楚返一樣野, 我從來都唔係講緊前線職員錯, 而是覺得佢地無奈...同樣, 乘客亦係...

上次打風果單野, 雖然有好多乘客埋怨職員, 但事後睇番, 都有
不少市民支持港鐵職員, 至於我帶出上次果單 case, 係想講上車
既時間只係九號風球, 去到大圍站先轉十號風球, 情況係不斷變,
同樣, 今次北角站既事件, 我相信有關職員都要了解完現場情況,
先決定到可唔可以俾車 non-stop 車站, 你話係短時間, 就算只係
幾分鐘, 第一個訊息都可能傳達左出街先, 跟住先再有 update.  

而講返, 我唔係唔明閣下諗咩, 你覺得港鐵已經有廣播, 唔清楚係乘客責任嗎, 但同樣,
用心服務唔係我講的, 係港鐵自己宣傳的, 佢自己希望做到的(如果佢係真心講), 但點解
每一次港鐵事故, 都有咁多人講唔清楚, 港鐵反應差, 處理差, 甚至俾人覺得佢呃人呢...
個情況往往比香港其他事故亂ga wor...

究竟係廣播時間問題, 字眼問題, 長度問題, 定係廣播位置問題呢, 如港鐵廣播好多時分zone,
大堂, 月台, 列車上都有唔同, 而乘客不同時間則係不同位置......會唔會係入口已經應該開始廣播?
好多時我自己經驗係落到月台等緊車先聽到廣播, 入晒閘已經....

再講, 港鐵事故一直只集中用廣播通知, 同最近加左的入閘位電視, 但有無可能係全線列車
的車上電視/資訊台去配合, 用電子訊息去解決人之間傳遞錯誤/太慢之問題? 甚至係不同位置,
如每個車站出入口加上更清楚的電視去盡早通知呢....

即咩叫用心服務, 就係就返住乘客實際需要去做, 而唔係好似閣下咁諗, 真係d人理解唔到, 唔清楚,
就只係d人本身問題般....其實港鐵廣播唔清楚, 唔係今日的事了.....

事實上一般乘客亦唔係鐵路迷, 好多野未必理解到咁多, 如"將軍澳線調景嶺至北角站暫停服務",
無錯, 係客觀事實, 唔係錯, 好多人講知道無得去北角, 呢個大家都明, 但就唔知原來魚則魚涌都到
唔到wor.....問題黎喇, 未必人人識得留意車站次序, 你只講前後2個站名, d人未必意識到中間車站問題,
而"過海"係香港交通運作上, 亦是較重點的行程, 因為行唔到過海, 而過海相對亦是較少選擇同貴,
如坐的士過海, 所以廣播上亦應該留意呢個事實, 就是過海段出事要特別提醒....因為會更大獲....

如果佢係觀塘線/甚至全部九龍各車站及列車上係原本廣播加多句"前往港島的乘客, 需要使用荃灣
線/東涌線", 或者再直接d, 講多句, "將軍澳線過海服務暫停", 只是長多2-3秒個廣播, 其實已經好好多....

我同意你講資訊發佈可以做得更好, 但睇番今次電視/報紙報導, 有講出事實既廣播, 有閘口前既電子
通告, 有職員解答查詢, 只係唔夠"貼心", 高估左乘客對港鐵網絡既認識.

用番之前例子, 可以比較下 "荃灣線中環站至尖沙咀站列車服務暫停",   
"將軍澳線調景嶺站至北角站列車服務暫停".
tofu 發表於 2013-1-26 23:30 | 顯示全部樓層

雖然話宜家港鐵係車站閘口加左電視機係服務有問題時發放車務訊息,
但係個電視機平時播埋d垃圾野, 果舊野係用黎播廣告呢個訊息一早已經係大眾乘客之中植根.
係呀, 整個路線圖出黎係暫停服務既路段打個叉叉可能準確帶到個訊息出黎呀
不過港鐵用香港地圖版路線圖乘客只會覺得個電視機係display緊路綫圖而唔係有咩特別訊息......
整個好sharp既title出黎, 路線圖用月台幕門指示果雙單一路綫, 暫停服務用就灰色左佢
文字上除左"緊急通告"呢類字眼要最大隻, "將軍澳綫過海暫停服務"呢個重點都要大隻字show出黎
咩北角站火警果d就細字算吧啦

原來鰂魚涌側線拆左, 呢樣真係好令人震驚
我相信普羅大眾(非鐵路迷)都係認為北角火警
最多只係北角封站, 港島線飛站, 將軍澳綫鰂魚涌總站
未有將線, 觀塘線北角總站前都係鰂涌總站, 所以大眾應該都相信服務冇好大影響
但勢估唔到區區一個月台幕門火警都可以引致將軍澳線過唔到海, 呢鋪港鐵真係抵打
奈何根本冇一個懲罰機制, 發生咁既事故根本對港鐵冇帶黎影響
前KMB員工家屬 發表於 2013-1-27 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 tofu 於 2013-1-26 23:30 發表
雖然話宜家港鐵係車站閘口加左電視機係服務有問題時發放車務訊息,
但係個電視機平時播埋d垃圾野, 果舊野係用黎播廣告呢個訊息一早已經係大眾乘客之中植根.
係呀, 整個路線圖出黎係暫停服務既路段打個叉叉可能準確帶 ...

那個電視經常顯示港鐵自己的廣告, 又或其他訊息, 我又可以肯定事發當天, 除了發出車務訊息外, 依然有其他沒關係的訊息顯示, 要睇車務訊息, 依然要企定定等才有. 其實在有列車受阻期間, 應該暫停其他訊息, 又或者在電視機頂, 裝一個類似警車車頂的閃燈, 讓乘客在入閘前先留意有關訊息, 平日顯示其他訊息我沒有恴見, 但列車服務受阻, 依然有其他沒關係訊息顯示, 更要企企等才有得看, 個個都火滾.
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
K仔 發表於 2013-1-27 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2013-1-27 00:40 發表

那個電視經常顯示港鐵自己的廣告, 又或其他訊息, 我又可以肯定事發當天, 除了發出車務訊息外, 依然有其他沒關係的訊息顯示, 要睇車務訊息, 依然要企定定等才有. 其實在有列車受阻期間, 應該暫停其他訊息, 又或者在 ...

我所見到的是,故障時是全部時間、全螢幕出車務訊息,不會插播任何無關的廣告、通告
不知道是閣下估計錯誤,還是我和你觀察的時間不同
wong099 發表於 2013-1-27 01:30 | 顯示全部樓層

原帖由 K仔 於 2013-1-27 01:08 發表

我所見到的是,故障時是全部時間、全螢幕出車務訊息,不會插播任何無關的廣告、通告

有部分車站只係顯示屏下方既走馬燈講故障(類似寒冷時既溫馨提示),要睇哂真係要企定定慢慢睇
K-stock A301
kp3011 發表於 2013-1-27 02:08 | 顯示全部樓層
原帖由 tofu 於 2013-1-26 23:30 發表
係呀, 整個路線圖出黎係暫停服務既路段打個叉叉可能準確帶 ...

就算條側線響度,你架車行到咩?救火要隔電,無牽引電點樣去到鰂魚涌
rickywk 發表於 2013-1-27 15:09 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2013-1-27 01:08 發表

當日上環站個LCD係出車務消息,不過係全文字版,而職員就係隔離放多塊常見o既路線影響圖出o黎
樂仔〞 發表於 2013-1-27 15:56 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2013-1-27 02:08 發表

就算條側線響度,你架車行到咩?救火要隔電,無牽引電點樣去到鰂魚涌

可能佢以為抽車係柴頭黎 .. 唔洗用電