hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2013-14年荃灣區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2013-14年荃灣區巴士路線發展計劃

EH2674 發表於 2013-2-22 19:24 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL417 於 2013-2-22 17:29 發表
對E34線全日分拆表示歡迎
不過點解要叫E34A E34B呢   開個新Number 咪幾好
另外E34B 泊朗屏站會否更好

對於呢條無欖隧BBI既線,我個人寧願要車鏈都唔要疏車...

回程E34停元朗但有落無上,慢極有限度
強人所難,不可一不可再
kids 發表於 2013-2-22 19:25 | 顯示全部樓層
E34 仲唔肯加大欖隧道轉乘優惠....

234A/234B 今年唔提合併 真係奇怪

九巴肯加咁多BBI比30X轉6C/6F等
唔係只加比一兩條勁疏既路線(eg only 6F)
抵讚

仲諗住今年會為51/53 做定點班次添
見佢開始用多咗定點班次

30就應該減價啦 兩邊都縮短
s3n354 發表於 2013-2-22 19:44 | 顯示全部樓層
改西廊特快固然係眾多人既希望,
而家玩到大涌道停2個站就直上荃景圍,
攪到連荃灣市中心都唔經, 究竟係為增加客源, 定係為減省用車而夾硬改快?

九巴唔該諗清楚, 荃灣市中心如大河道, 沙咀道自此後有咩巴士線出旺角, 油麻地, 紅磡, 黃埔一帶?
唔好答33A, 無人會專登由市中心行去楊屋道搭33A

荃景圍又有咩巴士線出美孚, 長沙灣, 深水步一帶?
搭30X, 39A轉234X?
單靠一條用10.6M短車既234X, o係唔增加班次下, 可以承受到整個荃景圍, 麗城往來美孚, 長沙灣, 深水步既交通?
我已經無話要將234X拉埋去大河道先出九龍,
點解連拉30去深水步, 長沙灣補位咁簡單, 有歷史依據既解決方法都無, 就擺個計劃上黎,
叫荃景圍居民坐咩車出長沙灣道沿線, 等俾人BAN到開花啦

s3n354 發表於 2013-2-22 19:49 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 2013-2-22 19:18 發表

荃灣去黃埔又唔係 30X 主打~

但係旺角, 深水步返荃灣係 30X 主打喎

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
969 + 1 重點

查看全部評分

969 發表於 2013-2-22 19:50 | 顯示全部樓層
如果30X 西橋落旺角跟番原線番紅磡就最好

30X又要行番大半條彌敦道尖沙咀真係多舊魚
同行番長沙灣道既時間又係差唔多 
快只係快在行西橋去旺角,油麻地
30X 荃威花園 <--> 黃埔花園
3AV338_HJ245 發表於 2013-2-22 19:56 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2013-2-22 19:44 發表
改西廊特快固然係眾多人既希望,
而家玩到大涌道停2個站就直上荃景圍,
攪到連荃灣市中心都唔經, 究竟係為增加客源, 定係為減省用車而夾硬改快?

九巴唔該諗清楚, 荃灣市中心如大河道, 沙咀道自此後有咩巴士線出旺角 ...
荃景圍班客會唔會嫌30兜路而唔肯搭30出長沙灣/深水埗呢
someone2009 發表於 2013-2-22 19:57 | 顯示全部樓層

認真講,30X 改特快真係抵讚

但荃灣市中心去深水埗既流水線全部KO
40 就快上老龍
30 cut 短
59A/66 屯公北行轉車站開左應該唔會係深水埗出現
33A 同九巴有仇

點解唔用30 去補返40 青山道既客呢(呢班客又唔算少)

234x/238x 跟本做唔到呢班客
kay 發表於 2013-2-22 19:59 | 顯示全部樓層
原帖由 969 於 2013-2-22 19:50 發表
如果30X 西橋落旺角跟番原線番紅磡就最好

30X又要行番大半條彌敦道尖沙咀真係多舊魚
同行番長沙灣道既時間又係差唔多 
快只係快在行西橋去旺角,油麻地 ...

重點係改善荃灣同南九龍既巴士服務及"增加車隊效率"(雖然我覺得新舊30X總行車時間結果差唔遠)
30X咁博,唔覺意餵大埋條234X,可能仲有著數,不過要先提升234X服務..
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2013-2-22 20:01 | 顯示全部樓層
原帖由 someone2009 於 2013-2-22 19:57 發表
認真講,30X 改特快真係抵讚

但荃灣市中心去深水埗既流水線全部KO
40 就快上老龍
30 cut 短
59A/66 屯公北行轉車站開左應該唔會係深水埗出現
33A 同九巴有仇

點解唔用30 去補返40 青山道既客呢(呢班客 ...

我會覺得
九巴有心要搞美孚轉車站,同埋
依家傾向搞點對點特快線取代以往流水線
世界很簡單 人類很複雜
s3n354 發表於 2013-2-22 20:04 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV338_HJ245 於 2013-2-22 19:56 發表
荃景圍班客會唔會嫌30兜路而唔肯搭30出長沙灣/深水埗呢

所以就最好連埋38A做埋調整,
30行沙咀道, 青山公路, 葵涌道出長沙灣/深水埗,
38A就搬上荔景山出美孚

再睇番九巴整份建議, 萬一30X, 33A一齊上晒西廊,
深水埗/長沙灣得番一條234X返荃灣市中心,
而荃灣市中心得番59A(66我當佢命不久矣所以唔計)出長沙灣/深水埗,
住市中心真係仲慘過住北葵