hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 涂謹申:一簽一行阻礙中港交流
返回列表 發新帖
開啟左側

涂謹申:一簽一行阻礙中港交流

tomtom2015 發表於 2013-2-8 20:53 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-2-8 20:32 發表
支持自由經濟,
係唔會支持最低工資,
唔會支持全民養老(種)金,
唔會支持政亂派錢

民主黨同埋大部份民主派根本就係中左中國情花毒

但係佢地根本連回鄉證都無,
所以仲係好天真地認為大陸人的錯都係政府的錯,
佢地亦 ...

多鬼餘
你憑乜野資格話人中毒?
咁人地又有冇資格話你或者其他人中左本土毒/戀英毒/逄中必反毒?
晒氣
 樓主| LF5502 發表於 2013-2-8 21:02 | 顯示全部樓層
首先,思歪根本就係賣港
所以佢做的任何事
都係破壞緊香港的"核心價值"
呢個亦都係蚛蟈共產黨想做的事,
所以思歪大搞洗腦教育,大搞內交,大搞文字獄

而且思歪的能力,起律師信事件都睇得出......

至於好多憤怒的香港人,
佢地要求快刀斬亂麻咁去做野.....
首先,依家好多問題都迫在眉睫,
要盡快解決

而普通人講左好多方法,
但佢地未必諗得咁多方面,
諗得咁周全
所以可能會有好多問題
(eg 要求一日一行,原意係唔好俾人走私,
但可能會阻礙其他活動)

政治人物理論上就係起呢個時候出現,
但係咁多件事,班保皇黨當然唔會出聲,
但係個班所謂聞主派呢 ?? 佢地去哂邊 ??
定係又係企哂起道德高地,話"大家都係_國人"
面對蝗虫天下都唔好反抗,要和平理性非暴力.......

遏止炒樓,
根本就可以用樓宇利得稅解決
唔駛搞乜野港人港地,額外印花稅,
但係無人提出過........

原帖由 3ASV196 於 2013-2-8 20:06 發表

其實我最唔滿意就是梁振英政府同現今唔少香港人意見,
就是好多時都會因為要為左快快地解決一d現今問題, 就
不理因由, 輕易放棄香港過往成功的核心價值, 其中重點
係包括自由經濟同自由港角色

港英年代, 香港連越南難民, 無經濟效益的, 都會收容, 成為
第一收容港, 依家香港竟然要實施更嚴格的出入境管制?

我唔係話香港的水貨問題, 奶粉問題, 房屋問題唔需要解決,
但唔係因為呢d問題, 就快刀斬亂麻, 一黎就用一刀切的方式,
用破壞香港核心價值的方式, 去處理...

好似港人港地, 打擊唔單止內地人, 連外國人, 甚至公司名義買
樓都影響埋, 其實影響緊香港金融中心地位ga wor...

如果限制出入關, 正如其他站友講, 亦係影響埋做埋中港生意,
中港司機等

即好多野唔係非黑即白, 唔係係大陸人, 係中共有關一定係衰,
唔好忘記, 就算港英年代, 香港都係靠同中國做轉口貿易發達ga wor
3ASV196 發表於 2013-2-8 21:27 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-2-8 21:02 發表
首先,思歪根本就係賣港,
所以佢做的任何事,
都係破壞緊香港的"核心價值"
呢個亦都係蚛蟈共產黨想做的事,
所以思歪大搞洗腦教育,大搞內交,大搞文字獄

而且思歪的能力,起律師信事件都睇得出......

至於好多憤怒的香港人,
佢地 ...

首先, 我想理性的討論, 都係要先對事唔對人,
好似你講每樣野, 都是從人地身份出先:

如你一黎就講"思歪根本就係賣港", 大陸人就叫人"蝗虫",
"民主黨同埋大部份民主派根本就係中左中國情花毒"
"成班都係賣港賊..."

個個都俾你講到咁盡, 咁其實好難講落去, 亦是香港現
今社會分化的根源, 無晒討論空間...

人地黎香港買野就叫"蝗虫", 咁香港人咁鍾意去日本買野
又叫咩?

就算要批評人, 我地應該要從每一事的處理/方法去睇,
去批評某人的處事方式, 而唔係一黎就講到咁盡....

其實我都唔同意cy 好多野, 不過我都唔會講佢做的"任何事
都係破壞緊香港的"核心價值""吧....

講返, 其實之前其他文章我都提過, 正是講想, 問題係嚴重的,
但解決方法不是得一個, 亦不是得一種程度, 有心處理是好事,
但千其唔好因為要快, 就不故其他情況同考慮....如果只短視地
解決問題, 而放棄長遠的立場, 只會得不償失, 不停頭痛醫頭,
腳痛醫腳, 這是我的重點...

民主派本身有民主派的問題, 但佢地本身亦代表緊一定立場,
這未必係中毒, 只是你同佢觀念不同jei...講真, 不支持用限制
自由行/中港交流, 就等於投共賣港咩.....你自己都識講方案未必
諗得周全la, 單是如果水貨客係香港人, 已經解決不到問題...

港英時代唔係完全無呢d 問題ga, 最基本問題, 丁屋, 當時為左
快快安撫某d人, 俾左一d特權, 結果依家想返轉頭都返唔到.....
造成今日問題....正是我想講...

3ASV196.KE7270
~誰@359~ 發表於 2013-2-9 12:48 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-2-8 21:27 發表

港英時代唔係完全無呢d 問題ga, 最基本問題, 丁屋, 當時為左
快快安撫某d人, 俾左一d特權, 結果依家想返轉頭都返唔到.....
造成今日問題....正是我想講...
港英時代有畀過呢D特權,但同時亦都因為「市區冇地」而收返市區村落既特權
而家呢?
字大只顯得人自大
dicksonboy 發表於 2013-2-19 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2013-2-9 12:48 發表
港英時代有畀過呢D特權,但同時亦都因為「市區冇地」而收返市區村落既特權
而家呢?

而家咪地產佬有曬特權咯!~

即係咁,當香港首富,錶行創人,襯衫二世祖都認為今時今日既香港係講資本既年代
佢地自己都覺得以自己既能力,換轉今日創業,佢地都未必做到今日成就
仲有D人可以認為自由港自由經濟係皇道既
一係佢地叻過香港首富,一係佢地唔知自己講乜
而我好難相信鍵盤戰士叻過香港首富~
所以,唔需要太認真~
Idiotism is idiots being idiotic
paul2357paul 發表於 2013-2-28 17:09 | 顯示全部樓層
利用工程事故調查的概念,其實大陸人走水貨問題猖獗(實際性質為大陸人做違規的跨境經銷商的問題猖獗)的成因應該是這樣:

遠因:國內失去了商業道德的生產商長期充斥。它們一是大量生產「慢性毒藥」的產品進行銷售,一是故意把外銷貨的品質設定為好過內銷貨不少,令內銷貨淪為次貨。但中央政府卻長期無力解決這個問題,導致內地人久而久之就會產生了「就算傾盡家財都寧要外銷貨,不要內銷貨」這種扭曲的心態。(其實不少所謂的「港貨」實際上的原產地是國內,只不過其品質長期都比其內銷版本好)

近因:國內黑心產品的問題擴展到不少嬰兒奶粉和食品,開始影響到內地人的基本生存需要。他們看到港貨長期都是品質有保證,導致有不少內地人不惜一切都要得到大量港貨自用。部分內地人開始到香港進行走私行為。

弱點:國內對於商業註冊長期監管不力,縱容不少內地人長期做大量未經許可的經銷活動(即是俗稱炒賣),且內地人的未經許可的經銷活動遍及多種類型的產品。

觸發點:內地推行一簽多行政策,令內地人可以多次進出香港,同時令部分心理質素變異的內地人看到可以乘機多次走私大量港貨經銷國內且長期都符合效益,於是導致不少內地人多次進出香港做違規的跨境經銷商。