hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 279X 改時間表後, 脫班依舊
開啟左側

[經歷分享/報告] 279X 改時間表後, 脫班依舊

EU5472 發表於 2013-2-12 11:08 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

279X唔夠時間跑係另一回事
但HT346性能太差令到呢個情況更嚴重
avbe35 發表於 2013-2-12 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-2-12 10:25 發表

根本而家279X係唔夠時間跑,得65分鐘跑,點跑呵? 而家279X班車長都唔係 同你碌車啦,脫晒班係九巴編時間編得衰,你加到70-75分鐘一個單唔駛死既. 總好過而家264M,加左時,班車長照同你碌過鐘,仲夠膽死去到青機仲慢慢係 落客站落客,然後再開番去站長室出面,去完洗手間先報到,我上次見到咁即 時搵站長投訴,個站長見到車長叫佢即刻開走部車,車長黑晒面啤住我.

其實呢…279x碌車既只係少數…特別係某荔廠長夜掛牌
依家279x好多都有70分鐘行車…
正正常常照行既話…60-65分鐘一定夠
至於你連一個卡佬屙篤尿先拍卡都要投訴
如果比著你揸足粒幾鐘車屙篤尿都唔得…
我諗都幾唔合符人道
個個都係打份工姐…依家唔係屙尿都要俾人port下話
車長流失率咁高咪就係多得你地依啲良好乘客囉……
香港人…放鬆啲啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
petcity + 1 + 1 他要成為巴迷典範嘛

查看全部評分

HT1176 HT2877 KL5734 MU6285 RA195 RW3568
FBI2 發表於 2013-2-12 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 avbe35 於 2013-2-12 21:17 發表

其實呢…279x碌車既只係少數…特別係某荔廠長夜掛牌
依家279x好多都有70分鐘行車…
正正常常照行既話…60-65分鐘一定夠
至於你連一個卡佬屙篤尿先拍卡都要投訴
如果比著你揸足粒幾鐘車屙篤尿都唔得…
我諗都幾唔合 ...

我沒有投訴過279X車長,因為的確係少碌車情況,只係上下繁班次脫班非常嚴重,以及聯和墟和青機放車不協調問題,咁多年來我都覺得279X服務還可以.
剛剛坐279X回家,都唔算等好耐.不過,真係唔好再成日整D下繁開21分鐘一班既情況.

我投訴既係264M,本身呢條線,正正常常行車,去到青機一定有時間休息,5分鐘左右點都有,有好多盡責車長都直接泊部車去264M個鋸齒位.不過,昨日的264M車長,
不但碌車,仲要過鐘返到總站,並先駛番去出面既大泊位,停完車慢慢行去洗手間,結果遲左十幾分鐘先開走.你見到明知過鐘都仲慢慢來,唔通當冇事咩?

講開碌車碌過鐘事件,假日的44一樣很嚴重!
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
williamau 發表於 2013-2-13 05:32 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2013-2-12 22:32 發表
我沒有投訴過279X車長,因為的確係少碌車情況,只係上下繁班次脫班非常嚴重,以及聯和墟和青機放車不協調問題,咁多年來我都覺得279X服務還可以.
剛剛坐279X回家,都唔算等好耐.不過,真係唔好再成日整D下繁開21分鐘一班 ...
講起44碌車既我就諗起姓"蕉"果位白頭呀叔, 真係見佢慢慢碌入長安...除左佢我真係未搭過44係碌車
PS8851@182 發表於 2013-2-13 11:05 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2013-2-13 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 williamau 於 2013-2-13 05:32 發表
講起44碌車既我就諗起姓"蕉"果位白頭呀叔, 真係見佢慢慢碌入長安...除左佢我真係未搭過44係碌車

44而家好多6叔都碌車,有D新仔真係碌到你喊,仲要過鐘埋站兼去完小解加煲埋煙先打卡,搞到假日經常廿幾分鐘先有車.
講起以前,有個蛇車車長姓池,仲有經典黑面神七哥,都係著名碌神.

坐左十幾年44,見到好多車長退休,原本好熟的那位,就衰有個阿婆跌死左,俾人停左職.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2013-2-13 11:20 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 2013-2-13 11:05 發表
279X 全程平路,仲想用咩車?

青衣西路係平路嗎?
樂仔〞 發表於 2013-2-13 11:25 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-2-13 11:20 發表

青衣西路係平路嗎?

個少少斜差得幾多呀 ?
我唔信個一條斜路可以令行車時間差 15 分鐘以上囉
PS8851@182 發表於 2013-2-13 11:34 | 顯示全部樓層
M722 發表於 2013-2-13 11:50 | 顯示全部樓層

建議重組279X, 只往返青衣站--上水站(循環線).加快回車速度.

加強轉乘優惠:279X可於上水站可免費轉乘70K/273A/273B/78K/79K/278X(70X/270A只限$4.3分段)