hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 涂謹申:一簽一行阻礙中港交流
開啟左側

涂謹申:一簽一行阻礙中港交流

LF5502 發表於 2013-2-6 02:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

涂謹申:自由行犯罪率是香港人十分之一

涂謹申:一簽一行負面多於正面,阻礙中港交流

http://www.youtube.com/watch?v=2N2agFzoOIk&feature=share

成班都係賣港賊...
有幾何有旅客會一日過關幾次.....

香港人去澳門玩,住珠海酒店,
都只係一日出入關口各一次

而且大陸自由行(唔係講一簽多行)應該只係一次有效
blueblue 發表於 2013-2-7 23:04 | 顯示全部樓層
言論令人意外
民主黨果然投共鳥..
中華民國.精彩一百
Anpretext 發表於 2013-2-8 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 blueblue 於 2013-2-7 23:04 發表
言論令人意外
民主黨果然投共鳥..

又唔係而家先知~
 樓主| LF5502 發表於 2013-2-8 01:13 | 顯示全部樓層

根本唔意外
前黨員鄭家富同埋名咀們的言論都係咁一致
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-755204-1-1.html

原帖由 blueblue 於 2013-2-7 23:04 發表
言論令人意外
民主黨果然投共鳥..
053h4 發表於 2013-2-8 10:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2013-2-8 10:49 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2013-2-8 10:17 AM 發表
限制一簽多行, 回鄉証他日有可能有相同限制

到時弄假成真, 睇下有咩人(可能做生意, 中港司機)係咪唔好彩誤傷

還有的係﹐一些國內正當的商人﹐都係有機會一天往返香港多次的﹐如限制一天來回1次﹐他們都會受到影響的。
而這一類人﹐他們本身有工務在身﹐根本唔會同你大批走水貨﹐只會1-2件以自用方式攜帶﹐與一般正常旅客無異。

好多年前﹐因工作關係已經識得這一類人﹐當時未有一簽多行的。
但是﹐可以在企業公司身份作擔保﹐申請多次往反香港的商業簽証(大既是這個名啦)﹐便可以1個月內(or 指定期限內)無限次住返國內與香港(簽証蓋滿印另計﹐要換新証)。
這可算是一簽多行的前身﹐只不過現在放寬到普通人都可申請﹐問題亦源於是這一類新的受惠人的身上。

講真﹐香港其中一個優勢是"自由港"﹐除了一些違禁品及極少部份物品是有限制出入境外 (要打稅都算係旅客自由帶出帶入境)﹐係無限制大家帶物品出入境的。
而國內老早已經相關條文限制所有人帶物品出入境﹐以金額計算超出限額 或 超出自用水平﹐便屬於違規﹐一係打稅﹐一係退回拒入境處理﹐多次違反可視作走私處理。
(嚴格去講﹐現時不是走水貨問題﹐而是瞞稅問題。如果係走水貨﹐這班人係會主動去海關打稅﹐但而家的問題係有逃避海關檢查﹐從而避開打稅﹐這便屬於走私層面)

要打擊香港走水貨問題﹐在香港唔修例的情況下﹐只有國內幫手﹐嚴格執行旅客進出境條例﹐令到水貨客無法再一次過大批帶貨品回國內﹐令他們成本增加才是最快最簡單的處理方案。
而這個方案亦可繼續保持香港"自由港" 的地位﹐繼續以極少限制去處理旅客及貨物進出口。

問題係國內是否可以/願意配合﹐真正去執行旅客進出口限制。

樓主| LF5502 發表於 2013-2-8 13:12 | 顯示全部樓層

呢個咪就係最大的問題 lo....
深圳河以北咁多港店,
入面全部都係未完稅的進口商品 (即係走私貨)

D 走私的人起中國海關自出自入,但係無人理

原帖由 kei_hk 於 2013-2-8 10:49 發表

問題係國內是否可以/願意配合﹐真正去執行旅客進出口限制。

kei_hk 發表於 2013-2-8 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-2-8 01:12 PM 發表
呢個咪就係最大的問題 lo....
深圳河以北咁多港店,
入面全部都係未完稅的進口商品 (即係走私貨)

D 走私的人起中國海關自出自入,但係無人理

...

所以﹐問題根源根本不是"一簽多行"或是"一天多次進出香港" 囉。

香港要自己解決問題﹐便要修改一系列的條例﹐由"自由港"變成"非自由港"﹐但對於其他正常商業貨運會有莫大影響﹐影響營商環境﹐甚至拖累整體經濟。
所以﹐香港只會針對性去處理這問題﹐用的是 '皮毛"方法﹐係杜絕唔到﹐因為水貨活動在香港沒有違法。

要打擊﹐根本係要國內加強執法﹐香港本身只可用行政手段去拒絕一些懷疑國內水客入境。

ps. 國內海關根本唔係太想做﹐請自行在黑暗的一面去想﹐枱底下有沒有金錢交易。

3ASV196 發表於 2013-2-8 20:06 | 顯示全部樓層
言論令人意外
民主黨果然投共鳥..

其實點解咁講就係投共呢....

先唔講本身立場, 但首先要理解下民主黨的背景,
民主黨一向唔係講緊港獨的, 反而係希望中國
(不只香港)民主化, 佢地本身都好想上到內地交流,
好多都話想拎返回鄉證tim, 再講, 佢地唔多唔少
都係支持自由經濟理論

如果你話佢地支持一簽一行, 反而先係令人意外,
因為這樣先係同佢地理念違背wor...

這樣講真係好正常....其實...

特首選舉成日都提香港的核心價值, 究竟咩先叫
核心價值?

其實我最唔滿意就是梁振英政府同現今唔少香港人意見,
就是好多時都會因為要為左快快地解決一d現今問題, 就
不理因由, 輕易放棄香港過往成功的核心價值, 其中重點
係包括自由經濟同自由港角色

港英年代, 香港連越南難民, 無經濟效益的, 都會收容, 成為
第一收容港, 依家香港竟然要實施更嚴格的出入境管制?

我唔係話香港的水貨問題, 奶粉問題, 房屋問題唔需要解決,
但唔係因為呢d問題, 就快刀斬亂麻, 一黎就用一刀切的方式,
用破壞香港核心價值的方式, 去處理...

好似港人港地, 打擊唔單止內地人, 連外國人, 甚至公司名義買
樓都影響埋, 其實影響緊香港金融中心地位ga wor...

如果限制出入關, 正如其他站友講, 亦係影響埋做埋中港生意,
中港司機等

即好多野唔係非黑即白, 唔係係大陸人, 係中共有關一定係衰,
唔好忘記, 就算港英年代, 香港都係靠同中國做轉口貿易發達ga wor

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
tomtom2015 + 1 + 1 理性分析,好過D人只係識話人中毒 ...

查看全部評分

3ASV196.KE7270
 樓主| LF5502 發表於 2013-2-8 20:32 | 顯示全部樓層

支持自由經濟,
係唔會支持最低工資,
唔會支持全民養老(種)金,
唔會支持政亂派錢

民主黨同埋大部份民主派根本就係中左中國情花毒

但係佢地根本連回鄉證都無,
所以仲係好天真地認為大陸人的錯都係政府的錯,
佢地亦都認為只要中國有民主,
好多社會問題就會自然解決

原帖由 3ASV196 於 2013-2-8 20:06 發表

先唔講本身立場, 但首先要理解下民主黨的背景,
民主黨一向唔係講緊港獨的, 反而係希望中國
(不只香港)民主化, 佢地本身都好想上到內地交流,
好多都話想拎返回鄉證tim, 再講, 佢地唔多唔少
都係支持自由經濟理論

如果你話佢地支持一簽一行, 反而先係令人意外,
因為這樣先係同佢地理念違背wor...