hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2013-14年荃灣區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2013-14年荃灣區巴士路線發展計劃

proschebus 發表於 2013-2-23 13:53 | 顯示全部樓層

原帖由 PE3529 於 2013-2-23 12:39 發表

你指唔入葵芳地鐵站??
應該係興芳路,我打錯
荔景山真係好難飛
九鐵動力 拓新領域
castanopsis 發表於 2013-2-23 14:06 | 顯示全部樓層
原帖由 someone2009 於 2013-2-23 12:49 發表

無錯,荃灣出西九既線客量差極有個譜
(除左30/38A)
$8.0 既40一樣有人係青山道落

40要做真正觀荃,荃灣九龍城補位俾30同6D做BBI就最好
但要38行下路做埋觀美
仲未計59A/66分段客同葵涌道班客(如果遲d無左33A/36A)
(37 ...

這是最理想的組合
返放學加多三幾班原30就perfect。
可惜九巴玩特快時似乎忽略了流水補位,D流水又永遠都是貴價,短途客源已逐步流向小巴港鐵....
其實重組30X/33A/40 和組合流水線應該同步,假如轉特快成功,荃灣/大窩口去深水埗的客應該會一去不復返
上面有人提到59A和66,其實這兩條線已經不合時
主流是屯門-荃灣/葵涌 和 屯門-九龍 直車
兩條線還保留屯門-荃灣-葵涌-九龍,本身已經是九巴頭號重組對象
再塞這些客進他們的口中只會令兩條線 客源古怪 重組困難,對九巴來說絕對不是一件好事
HF3204@243M 發表於 2013-2-23 14:51 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2013-2-22 21:16 發表
-30X取態正確,煲大旺角同油麻地兩大客倉食紅小同地鐵客,不過荃灣區站位變得太少,無乜著數
-E34一早就要拆線啦
-A33拉長係方便龍運安排架車踢返出E34A/B

我估九記先睇30X再加速後咩情況,先再諗下點郁38A ...

定係將荃中客推俾地鐵紅小同 RDP 33A?
原帖由 prmy3008 於 2013-2-23 00:09 發表
新 33A 要班次穩定
我覺得要避開用旺角道/亞皆老街黎調頭
呢個位星期六塞起上黎閒閒地半個鐘先去到朗豪坊
如果落西廊荔枝角道後
跟 46 入上海街, 經登打士街或咸美頓街轉彌敦道北行
呢個行法可能唔會快好多, 但係塞都唔郁既機會可能少 d

其實我都覺 33A 塞旺角道洗衣街
不如一路行彌敦道/上海街,去到佐敦道轉右再上三幹算數
咁行可能仲可以掠多啲水...
原帖由 流星☆雨 於 2013-2-23 01:00 發表
30X個方案都幾進取下
但會令到荃景圍出深水埗區要轉車
會否被ban?

其實 30X 不如落一落美孚轉 6C
總好過大涌道轉班次不穩既 234X...
ATE31 發表於 2013-2-23 15:38 | 顯示全部樓層

回復 93# 的帖子

我估計新30X荃灣路段會跟現時不變,只係個幅圖畫錯左
因為補償方案沒有提及荃灣市中心至太子/旺角的乘客需要乘搭其他路線/港鐵
AVD1 發表於 2013-2-23 16:27 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-2-23 13:01 發表

30X已經提供左一個塞紅隧口加士居道以外的行法來往旺角同紅磡,
2+8P連續兩年俾人ban,我估再提結果應該都一樣,九巴今次又可以用30X搶錢。

當然如果30X可以拉入海逸豪園可能更好,起碼應該可以減低被ban風險。 ...

某程度上我覺得 30X 係有 potential 拉去九龍城碼頭,
土瓜灣一帶而家除左紅小之外根本就冇車返荃灣,
既然而家特快左之後, 其實過埋去九龍城碼頭都唔算過份 (最小可以做多小小客先) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2013-2-23 16:35 | 顯示全部樓層
其實我始終都覺得 30 唔應該咁樣縮短,
老實講句今次份 RDP  吸引力真係好大,
最慘係荃景圍冇左條線出入長沙灣, 深水埔,
呢個我始終都覺得係隱憂 ~

既然樓上講到 59A, 66 有機會拜拜 (非繁時冇左),
而 30X, 33A, 40 又建議改做得快,
成個荃灣區根本冇左條線出入九龍西,
30 號呢條線根本就係有機會可以翻生,
而家真係要睇下有冇區議員整返個反建議比佢,
如果 30 真係做到呢個輔助角色, 唔見得 30 仲可以蝕落去 ~

另外, 我都好同意樓上建議 30X 應該行埋沙咀道先出離開荃灣食埋荃灣客,
不過如果係咁, 荃景圍就冇左特快呢兩個字 (不過以 30X 而家 o既走線, 荃景圍一向都冇 "特快", 既然係咁, 兜埋入沙咀道又真係唔係咩一回事; 不過如果比埋荃灣西約 (即灣景, 麗城) 班人轉車的話, 咁的確 30X 係有需要咁樣定線 ~

不過同樣道理,
30 縮短有個補償就係 39A > 234X 只係收返 $ 5.70
呢個佢唔放落 30X / 230X 個重組計劃到, 但係荃景圍個邊的的確確係可以利用呢個方法去轉 234X, 以 $ 5.70 就可以出入九龍, 某程度上我覺得今次如果成個 RDP 過到, 234X 基本上遇左要加車, 30X 荃灣客食唔到好多, 遲早埋單收場 ~
(以 $ 5.70 同 $ 8.10 去比; 當然事先係要宣佈 39A <BBI> 234X 到尖沙咀都係收 $ 5.70 o既時候啦, 不過九記就肯定唔會咁搞, 個別區議員會唔會我就唔知啦) ~
peterkwan 發表於 2013-2-23 16:44 | 顯示全部樓層

39A
1. 個建議幾新鮮,真係估佢唔到,不過 39M 要加車加密班次先可以應付繁忙時間需求。
2. 三部車可能繁忙時間如果 15/16 分鐘勉強夠跑 (行一轉差不多要 35 - 40 分鐘)。

30X
1. 呢個建議可以正式同 6F/212 分家,對 市區綫同 30X 都是好事。
2. 好多現在紅磡/油麻地/旺角等往長沙灣道既客,有較平的 6F/102/112/171 不上反而上較貴的 30X,搞到 30X 車程加長,如果行西廊的話,呢班客可以有更便宜既選擇,而 30X 亦可以吸引返多點真正長途客。至於補償黃埔往返長沙灣道,可以考慮拉 6F 兜入黃埔。
AVD1 發表於 2013-2-23 17:00 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkwan 於 2013-2-23 16:44 發表
39A
1. 個建議幾新鮮,真係估佢唔到,不過 39M 要加車加密班次先可以應付繁忙時間需求。
2. 三部車可能繁忙時間如果 15/16 分鐘勉強夠跑 (行一轉差不多要 35 - 40 分鐘)。

30X
1. 呢個建議可以正式同 6F/212 分家,對 市區 ...

如果今次份 RDP 過哂, 其實荃景圍個對外交通真係改變得好勁,
1) 30 冇左, 去葵興, 葵芳, 甚至沙咀道已經要迫住坐 39M 轉地鐵, 一係就 39M 轉巴士
2) 39A 朝早要去西鐵站先, 某程度上係可以引到人去坐西鐵, 不過問題係 39A 一樣有輔助 39M o既作用, 始終地鐵先係香港最主要 o既通勤鐵路; 所以基本上 39M 可以話一次過食左兩條線 o既客 (都仲宋計可能有客因為 30X 唔到深水埔, 長沙灣, 荔枝角等而要坐 30X 轉港鐵) ~
JC3987 發表於 2013-2-23 17:22 | 顯示全部樓層
30 號仲縮短去美孚!? 咁不如同 46 合併做 "荃威花園-佐敦道 (經荔景山)" 好過啦.
反正好耐以前 30 號都係去佐敦道碼頭, 俾個機會舊 30 號復活都好!   
況且 30X 想改行快路, 不做好配套的話的我怕會功虧一簣...
proschebus 發表於 2013-2-23 19:52 | 顯示全部樓層

原帖由 JC3987 於 2013-2-23 17:22 發表
30 號仲縮短去美孚!? 咁不如同 46 合併做 "荃威花園-佐敦道 (經荔景山)" 好過啦.
反正好耐以前 30 號都係去佐敦道碼頭, 俾個機會舊 30 號復活都好!   
況且 30X 想改行快路, 不做好配套的話的我怕會功虧一簣... ...
咁樣46的乘客會比多左錢,本來30x改特快再拉直30並拉長去深水埗令30可以番生
不過30都放棄荃景圍,30x放棄長沙灣道令成件事無咁易通過
轉乘優惠係從無直車加轉乘才被人接受,增加客源相反從有直車到要轉乘才能到就會有反效果,令乘客流向其他交通公具
九鐵動力 拓新領域