hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 內地鐵路官員狠批香港鐵路標準差
開啟左側

內地鐵路官員狠批香港鐵路標準差

pcckw 發表於 2006-3-11 21:53 | 顯示全部樓層

原帖由 yoyotown 於 2006-3-11 12:13 發表

真係好笑, 直通車在香港有優先權, 個個都要讓路俾佢, 講晚點都只會三數分鐘, 呢d我搭廣深線次次都遇到, 講到大晚點都係廣深自家由"新時速"降格至準高或京/滬九線出問題

其實京/滬九線有甚麼原因使誤點嚴重(大晚點)?行車問題,還是惡劣天氣
延遲開出?
ATE24 發表於 2006-3-11 21:54 | 顯示全部樓層
好好笑,我又想起中國o的官員狠批美國官員干涉中國內政...
公器公用 香港早要有品
tonytsang_hk 發表於 2006-3-11 21:55 | 顯示全部樓層
呼喚m君來護航
qewsad 發表於 2006-3-11 22:03 | 顯示全部樓層

小弟只係認為佢用詞不當,因為佢只係想講香港段用西鐵線行會拖慢速度........

原帖由 B12 於 2006-3-11 21:15 發表
香港鐵路係點關唔關你大陸事先?
差呢個字大陸根本無資格出聲,唔好唔記得係佢要香港做技術顧問,
香港鐵路話晒都有英國果種元素,點睇英國鐵路發展都比大陸長同成
熟,所以香港應該比大陸優勝,大陸班人又想點 ...

不過我比較喜歡日本元素多些,至少有open-cab先啦
PB602 發表於 2006-3-11 22:35 | 顯示全部樓層
客觀點看,他的語氣可能差了一些,但內容卻沒有問題。他是鐵路部的人,看東西當然是用
國鐵的標準而不是城鐵的標準。問題是現在高鐵要走西鐵路線,就令這兩種本來不可以混為
一談的標準,被迫要混為一談。

用西鐵的路線和月台設計來行走高鐵,的確「不達標」,因為西鐵只能夠讓3.1米闊的車卡通
過,比大陸國鐵的標準還要窄。架空電纜的高度,也比國鐵標準低。這兩點對於高鐵車輛的
設計,有相當大的限制,而鐵路部就是不想為了一條小小的西鐵而改變高鐵設計,所以才有
這樣的批評。

要高鐵行走西鐵線,就如要將新幹線改行山手線一樣。如果香港有心要加入全國的高速鐵路網
,就應該在基見方面作出配合(即是建一條新線),這樣才發揮到高鐵的效益,令高鐵車輛不用
因應西鐵的設計局限,而在設計上加入限制(因而犧牲性能)。如果為了省錢,倒不如叫廣鐵將
高鐵建到皇崗就好了,乘客下車步行過關轉乘北環線,不就更省錢嗎?
gakei 發表於 2006-3-11 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-3-11 19:09 發表

我冇計過,
但依我記憶所及,
中國內地去年有至少一次既呢類事故,

去年有一次, 哪再對上一次是在哪時?

可能你會覺得...
日本都有啦..出軌0者,
冇錯...
的確係咁...
但係香港講緊既係零的話...
咁中國又憑乜野去批評人地既安全標準?

原文哪裡提及該內地官員批評的是安全標準?
祺人祺事 是神奇技倆
KY9143 發表於 2006-3-11 23:05 | 顯示全部樓層

原帖由 gakei 於 2006-3-11 22:47 發表

去年有一次, 哪再對上一次是在哪時?

原文哪裡提及該內地官員批評的是安全標準?

要去再諗對上一次其實係冇意義...
最緊要既係如果用意外嚴重性去睇,
香港既鐵路仍然比上面安全...

國內鐵軌,月台,訊號等標準是否高於香港鐵路...
我認為安全係其中一個考慮因素...
而晌閣下引述我既文章入面,
我所寫既亦唔止安全呢一舊野...
Beautiful Fighters
gakei 發表於 2006-3-11 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-3-11 23:05 發表

要去再諗對上一次其實係冇意義...
最緊要既係如果用意外嚴重性去睇,
香港既鐵路仍然比上面安全...

你原文寫o既係 "你中國大陸d火車一年出軌幾多次?"
我以為你應該知道佢一年出軌多於一次, 甚至係好多次,
先至會講出o個番話。而家你就話舊年得一次, 再對上一
次又唔知幾時發生, 又話無意義, 咁即係你想表達o的咩呢?

國內鐵軌,月台,訊號等標準是否高於香港鐵路...
我認為安全係其中一個考慮因素...
而晌閣下引述我既文 ...

原文主要提及都係嫌香港鐵路慢或誤點,
完全沒有提及安全問題o既意思, 唔知你點樣睇得出來。
祺人祺事 是神奇技倆
KY9143 發表於 2006-3-11 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 gakei 於 2006-3-11 23:20 發表

你原文寫o既係 "你中國大陸d火車一年出軌幾多次?"
我以為你應該知道佢一年出軌多於一次, 甚至係好多次,
先至會講出o個番話。而家你就話舊年得一次, 再對上一
次又唔知幾時發生, 又話無意義, 咁即 ...

我講緊既係至起碼一次,
而唔係只有一次...
再加上我所表達既意思係多於一次...
咁上一次既再對上一次係幾時發生...
又係咪重要呢?

咁同一時間地,
佢所講既鐵軌月台等,
能夠令人唔聯想到安全呢一part嗎?
冇人話過佢咁講係100%指安全,
但好難唔避免人地會咁有呢個諗法...

再者...
我原文寫既都唔止淨係講佢火車一年出幾多次軌啦~

Beautiful Fighters
gakei 發表於 2006-3-11 23:52 | 顯示全部樓層

原帖由 KY9143 於 2006-3-11 23:41 發表
我講緊既係至起碼一次,
而唔係只有一次...
再加上我所表達既意思係多於一次...
咁上一次既再對上一次係幾時發生...
又係咪重要呢?

重唔重要唔係重要, 我只想知道你知唔知道
佢發生出軌事故o既次數和頻率。

如果你根本唔係知道, 你原文中

"你中國大陸d火車一年出軌幾多次?
香港d鐵路一年出幾多次軌?
呢d叫標準好過香港?
唔好玩咯~ "

o既比較就會誤導讀者, 令人以為中國大陸o的
火車一年出o左好多次軌。

祺人祺事 是神奇技倆