hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港BB無奶粉食, 點解唔輸入蒙牛同伊利? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

香港BB無奶粉食, 點解唔輸入蒙牛同伊利?

S3BL470@98A 發表於 2013-2-9 21:28 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
AVD1 發表於 2013-2-9 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 tomtom2015 於 2013-2-3 22:39 發表

如何品性冇進步?你識晒全部出過國的大陸留學生?
又,他們品性如何?要如何進步?全部都是殺人放火運毒品?

呢個世界係講 general, 唔係講個別一個半個,
出得國 o既留學生, 講真個句, 每年學費都 50 萬吧,
以一個大陸普通家庭黎講, 一年 50 萬你起邊度黎 ?

就算班富家子弟真係咁幸福出到國又如何, 未又係停留起自己世界.
吃喝玩樂呢 D 肯定架啦, 以為自己有幾分錢渣架靚車周圍飛,
不如睇下外國 D 人有咩 comment 比呢班中國學生吧 ?
接受西方文化, 係就係接受, 不過態度照舊 ......

仲有, 唔小出國旅遊 o既大陸客, 以為自己有幾個錢就大哂,
起外國地方用自己文化表現出自己如何高檔, 可惜自己又唔知人地外國係咩地方,
外國人見到你都黑口黑面啦 ~
難怪人地可以講句 Chinese Pig 云云.... 唔小地方都見過呢 D 報導啦, 馬來西亞有, 法國有 .....
話人地針對佢, 不如話面係人地比, 架係自己丟 ~

有時文明唔文明唔係得個講字,
人 o既素質係要表現出黎的,
難道通街柯屎柯尿又好文明 ? 大聲講野又好文明 ?

冇錯, 大陸係有好人,
可惜而家大陸有部份地方 o既人經歷暴發之後就已經忘記左咩叫文明,
部份住起偏僻地方 o既大陸人都仲可以保持到傳統中國人 o既美德,
不過對於沿海暴發個批就真係不敢恭維 ~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
blueblue + 1 + 1 good and reasonable points!

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
tomtom2015 發表於 2013-2-10 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-2-9 22:08 發表

呢個世界係講 general, 唔係講個別一個半個,
出得國 o既留學生, 講真個句, 每年學費都 50 萬吧,
以一個大陸普通家庭黎講, 一年 50 萬你起邊度黎 ?

就算班富家子弟真係咁幸福出到國又如何, 未又係停留起自己世界 ...

柯屎柯尿大聲講野係一樣野,暴發戶係一野樣

你之前講出國留學生比人暴發戶形象,OK,就當你對題先。
因為本身係講緊「出過國受過高等教育的大陸學生」如何品性差。

但之後又懶到落柯屎柯尿,好明顯係兩樣野,明明講緊暴發戶形象又走去講柯屎柯尿,但又將佢地MIX埋一齊,
典型香港人單一化大陸人形象的無差別攻擊法。

當然,可能你曾遇過一位「出過國受過高等教育的大陸暴發戶學生」,係到「周街柯屎柯尿大聲講野」,所以你得出這個結論。如果係咁,就當我冇講過啦。

嗱,我冇否認你講柯屎柯尿大聲講野/暴發戶的形象架。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
teddybus + 1 暴發戶樣板柯屎柯尿大聲講野 haha ...

查看全部評分

GU9338 發表於 2013-2-12 16:16 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL470@98A 於 2013-2-9 21:28 發表

可以,找台灣人、日本人、韓國人或白種人來香港。
強國人文化水平低 , 唔代表以上四種人就無任歡迎掛
Quanta 發表於 2013-2-12 17:38 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL470@98A 於 2013-2-9 21:28 發表

可以,找台灣人、日本人、韓國人或白種人來香港。

人地為乜要來香港?
呢四種人都有人來, 但唔會多
以香港的水平, 只可以吸引到大量強國、南亞和阿拉伯世界等地的人吧
政治因素下, 尤以前者最多
tomtom2015 發表於 2013-2-13 14:29 | 顯示全部樓層
引引引,引乜鬼丫,學你地話嘛,引入得多低質素人黎又話搶福利周街柯屎柯尿,引高質素人黎又話人搶飯碗,唔引咪最好囉。

JF1261 發表於 2013-2-17 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 tomtom2015 於 2013-2-13 14:29 發表
引引引,引乜鬼丫,學你地話嘛,引入得多低質素人黎又話搶福利周街柯屎柯尿,引高質素人黎又話人搶飯碗,唔引咪最好囉。

無錯, 點解要引入?
有無人答到我

輪入奶粉?
到時咪話如果不是中共特供奶粉俾香港人, 完蛋了
053h4 發表於 2013-2-18 03:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽