hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) LED自動梯運行方向指示燈即將完成歷史任務 ...
開啟左側

LED自動梯運行方向指示燈即將完成歷史任務

h2o 發表於 2013-2-17 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-2-17 12:41 發表

其實咩叫無野搵野黎搞呢, 講真, 換塊牌又唔係真係咩勞民傷財,
影響乘客, 或超大使費, d野用舊左本身都要換ga la, 而且d野舊款,
同其他車站d零件唔同, 可能維修都麻煩左tim....

那d 牌(個外殼)都用過十幾年, 要換好出奇咩....d野唔換我就奇怪..

另外都係那句, 佢要整靚盤數, 都唔駛靠那d牌.....都係唔好太敏感吧...

莫講話可以換同需要換有分別. 而家工程實際係豎向全個站乜都搞一餐, 唔係橫向所有同類牌一齊換. 所以根本講唔上同個牌用左幾多年有乜關係. 當然更莫講為落馬洲支線翻新冇耐的上水車站, 仲有浪費為何物呀, 用燈箱取代 LED 呀 ......

總之品牌統一同協同效應最要緊啦!
3ASV196 發表於 2013-2-17 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2013-2-17 23:18 發表

總之品牌統一同協同效應最要緊啦!

講來講去, 都知一定有人又會講返品牌統一ga la..
我一早都話係同kcr 有關ga la...

都係那一句, 如果品牌統一係最要緊, 我都唔明點解2007年合併,
要2013先去統一bor...

講用電, 其實又想問下閣下點知新的一定比舊的用電多而浪費呢?
純粹因為一個LED, 一個相信係燈箱去推斷? 定係你有相關機電資料?

3ASV196.KE7270
toyl 發表於 2013-2-18 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 3ad150 於 2013-2-17 13:00 發表

哦.....
你話現在班次係唔夠十年前密,感覺上的確係疏左。
因為太多"貴賓"衝門而引致"塞車"麻
下星期某線會試117s 間距,食住花生等睇戲把

唔一定係衝門,人人企門邊都已經夠阻住關門……
如果呢條線試縮間距,會唔會係唔加車情況下做呢?
係既話應該會仲衰過而家個放車安排,真係如你所講等睇戲喇……
h2o 發表於 2013-2-19 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-2-17 23:43 發表

講來講去, 都知一定有人又會講返品牌統一ga la..
我一早都話係同kcr 有關ga la...

都係那一句, 如果品牌統一係最要緊, 我都唔明點解2007年合併,
要2013先去統一bor...

講用電, 其實又想問下閣下點知新的一定比 ...

講來講去,「無安全問題」睇唔到,「無需要換」睇唔到,「浪費物料」睇唔到,只有「品牌統一」係睇到的,仲勸別人別太敏感。還好板友仲見到疑似光管燈箱同LED的比較。

內情我就冇啦,不過歡迎爆料。回正題,如果指示燈箱可以同廣告燈箱一樣用LED背光,用電應該已唔差太遠,不過計物料同成本,圖案分「車仔」、出、交叉,想一版LED搞掂比箭咀、交叉難得多。
kmb113 發表於 2013-2-19 10:22 | 顯示全部樓層
人地真係基本上做到2-5分鐘内有車~!!!(雖然唔同路線,但中間走線都基本上一樣無分別,是但上都得咁濟)

柏林-日間
Tram

S-Bahn

柏林-晚間
Tram

慕尼黑
S-Bahn
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
053h4 發表於 2013-2-19 14:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmb113 發表於 2013-2-19 15:41 | 顯示全部樓層

LED 背光... 應該會用大功率D既 白色LED 去推...
所以理論上會用電多咗,而且更換新燈,舊燈物料就變成廢物
變相做緊反環保
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
superay 發表於 2013-2-23 13:04 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2013-2-19 02:52 PM 發表
講真, 主要做得好, 點會有人咁敏感

港鐵真係加多幾班車好過啦
荃灣線中環金鐘過去六點打後根本迫到呢, 又唔係唔可以進一步加班

另外, 平日非繁忙時間, 四點中尖沙咀過番中環, 見過架車全滿爆晒入唔到
我真係唔明點 ...

講開過海段,東隧也是差不多情況
早上繁忙時間,觀塘線列車密密來,但將軍澳線列車總係疏疏落落,好多時2部觀塘線到站,先有1部將軍澳線過海車到站,好難上車
自從加班後,觀塘線列車密左,轉車乘客多左,但過海列車無點多到。

見尖沙咀/金鐘站繁忙時間,上班過海車未完全走人,下班過海車已經入緊月台
相反將軍澳線好少有這種情況,因為等下班車的時間,夠後面觀塘線來多班再走埋

雖然觀塘線過海變左做將軍澳線過海,班次係差左
但轉左用K-train之後再差左,多左康城站之後情況更差
K.C.R2007 發表於 2013-2-23 20:35 | 顯示全部樓層
[內容已移除,請無視]

syp 發表於 2013-2-23 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由
K.C.R2007
於 2013/2/23 20:35 發表

用得到咪得lor,駛唔駛連尼D濕碎野都要去換,不如花多D精力去改善服務質素仲好啦
甘大工程就僅僅系為左抹除KCR係港人心目中的記憶同痕跡?
我只想講: 去九鐵化的白色恐怖氣氛仍在繼續

PS: 其實我都系KCR fans~ ...

阿 KCR fans, 咁當年九鐵冇厘頭由「雙箭咀」logo 變「單箭咀」, 由以前色調改為又紅又藍, 輕鐵又唔要橙色, 巴士又唔要紅白灰黑, 咁又有乜睇法呢? 呢啲似乎都幾濕碎喎, 又要換呢?
下一站係西營盤