hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2013-14年荃灣區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2013-14年荃灣區巴士路線發展計劃

peterkwan 發表於 2013-3-27 18:44 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2013-3-27 02:30 發表

唔知除左荃灣中心有條件支持30/39A計劃外, 山頂荃威果邊班人有無反對?

我懶得打,自己睇:
https://zh-hk.facebook.com/lamyuenpun

我覺得 39A 減價就比較難,因爲回程同現時一樣。
Aeon802 發表於 2013-3-27 18:51 | 顯示全部樓層
老實講30唔應該縮短至荃灣西鐵站
朝早係7:30-7:35左右,如果用Dart仔落到荃景圍,都有1-2人要企
仲想縮到荃西,30應全線用單層
dominic023 發表於 2013-3-27 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-3-27 16:25 發表

倒轉如果朝早只做 30X 同埋 230X, 非繁時分拆做 230A
其實我自己認為應該轉名 (230X - 應該轉為 230P), 非繁時 230A 應該叫返做 230X, 不過求其是坦整住個名比呢幾條線先 ~

繁忙時間:
1) 30X: 現有路線
2) 230X:  ...

朝早咁開無咩問題,不過我既建議係經過3年來早繁搭30X既經驗,而家修改我個建議:
1) 朝早開230X(現有),
2) 現有30X(經大河道及西九龍走廊,可以由愉景新城起載)
3) 開特別班經大河道,長沙灣道去深水埗/太子 (可以到太子調頭做回特別班回荃灣,令深水埗的乘客可以除左234X外,仲可以有特別班返荃灣。

原因係經常平時早繁搭開30X,都見過左太子都已經近乎無晒原本荃灣班客,我都係去到旺角落車
仲有係長沙灣道轉入彌敦道好多時俾旺角道塞車加唔順燈的影響係太子到塞兩個幾字。
反而荔枝角道轉入彌敦道因為順燈而唔駛塞太耐...
所以不如朝早開幾班淨去太子算,之後調頭開特別班返去荃威做多班客仔都仲好。

非繁時就唔夠客,被迫都係要行埋荃灣市中心出九龍行西九龍走廊,
荔枝角至太子就給予轉乘取代

另外,現在九巴網指230X的路線已經達18.2KM,怎樣係行230X路線同時行經荃灣市中心可以少於現有230X的路程?
咁230X係咪可以減價?
少做少錯,但唔做就大獲.
AVD1 發表於 2013-3-28 12:26 | 顯示全部樓層

原帖由 peterkwan 於 2013-3-27 18:44 發表

我懶得打,自己睇:
https://zh-hk.facebook.com/lamyuenpun

我覺得 39A 減價就比較難,因爲回程同現時一樣。

基本上荃威個邊係全部接受咁濟,
咁又難怪,
最小佢地知道 30 根本要保都保唔住, 何況今次所謂要比個位 39A 做總站, 然而 39A 咁樣呢個效果確實係幾唔錯,
其他 o既我已經冇咩要補充,
我個人只係覺得 30 就算起荃威做總站根本對 39A 起荃威做總站係冇咩影響,
只因 39A 只係用三架車咁大把, 除非九記唔依時間表開車啦, 如果唔係根本多過一架車起總站 o既機會係好低 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2013-3-28 12:27 | 顯示全部樓層
原帖由 dominic023 於 2013-3-27 23:22 發表

另外,現在九巴網指230X的路線已經達18.2KM,怎樣係行230X路線同時行經荃灣市中心可以少於現有230X的路程?
咁230X係咪可以減價?

老實講我唔係好明你講緊咩野,
總之而家 RDP 上 o既建議基本上就係 230X 全日, 保留 30X 個路線號;
然而九記肯收返 30X 個價就係咁,
來來去去最終定價個決定權起九記度, 佢鐘意幾平都得架其實,
政府只係 set 死最高收費, 冇最低收費呢回事呀 ~
AVD1 發表於 2013-3-28 12:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Aeon802 於 2013-3-27 18:51 發表
老實講30唔應該縮短至荃灣西鐵站
朝早係7:30-7:35左右,如果用Dart仔落到荃景圍,都有1-2人要企
仲想縮到荃西,30應全線用單層

實情荃景圍朝早確實係有唔小人坐 30 往來葵芳及大連排,
所以其實冇左 30 點都係有影響,
只係非繁忙時間 30 小人坐而已 (老實講你話佢係唔係真係咁小人, 實情就唔係, 最小都有唔小老人家會坐),
因此我對 30 縮短呢個建議上面, 某程度上係反對,
如果佢建議話縮九龍方向至美孚就算數, 咁我都覺得冇咩所謂,
但係你話一刀切去到荃灣西鐵路站, 我確實係會有小小微言 ~
peterkwan 發表於 2013-3-28 12:37 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-3-28 12:31 發表

實情荃景圍朝早確實係有唔小人坐 30 往來葵芳及大連排,
所以其實冇左 30 點都係有影響,
只係非繁忙時間 30 小人坐而已 (老實講你話佢係唔係真係咁小人, 實情就唔係, 最小都有唔小老人家會坐),
因此我對 30 縮短呢 ...

咁如果好似 A31 那樣,來回兜一轉荃景圍又如何?
AVD1 發表於 2013-3-28 14:05 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkwan 於 2013-3-28 12:37 發表

咁如果好似 A31 那樣,來回兜一轉荃景圍又如何?

來回都兜一轉咁不如就唔好改啦,
而家 30 去荃灣西站做總站個目的實情就係想減小行車里數而已 ~
LAK2 發表於 2013-3-28 16:34 | 顯示全部樓層
如果要善用30來往荃灣及九龍西, 有無可能考慮利用葵福路?
順手取代40、59A、66的「所謂」功能。

荃威<>沙咀道<>葵福路<>新都會<>葵涌道<>美孚<>青山道/元州街<>大坑東

然後作為美孚轉車站概念的第一批路線:
30、36A、42互轉
形成 葵涌/荃灣<>石硤尾/九龍城 的轉乘網
AVD1 發表於 2013-3-29 18:15 | 顯示全部樓層

原帖由 LAK2 於 2013-3-28 16:34 發表
如果要善用30來往荃灣及九龍西, 有無可能考慮利用葵福路?
順手取代40、59A、66的「所謂」功能。

荃威沙咀道葵福路新都會葵涌道美孚青山道/元州街大坑東

然後作為美孚轉車站概念的第一批路線:
30、36A、42互轉
形成  ...

行葵福路除左可以起繁忙時間搶到工廠區客之外好似冇咩作為,
加上行經葵福路已經會令行車時間加長,
如果你話因為有葵芳可以做埋的話, 其實葵芳做唔做都吧, 只因荃灣區有大量來自屯門區及元朗區路線前往葵芳,
然而葵福路去葵芳, 連大連排都唔到, 根本冇左個意思起度 ~

所以我自己就覺得如果真係要搵條線行葵福路,
新 30 唔會係一個好選擇, 你要搵都應該搵條區內線 ~