hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 請問身份證號碼的英文字母
開啟左側

請問身份證號碼的英文字母

lauthomas 發表於 2005-1-7 10:33 | 顯示全部樓層

有些人的身分證號碼
是有兩個英文字母
例如AB123456(3)
我唱我的歌,一唱天下和。
cruisesnet 發表於 2005-1-7 11:28 | 顯示全部樓層
我grandfather同grandmother係連住的.

因為果時政府出身分證,佢地一起去拿
SSBT 發表於 2005-1-7 12:46 | 顯示全部樓層
小弟係 Y 字頭 ..
好多同學都係 Y 字頭 ..
小弟 89 年出生的 ..
但係 88 年就好似係 Z 字頭 ..
而家新生果d BB 都應該仲係 Y 字頭下話?@@""""

好似話 P 字頭係內地新移民 ..
=0=
nwfb1601 發表於 2005-1-7 12:55 | 顯示全部樓層

[ref=52801]ccicoltd[/ref]  在 2005-1-7 10:15 AM 發表:
記得家人講過,身分證字母本由 A 字頭排起 (現時 ~50 歲起的人是 A 頭),
一直順序排至約 K / L,之後便由 Z999999 起往回排過。

如果係咁計0既話,我老豆係 1958 年出世,老媽係 1963 年
出世,但點解老豆0既身分證係G字頭,但老媽0既身分證字
頭係 D 字頭0既?
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
hk4sure 發表於 2005-1-7 13:04 | 顯示全部樓層
[ref=52879]nwfb1601[/ref]  在 2005-1-7 12:55 PM 發表:

如果係咁計0既話,我老豆係 1958 年出世,老媽係 1963 年
出世,但點解老豆0既身分證係G字頭,但老媽0既身分證字
頭係 D 字頭0既? [img]http://img.photobucket.com/albums ...

令尊是否不在港出生, 而是移民來, 所以較遲身份證呢? #:-[
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
nwfb1601 發表於 2005-1-7 13:18 | 顯示全部樓層
[ref=52883]hk4sure[/ref]  在 2005-1-7 01:04 PM 發表:
令尊是否不在港出生, 而是移民來, 所以較遲身份證呢? #:-[

噢,原來係睇一個人幾時去「囉」證而去編個字母架?

唔怪得囉......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
3ASV196 發表於 2005-1-7 13:49 | 顯示全部樓層

[ref=52895]nwfb1601[/ref]  在 2005-1-7 01:18 PM 發表:

噢,原來係睇一個人幾時去「囉」證而去編個字母架?

唔怪得囉...... [img]http://img.photobucke ...

講開, 其實當年拎身分證都好求奇, 如外地/內地來港,
就咁問幾時出世ar, 話農曆六月初一...結果d人就
寫西暦六月一日算....一d年份又唔同晒....報細報大
乜都有.....無日子的又有....因為當時都ok亂....
3ASV196.KE7270
 樓主| mckhgc 發表於 2005-1-7 13:52 | 顯示全部樓層
我以前聞說過,大致如下,可能有錯

以首次領身份證起計,由A排起,一直順序排到K,
所以通常越早出生的人,字母就越前,
但不是在本港出生,較遲領證者,其字母就可能較後,
例如家父四十年代在內地出生,其身份證號碼是E,
但五十年代在港出生的家母,卻是較前的D。

一直排到七十年代出生的人是K字頭,
但1979年下半年出生的則較特別,係P,
上半年都好似唔係K,但唔知係乜。
1980-1987年在港出生的,係Z,
1988年及以後在港出生的,係Y,
1980年之後出生的內地新移民則係P,
但不知何時P已用完,跟著好似用V。

據說另些還有些係X及兩個字母等等,但不知是甚麼含意,
還望高手賜教!
最差配套 狗也不D
gakei 發表於 2005-1-7 14:12 | 顯示全部樓層
近年的身分證號碼好似係跟出世紙的, 係咪?
祺人祺事 是神奇技倆
drew 發表於 2005-1-7 17:45 | 顯示全部樓層

[ref=52916]mckhgc[/ref]  在 2005-1-7 01:52 PM 發表:

據說另些還有些係X及兩個字母等等,但不知是甚麼含意,

在我見過的身份證中,
雙字母的都會有X,
而這個X通常是第一個字母。

這些雙字母身份證持有人都是外藉人士,
但我唔敢講有冇例外。
DrewDrew