hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2013至2014年度東區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2013至2014年度東區巴士路線發展計劃

LP1200 發表於 2013-3-8 17:43 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

529特班會保留,愛蝶灣特班改名85A,529P變85P
同埋合併後全線收番3.7....o哂咀
Lovey Dovey
YC 發表於 2013-3-8 17:47 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2013-3-8 17:35 發表

110改循環又如何,曾經聽人講過,905有人想改做中環←→美孚大循環添
呢個我無聽過,反而知道N年前有人(好似係運輸署)建議905同111合併
來往荔枝角至坪石,結合905加111兩線的行車路線
理由係905過金鐘後灣仔無咩客,同時111過左金鐘後中環無咩客
認為咁做可以減少巴士的空載路段,但最終不了了之

ATE220 發表於 2013-3-8 17:54 | 顯示全部樓層
85同529合拼聞說三兩年前都有版友提及過,
不過估唔到去到今年真係會咁樣去建議。
講緊條線變到咁長都仲係收緊$3.7,
呢個真係有少少驚訝。

但係睇清楚d份RDP,
原來夜晚10點40分之後,
條線會縮返去北角碼頭做總站。
即係寶馬山ge服務只係比原本529個時間多o左兩至三班車。
咁就真係怪唔知要收返$3.7
(呢個原因我都係估估下,有煩師兄們多多指教)

總括o黎說呢兩條線係表面有so,
實質係點就真係要放長雙眼睇先知。
EX-TL 發表於 2013-3-8 17:56 | 顯示全部樓層

如果唔係早繁民康街落橋塞車, 302A「先北角 後西灣河」, 跟城巴77X, 99X以太安街做總站可能仲好.
依家, 即係將來唔會延長過西灣河以東, 以及會跟116方向相反, 除非長遠夠客時調返轉方向, 需要乘客重新適應.

606X一早應該出現, 根本繁時直出西灣河用巴士係夠客, 依家進取到連西灣河都飛埋, 筲箕灣巴總後直飛藍田, 強!!
(相信跟起動九龍東, 讓柴灣居民有特快班次上班有關)

N8縮短為堅拿道至耀東, 即係N2A常規化, 應該計過撤出灣碼可以慳到更多, 而且大節日堅拿道亦容納到巴士停泊.

85延長至寶馬山不加價, 貌似係正o野.

JC8385 發表於 2013-3-8 18:09 | 顯示全部樓層
除非北角人奇蹟地肯合作,否則完全唔睇好118飛北角
dippy 發表於 2013-3-8 18:28 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2013-3-8 18:29 | 顯示全部樓層

原帖由 JC8385 於 2013-3-8 18:09 發表
除非北角人奇蹟地肯合作,否則完全唔睇好118飛北角

咁就要加大力度搵多d理由chur住北角唔放喇, 但係依家只係將110呢個波踢番入歌頓道電氣道渣華道,
以及加密102班次就算數, 故我亦唔睇好呢個建議通過到.

望埋N8建議的好處第二點「減少筲箕灣及柴灣區(特別是在杏花邨)於深夜時份因巴士營運所產生的噪音。」
雖然個理由唔會假得去邊(唔係住果度都會明白), 但咁樣寫出來, 我笑左!!

606小西灣至鰂魚涌一段行車時間長達45分鐘, 終於覺得唔合理!!

p.s. 215X加價後收$7.2, 話說幾年前呢個價錢可以由觀塘入到馬鞍山了

EX-TL 發表於 2013-3-8 18:33 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2013-3-8 18:28 發表
依家北角又唔係無客
夾硬推哂落102
又輪到102滿瀉

用302A係好事
長遠302A,606X可以覆蓋到606港島段

但係一招有大食大, 就要606X跟302A收$11, 而唔係跟一般東隧線收費.

$11呢個價, 差1毫子足夠去鴨脷洲了.
Quanta 發表於 2013-3-8 18:46 | 顯示全部樓層
302A 收 $11, 好似貴咗 d 喎...
呢個價夠入南區, 970/971 仲要經西隧喎
本身 302 收貴過正常過海線都只係 $10.5

不過佢將 302A 同 302 星期六減班放埋一齊,
區議會就無得再反對了

至於 85 同 529 合併呢點, 又真係幾估佢唔到

ma2 發表於 2013-3-8 18:48 | 顯示全部樓層

用單層行314已經算數 , 又舊重提取消314 ! 條線又唔係太差。。

而且赤柱警署有時有唔小人等314。。