hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 青衣區來往西九龍路線建議
開啟左側

青衣區來往西九龍路線建議

樓主| FBI2 發表於 2013-2-18 00:01 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2013-2-17 18:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

基本上討論左咁耐
已經有下列共識
1. 青衣最多只會有三條特快,
其中旺角特快可以山上及山下各一, 而尖咀特快只會有一條
2. 山上/山下的地位是不對等的
山上現時沒有往尖咀的服務, 配額是在山下的41A
故山上對尖咀 ...

44和42A一樣,都係一條萬萬都不能改的路線,連班次也不能減.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| FBI2 發表於 2013-2-18 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2013-2-17 18:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實你有齊晒歷史,打番晒出嚟都睇得出,根本老九係完全無目標咁改線,聽完區議員意見就諗都唔諗放入下年個 RDP
搞到咁多年都係仲得個吉
* 愛民嗰度,簡言而之將成條 41 抽走,再加車落 45 同落轉乘都唔係問題
* 馬頭圍冇講過 ...

其實愛民係一個極山頭主義既地方,41和45現時加埋有18部車行,佢一定要你俾番18部車或以上,先會放行重組.
九巴曾提出過取消41,用45加車算數,結果青衣和愛民均反對.

至於上年個建議,小組會上的確有最少3位山下議員反對41改由山下開出,經山上再特快,而部分議員更主動致電給我,認為總站改在山下以及縮去愛民不可行,反而山上都很想
有你冇你改左特快先.坦白講,點解我集中留意山下,是因為山下正正因為地鐵,而令服務質素下降,不論等巴士也好,等地鐵也好,都耐過沒有地鐵的年代.明明有能力和地鐵一爭,
九巴偏偏HEA搞,連條主幹線44都夠膽同你玩收車,減到20分一班,41A更加頹到唔想再提.反觀山上,地鐵通車後,出九龍的巴士服務沒有明顯變差,唯一的削減服務是一條本身
冇客既43C,而43C冇客也是因為被頻密的42A打殘左,自己打死自己,但班客仍然係九巴手中. 成個青衣既議員都知道,41係廢線,唔改唔得,而43C也是一條半廢線,又係要想
方法改,青衣大部分議員都是希望每一條巴士線都能做到優質和高客量,冇客既線,佢地會幫手諗點樣改先有客.

至於點解唔同時將43C提速,主要是我想睇下41X開左之後,42A的爆瀉情況會否有改善,如果42A能於上下繁確保長青出九龍,以及長沙灣返青衣均上到車清晒D客,就可以考慮
將43C改為特快線.至於41X,我比較關心其下繁回程的客量.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
dippy 發表於 2013-2-18 00:20 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2013-2-18 00:31 | 顯示全部樓層

原帖由
FBI2

於 2013-2-18 00:19 發表
其實愛民係一個極山頭主義既地方,41和45現時加埋有18部車行,佢一定要你俾番18部車或以上,先會放行重組.

九巴曾提出過取消41,用45加車算數,結果青衣和愛民均反對.

未必
若果加45車愛民當然唔肯
因為班次好似計落少左但又冇其他著數
但若果用短線(美孚<>九龍城)去做
班次密過41 or 45少少
最緊要調低左個票價既
搞得成既機會率應該大好多

至於上年個建議,小組會上的確有最少3位山下議員反對41改由山下開出,經山上再特快,而部分議員更主動致電給我,認為總站改在山下以及縮去愛民不可行,反而山上都很想
有你冇你改左特快先
成件事好簡單用41改任何野

山下到山上走線上較順唔駛逆走,睇落係吸引好多

但係現時41對山上來講只係得個睇字根本就唔用

反而山下仲會用佢出九龍

果話事權明顯係山下面

山上有特快線只不過當bonus

除非山下肯放手

否則正常而言改得41做其他野既基本上山上先到山下好難走得甩

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HF3204@243M 發表於 2013-2-18 02:14 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-2-18 00:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

44和42A一樣,都係一條萬萬都不能改的路線,連班次也不能減.

...

有你冇你改左特快先.坦白講,點解我集中留意山下,是因為山下正正因為地鐵,而令服務質素下降,不論等巴士也好,等地鐵也好,都耐過沒有地鐵的年代.明明有能力和地鐵一爭,
九巴偏偏HEA搞,連條主幹線44都夠膽同你玩收車,減到20分一班,41A更加頹到唔想再提.反觀山上,地鐵通車後,出九龍的巴士服務沒有明顯變差,唯一的削減服務是一條本身
冇客既43C,而43C冇客也是因為被頻密的42A打殘左,自己打死自己,但班客仍然係九巴手中. 成個青衣既議員都知道,41係廢線,唔改唔得,而43C也是一條半廢線,又係要想
方法改,青衣大部分議員都是希望每一條巴士線都能做到優質和高客量,冇客既線,佢地會幫手諗點樣改先有客.

未必需要講得咁死,又話邊個贊成邊個反對,搞到好似冇彎轉咁

還原基本步:

山下嚟講,
假若 44 係一下子加到廿幾部車,而且班次係可以同 42A 妣美既
咁 41A 係唔係有空間做三幹特快,旺角街市落橋,直去尖咀呢?
我諗到呢度為止,連翠怡都會贊成經長安先到深長旺;
青衣邨一定有位上 44,而且呢個決定係關係成個區既利益,想唔贊成都唔得

山上嚟講,
大家都知道而家 42A 43C 係咩境況
咁只要 42A 加車既情況下,將 43C 成全 242X 全日又有何不可呢?
我講緊既 242X 係改做一條油尖循環線,山上經三幹直去佐敦道,不入彌敦道

至於九龍城愛民,佢地真係咁有需要一條線去青衣?
將 41 45 班次不穩改成一條班次穩定而且加咗車既 45,對佢地又係唔係真係冇益呢?
加番個 45 轉乘 42A 44 又係唔係好難?
唔好唔記得,九龍城有咗條觀塘廷線,到時佢地都唔會要 41,又或者咁多巴士

而家最大問題係車從何來
既然有一條廢線 41,成十架車,呢度完完整整分咗佢都已經附合到以上要求
你話以前殺 41 加 45 車,都唔係用盡晒原本 41 嗰十架車,青衣愛民梗係反對啦
同樣道理,
今年 RDP 嚟講,喺唔加 44 車之下抽走晒 41 同 44,又或者上年山下做頭站都好,
俾著我兩者都會反對

咁樣山上山下就已經有齊晒應有既服務之餘,全部關事既區議員都會有利益交換
最簡單就應該係咁做

--------------------------------------

又或者九龍城要一條直線既
就用番之前既方法
一條 241X 做特快佐敦尖咀,長康開,跟 E32 非繁葵芳方向路線,上三幹經佐敦道入彌敦道,經紅磡繞道入九龍城
41A 縮落佐敦,用穩定班次換尖咀 QUOTA
殺 43C 分車俾 42A 241X,殺 41 分車俾 45 241X
242X 兩繁服務,但係用尖咀做總站,非繁提供 42M 轉乘 241X

總之方法有好多

--------------------------------------

其實區議員同老九兩方面都好有問題一早都知
而家山下來往西九個問題,44 41A 41 既"配合",其實大家都明發生咩事
所以成個 POST 先係講緊點解決

其實好在因為資源夠,所以方法其實有好多,唔一定死都要話將條 241X 山上先定山下先,又話行邊度邊度出公路咁
你同我講番晒表因出嚟,然後攞對自己有利既表因整套結論出嚟
而且對人地提出既質疑唔直接回答
雖然可以提出番街外人唔知既資訊 (例如山下反對 41 用長安做頭站,淨係聽交通會錄音係唔會知)
但係就算你同區議員既錄音係用錄音筆錄齊晒都好 (仲未計錄完要經自己分析)
我覺得咁對個討論作用有限

原帖由 FBI2 於 2013-2-18 00:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
至於點解唔同時將43C提速,主要是我想睇下41X開左之後,42A的爆瀉情況會否有改善,如果42A能於上下繁確保長青出九龍,以及長沙灣返青衣均上到車清晒D客,就可以考慮
將43C改為特快線.至於41X,我比較關心其下繁回程的客量.

咁我可以寫定包單 42A 嗰度一定冇改善...
價錢貴過 242X,但係對原 42A 客嚟講性價比低

唯一可以改善既就係山上來往尖咀唔洗轉車...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
S3BL100 + 1 + 1 最後兩段一矢中的,命中板友要害 ...

查看全部評分

樓主| FBI2 發表於 2013-2-18 08:16 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2013-2-18 02:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

未必需要講得咁死,又話邊個贊成邊個反對,搞到好似冇彎轉咁

還原基本步:

山下嚟講,
假若 44 係一下子加到廿幾部車,而且班次係可以同 42A 妣美既
咁 41A 係唔係有空間做三幹特快,旺角街市落橋,直去尖咀呢?
我諗到呢度為 ...

如果44可以加到廿幾部車,咁係邊度搵線加車俾佢? 得番41,但41死,又點樣應付愛民,土瓜灣班大帝呢? 除非45大幅加班,但問題又出現,車從何來?
至於直出尖咀特快,我早前也有說過,早晚繁面對村巴競爭,好難玩.如果青衣直出尖咀個市場係咁大,就一早好似屯門咁,出現大量非法村巴啦,但事實上又唔見有.
我幾年前都有研究過開241X,山上經山下直出尖咀,由41,43C,41A,44抽車做,41A縮去佐敦減價,42A,45加車,但填補唔到愛民既真空,再加上現時西鐵已通到尖沙咀,
青衣直出尖咀巴士優勢大減,故重心已轉移至旺角特快.

我個人的41X建議,早繁對山上的確沒有著數,唯一著數係較便宜出尖咀,但要吸到長青和美景原本要逼42A的客唔難.當然,票價可以研究能否調低至8.1,因為行車里數約21.5
公里.

其實我還有下一步,就是41A由愛民延長至何文田,新增愛民往長安6.2分段,加4部車,另46加3部車,6C加1部車,45取消.
S3BL100 發表於 2013-2-18 12:14 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2013-2-17 16:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
好簡單
因為佢哋慢慢碌都焗撘囉
事實係唔公平架
山下-山上-市區走線
山下客唔夠快, 唔撘
即使山上有全部既市佔, 都彌補唔到無山下客呢個問題
即使有, 車住一大班人上山兜圈都係哂油傷車(81呢類多客行山線亦因此做唔起)

全錯。

1. 事實係山上人仲有個選擇就係走去搭248M/249M轉地鐵,或者88系綠小轉地鐵,
佢地唔係奉旨搭九巴出巿區。晌樓主條41X原來時間上比起轉車無優勢的情況下,
山上根本吸唔到咩客,只係用來塞住佢地把口多,呢班客繼續搭其他交通工具。

2. 側面打港鐵永遠比起正面打港鐵容易,因為
遠離港鐵站的地區,一程特快直過 vs 小巴/巴士轉港鐵,比起
有個港鐵站晌隔離,一程特快直過 vs 行去搭港鐵,前者的優勢差距點都更大,係咪先?

3. 我無講過話要開條線山下兜上山,但係好明顯你已經同九巴近年重組方針完全脫節。
你試諗下,點解286X係美田尾站而唔係顯徑尾站同未來沙中線對撼?286X而家邊個位最多客?
點解九巴連續兩年RDP都要將41逆走?(我唔同意整條唔過亞皆老街的特快,但係呢D係後話)
又點解呢個板好多人都收到傳聞,九巴版將荃原來直頭係唔行觀塘道,走去行山走?

4. 81做唔起呢d野你都講真出,真係無所不用其極。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2013-2-18 12:35 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2013-2-17 18:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實樓主呢種改法致命缺點有二
山上客要青衣遊你講咗
其二係荃灣路塞起上嚟係會好塞
我試過搭 44 下繁番青衣最慘係由永利對出開始塞,塞成半個鐘先到北橋
反而南橋廿年來,除咗因為其他橋意外封咗之外,都從來冇咁既問題

雖然兩繁係可以開 242X 做山上特快,而且長安做尾站一定唔會冇客,不過長安咁近地鐵,值唔值得咁樣起兩飛法又值得商確

藍字嗰句,個原因就係山上冇尖咀 quota,而老九又唔識執線...

仲有,山上而家唔係趕唔趕客個問題,而係要喺 42A 88D 轉車客之下搶番堆油尖客
山下,殺咗條 41 就可以惠及 N 條線,係老九寧願維持現狀 + 玩陰乾都唔想而家即刻殺啫

Exactly...

眾所周知41A同44正常情況下旺角/長沙灣返到青衣村時間打和,
之但係正如你所講,荃灣路/北橋塞車風險高過行南橋。

如果係特快線的話,就唔會係打和,而係行南橋更快,分分鐘返到長安只係差一兩分鐘甚至無分別,
因為特快線可以經三幹直落南橋,唔使經葵青交匯處,但係行北橋要照樣經荃灣路同荃青交匯處。

而我#33條242X回程想避開尖咀段彌敦道quota問題既話,仲有一個行法,就係經漆咸道南走,轉出加士居道。
S3BL100 發表於 2013-2-18 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2013-2-17 18:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

做唔起唔係客量問題
而係多多客都無肉食
咁多年穿山而頂閘既線都有呢個問題
所以儘量都避免再出現呢個情況

42A而家夠係行山,咁係咪無肉食先?

而家香港除左11B、71B呢D稀有例子之外,有邊D巴士線完全唔駛行斜路上山?
屯公天險仲勁啦,係咪大部份屯公線都蝕錢?
行山頂閘線仲有98C、118、38、42C……(不計其數,請接力),呢D線又係咪無錢賺?
S3BL100 發表於 2013-2-18 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2013-2-18 02:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實好在因為資源夠,所以方法其實有好多,唔一定死都要話將條 241X 山上先定山下先,又話行邊度邊度出公路咁
你同我講番晒表因出嚟,然後攞對自己有利既表因整套結論出嚟
而且對人地提出既質疑唔直接回答
雖然可以提出番街外人唔知既資訊 (例如山下反對 41 用長安做頭站,淨係聽交通會錄音係唔會知)
但係就算你同區議員既錄音係用錄音筆錄齊晒都好 (仲未計錄完要經自己分析)
我覺得咁對個討論作用有限
.

所以我都話左樓主似乎有hidden agenda架喇,講真,
樓主條41X除左令山上有直車出尖咀之外,基本上對山上無任何作用,
而出尖咀行法係唔吸引(不論青衣段或九龍段都唔係直接),成件事似係借43C過橋
打劫山上資源俾山下做特快多。

講真,就算話44/42A點都唔郁得都好,41/41A/43C加埋都有30架車,資源根本好夠,
開41X只係塞住人地把口,到山上客量唔夠果陣,仲邊會咁好死走去同你將43C變成尖咀特快先?
所以我話有hidden agenda係無錯架。

道理就好似有人之前唔知做咩事咁想690 692非繁合併,原來係想做低多條線

就算話43C要幫42A清長沙灣客都好,載客率呢D野係有數得計,
根本上係夠車幫42A加班加到載得晒班客之餘,仲可以做到尖咀真特快,
我完全唔認為43C變尖咀特快需要睇41X結果囉。

做人唔可以做到咁無風骨,連D基本原則都無晒,討好議員就最叻……