hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議開荃葵過境線
開啟左側

[問題] 九巴建議開荃葵過境線

JF1261 發表於 2013-1-30 18:38 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2013-1-30 18:23 發表
荃灣區唔係已經有直通巴咩
同埋直通巴本身係公路既車速都快過巴士好多

除非價錢有好大優勢, 否則好難爭得贏喎

直巴去唔到落馬州站(福田口岸)

福田口岸有深圳地鐵, 好大優勢
HU6455 發表於 2013-1-30 19:56 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2013-1-30 18:23 發表

我覺得係九巴見到人地做得好, 搵得到, 先叉隻腳入去姐
JC8385 發表於 2013-1-30 20:09 | 顯示全部樓層
唔知九巴點看待區議員話要延長B1天水圍段呢

個人覺得如果延長,以B1車海可能搶到輕鐵客都未定 値唔値得要睇點延長法
kj9021 發表於 2013-1-30 20:14 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2013-1-30 17:44 發表

係咪想講欖隧 ?

福田口岸  荃葵
係開經欖隧的過境線就好啊!唔駛我由青衣專登搭263M去“山水樓”站轉B1,返來又要兜去元朗轉車再搭68M到欖隧轉車返青衣。
HF3204@243M 發表於 2013-1-30 20:17 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2013-1-30 17:18 發表
經城隧過境線,有點奇怪,如果去落馬洲即係同現有過境線重疊,文錦渡未完成裝修,其他口岸又唔多像,有點R頭
點睇都係欖隧去落馬洲
如果真係城隧既話,淨係轉車站都已經爆上爆...

另外,將軍澳同青衣小重組
即係版友提過既將沙、殺 43C 同 41 改快...
如果係用 43C 換過境線既話
雖然係平過 279X 轉落馬洲支線,但係我寧願 279X 抽車換...或者根本冇呢個交易存在,新線用荃灣做總站...

914 發表於 2013-1-30 20:28 | 顯示全部樓層

直巴去的係皇崗口岸,估計巴士去的係福田口岸。
兩個口岸在大陸果邊望似好近,但其實係隔好遠,行路由排行,即使搭的士由福田去皇崗還算順路d,但由皇岸去福田果條路就繞路繞到全家都唔認得。福田有地鐵,皇崗無,所以去兩個口岸的客源係唔同的。

其實學251A,開條欖隧口至落馬洲都夠,巴士又唔洗比隧道$,仲迫到乘客之後都要搭九巴,利用埋其他線的剩餘座位做多一班客,簡直對九巴有so啦,只要有轉乘優惠,967 969一樣唔會有人等。
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
dennislokawai 發表於 2013-1-30 22:07 | 顯示全部樓層

我反而晌度諗九巴會唔會打算落馬洲<>上水<>城隧<>荃葵特快呢?
淨做落馬洲未必夠客,但如果做埋上水鐵路站然後直上公路,
加上本身又有278X既客量支持,客量總有保證,
又可以俾到依家上水既客有特快車出荃葵。
youtube.com/c/dennislokawai
LF5502 發表於 2013-1-30 22:12 | 顯示全部樓層
B2 過左天耀路都唔多客

原帖由 JC8385 於 2013-1-30 20:09 發表
唔知九巴點看待區議員話要延長B1天水圍段呢

個人覺得如果延長,以B1車海可能搶到輕鐵客都未定 値唔値得要睇點延長法
KG1428 發表於 2013-1-30 22:15 | 顯示全部樓層
其實九巴有無能力開一條新過境路線

以如心廣場作起點,經大欖隧道,直達落馬洲站。
與279X和小巴分一杯羹。
h2o 發表於 2013-1-30 22:32 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2013-1-30 22:07 發表
我反而晌度諗九巴會唔會打算落馬洲上水城隧荃葵特快呢?
淨做落馬洲未必夠客,但如果做埋上水鐵路站然後直上公路,
加上本身又有278X既客量支持,客量總有保證,
又可以俾到依家上水既客有特快車出荃葵。 ...

落馬洲 <-> 上水, 點過 MTR 呢關 .......