hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2013-14年荃灣區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2013-14年荃灣區巴士路線發展計劃

HE7921 發表於 2013-2-22 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-2-22 23:42 發表
40 已經通過,所以唔會起 RDP 出現

但一日69綠小唔加車拉去基緹道,40都唔可以改行龍翔道(除非加開特別車,例如240A來順便取代40P)
期待香港出現載161人的E500 MMC
LF5502 發表於 2013-2-22 23:50 | 顯示全部樓層
其實呢個路線算係直接,
而且現時 E34 元朗班次就係起媽橫路開出

原帖由 JC8385 於 2013-2-22 23:40 發表
E34拆綫好就好
但E34B點解唔學268C行走去行塞車位...
JC8385 發表於 2013-2-22 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-2-22 23:50 發表
其實呢個路線算係直接,
而且現時 E34 元朗班次就係起媽橫路開出

我意思係話屈入元西轉過去媽橫路果度...
學268C行最少唔使過輕鐵支燈
仲未計影響元朗西南原有乘客步程大增
prmy3008 發表於 2013-2-23 00:09 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2013-2-22 09:55 PM 發表

大河道咁近荃灣站,
又有幾多客肯坐又貴, 又慢的30X?
將來等33A 改快左,
你行過去坐33A 仲快啦.

荃市出旺角,
搭港鐵先係皇道,
無理由要30X/234X 一齊陪兜丫. ...

新 33A 要班次穩定
我覺得要避開用旺角道/亞皆老街黎調頭
呢個位星期六塞起上黎閒閒地半個鐘先去到朗豪坊
如果落西廊荔枝角道後
跟 46 入上海街, 經登打士街或咸美頓街轉彌敦道北行
呢個行法可能唔會快好多, 但係塞都唔郁既機會可能少 d
HY2190
SSBT 發表於 2013-2-23 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2013-2-22 23:22 發表

E34拆都唔上天北相信都係車數問題
拆線已經加兩部車
入埋天北要KEEP班次仲加得多
最實際都係加大欖轉乘
咁就最有效率
當然如果怕到時加埋279X影響A43天價收費就無辦法... ...
講真,
長途車就緊係想一車過同埋有位坐啦
再加上E34要兜東涌同後勤區,
果度都無左半個鐘啦
279X 係咪真係可以影響到咁多A43 客呢
我睇就未必
=0=
LF5502 發表於 2013-2-23 00:16 | 顯示全部樓層
所以希望起元朗西總站加個站 la....
但之後個兩個站真係無法,

因為入朗屏要用多十分鐘

原帖由 JC8385 於 2013-2-22 23:59 發表

我意思係話屈入元西轉過去媽橫路果度...
學268C行最少唔使過輕鐵支燈
仲未計影響元朗西南原有乘客步程大增
流星☆雨 發表於 2013-2-23 01:00 | 顯示全部樓層

30X個方案都幾進取下
但會令到荃景圍出深水埗區要轉車
會否被ban?
不過即使想用30做深水埗都要搵線補荔景山...

RDP堆E線好似年年都話加車
但係事實上好少真係會加車

castanopsis 發表於 2013-2-23 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2013-2-22 19:44 發表
改西廊特快固然係眾多人既希望,
而家玩到大涌道停2個站就直上荃景圍,
攪到連荃灣市中心都唔經, 究竟係為增加客源, 定係為減省用車而夾硬改快?

九巴唔該諗清楚, 荃灣市中心如大河道, 沙咀道自此後有咩巴士線出旺角 ...

我覺得這份RDP急需一條流水線去補位,一條荃灣-深水埗的流水線,我不理車從哪裡來,但沒有這類的流水線,將會有大量荃灣乘客因為40,33A,30X的重組而中伏。
事關很多現存的特快線都有流水線backup,例:新巴2A/2X組合。
另外,30X如果不經大河道,就會有點對面海46X味道,走火入魔矣。

s3n354 發表於 2013-2-23 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2013-2-22 21:55 發表

大河道咁近荃灣站,
又有幾多客肯坐又貴, 又慢的30X?
將來等33A 改快左,
你行過去坐33A 仲快啦.

荃市出旺角,
搭港鐵先係皇道,
無理由要30X/234X 一齊陪兜丫. ...

33A改到快先算, 況且等33A兜完新區, 葵芳上橋,
就算而家既30X都可以去到元州村啦
況且楊屋道街市個站對係路德圍, 沙咀道,
眾安街城市中心附近既人黎講真係算近同易搵?

我唔反對30X改番特快, 但係荃灣區內一定要行番原線,
甚至行楊屋道經埋三寶先上橋(其實順路過現時),
唔係一出荃景圍就大涌道走, 非繁時一定唔夠客,
何況而家就算行埋大河道非繁時都係門可羅雀

而家30X係因為班次疏落不穩, 九龍區路段行車慢, 嚇怕乘客,
如果改上西廊, 加上足夠宣傳, 可以搶番唔少地鐵客

現時地鐵出旺角都要25-30分鐘, 又無位坐, 人多擠迫,
環境嘈雜, 真係無非必要都唔會坐
Snoopy@FB8617 發表於 2013-2-23 01:33 | 顯示全部樓層

回復 69# 的帖子

咁睇
30X咁改法
好明顯就想做到山上一掃直出公路
同238X賣同一樣野
一下直出公路感覺已經夠特快
彌敦道慢慢碌反而都真係冇咩所謂

對比238X只係做緊一個區議會既分區
30X一做做夠3個仲有兩個都叫做到一半
客量未必需要咁擔心
更何況
九龍一段流水都有排食