hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴研究合併70x同277x
開啟左側

[問題] 九巴研究合併70x同277x

KG1428 發表於 2013-3-10 16:44 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2013-3-10 01:12 發表
深水埗係咪得罪左呢度啲人呢?
40,30X,33A,41A改線無人理不特止
依家連71X都話要經黃大仙,兜40分都上唔到公路

講番正題,如果70X換71X
九成九行青沙,做政府提出嘅轉車站
順便做埋去南九龍同港島轉乘客

黃大仙都係轉乘多 ...
得,到天馬
苑後跟86A咁行。

最多吵浪費幾分鐘時間。

走線自然可以與當年71X相同。
KR7295 發表於 2013-3-10 17:56 | 顯示全部樓層
簡單D, 以下為個人意見
277X可以保持不變, 稍稍加班70X改清河開, 之後跟373A行法到上水再上公路, 九龍再縮到彩虹或者改去九龍城
原底粉嶺火車站到清河一段加273/273A/278X轉乘咪得囉, 反正70X, 277X互轉都唔洗錢

應該都慳得到車出黎開北區深水埗區線掛

至於北區深水埗區線唔行大欖都會行青沙啦掛, 兩邊總站放華明同美孚應該都得

北區走線跟278X去上水再上公路, 之後跟286X落深水埗再搵路去美孚, 唔知又得唔得
I'm just a small potato!!
HG6729 發表於 2013-3-10 19:27 | 顯示全部樓層
其實最好新70X好似270A咁行
里數以37.9公里全程$13.8
做maximum 慳里數放觀碼
回程可以北區跟278X

70X 上水-觀塘碼頭

1 上水總站 (13.8)
2 石湖墟郵政局
3 上水圍
4 翠麗花園
5 北區運動場
6 天平邨天明樓
7 欣翠花園
8 嘉盛苑
9 基新中學
10 粉嶺鐵路站
11 景盛苑
12 華心邨
13 華明總站
14 欣盛苑
15 牽晴間
16 大老山隧道
17 碧海樓 (5.7)
18 啟業邨
19 九龍灣鐵路站
20 牛頭角下邨
21 觀塘道休憩處
22 牛頭角鐵路站
23 觀塘市中心
24 觀塘開源道
25 觀塘碼頭

1 觀塘碼頭(13.8)
2 敬業街
3 成業街休憩公園
4 apm創紀之城5期
5 創紀之城
6 觀塘定富街
7 牛頭角下邨
8 德福花園
9 九龍灣鐵路站
10 啟泰苑
11 紅萼樓
12 新蒲崗四美街
13 志蓮淨苑
14 鑽石山鐵路站總站
15 大老山隧道 (10.9)
16 花都廣場 (4.3)
17 欣盛苑
18 蓬瀛仙館
19 基新中學
20 粉嶺置福圍
21 嘉盛苑
22 華慧園 
23 上水符興街
24 上水寶石湖路
25 石湖墟郵政局
26 上水總站

由上水出發
服務日期 服務時間 班次 (分鐘)
星期一至星期六
05:30 - 09:30 6-8
17:00 - 22:25 10/15
22:25 - 00:30 20/25
星期日及公眾假期
05:30 - 09:30 6-8
17:00 - 22:25 10/15
22:25 - 00:30 20/25

由觀塘碼頭出發
服務日期 服務時間 班次 (分鐘)
星期一至星期六
05:40 - 12:20 15/17
12:20 - 17:15 15-18
17:15 - 22:55 8-10
星期日及公眾假期
05:40 - 12:20 15/17
12:20 - 17:15 15-18
17:15 - 22:55 8-10

車程時間 (分鐘) 83
車程距離 (千米) 37.90

Mandy+263M=HG6729
lrt505 發表於 2013-3-10 21:18 | 顯示全部樓層

原帖由 KR7295 於 2013-3-10 17:56 發表
簡單D, 以下為個人意見
277X可以保持不變, 稍稍加班70X改清河開, 之後跟373A行法到上水再上公路, 九龍再縮到彩虹或者改去九龍城
原底粉嶺火車站到清河一段加273/273A/278X轉乘咪得囉, 反正70X, 277X互轉都唔洗錢

...

問題係上水呢個「北區市中心」沒有車往藍田,轉車費時失事

將70X轉做大窩西專線好過
JX9097 發表於 2013-3-11 15:27 | 顯示全部樓層
原帖由 HG6729 於 2013-3-10 19:27 發表
其實最好新70X好似270A咁行
里數以37.9公里全程$13.8
做maximum 慳里數放觀碼
回程可以北區跟278X

70X 上水-觀塘碼頭

1 上水總站 (13.8)
2 石湖墟郵政局
3 上水圍
4 翠麗花園
5 北區運動場
6 天平邨天明樓
7 欣 ...

咁搞法,大窩西肯放行咩?

70X最大問題都係大窩西一段唔cut得...
EX-TL 發表於 2013-3-11 17:51 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2013-3-11 15:27 發表

咁搞法,大窩西肯放行咩?

70X最大問題都係大窩西一段唔cut得...
北區肯放行百和路至天平邨特快的話, 70X可否改成置福圍-彩虹(經雍盛, 大窩西), 往返上水區完全用轉乘取代?
tonio 發表於 2013-3-11 19:19 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2013-3-11 17:51 發表
北區肯放行百和路至天平邨特快的話, 70X可否改成置福圍-彩虹(經雍盛, 大窩西), 往返上水區完全用轉乘取代?

試過好多次早上繁忙時間搭70x出九龍,
粉嶺南上車既唔夠廿個客,上水上車既客仲多,
不過自兜入清河後,0700果班車都無左十幾廿個
上水客。

保留70x但唔去上水,不如取消左去·
我相信70x唔兜粉嶺,改行大老山,已經可以令條
線起死回生,但而家一味追求擴大網絡,留兩條去
九龍東既線似乎不容易。要上水天平翠麗居民搭廿分
鐘巴士(70K)去轉277x亦講唔通,真係想快d睇下九巴
俾什麼方案。
gordon 發表於 2013-3-12 11:16 | 顯示全部樓層
其實70X有冇可能經過黃大仙同新蒲崗後, 唔去九龍灣觀塘, 反而改去九龍城碼頭.

路線如下:
1. 上水巴士總站
2. 清河巴士總站
3. 御景峰
4. 欣翠花園
5. 嘉盛苑
6. 基新中學
7. 粉嶺鐵路站
8. 景盛苑
9. 華心邨
10. 華明巴士總站
11. 欣盛苑
12. 百福田心球場
13. 牽晴間
14. 天馬苑
15. 龍翔官立中學
16. 黃大仙鐵路站
17. 沙田拗道
18. 鑽石山鐵路站
19. 龍蟠苑
20. 黃大仙警署
21. 寧遠街
22. 富豪東方酒店
23. 木廠街
24. 譚公道
25. 香港盲人輔導會
26. 明倫街
27. 九龍城碼頭巴士總站

往上水:
1. 九龍城碼頭巴士總站
2. 中華煤氣公司
3. 欣榮花園
4. 家計會
5. 亞皆老街球場
6. 富豪東方酒店
7. 伍華中學
8. 黃大仙警署
9. 黃大仙中心
10. 摩士公園
11. 永光書院
12. 天馬苑
13. 和興村
14. 華明巴士總站
15. 欣盛苑
16. 蓬瀛仙館
17. 基新中學
18. 粉嶺置福圍
19. 華慧園
20. 清河巴士總站
21. 御皇庭
22. 上水鐵路站
23. 上水巴士總站
仲有另一個方案, 唔知70X會唔會係改行大老山, 再將總站搬去長沙灣甚至美孚, 但咁就同唔到青沙路線互相轉乘

還要考慮的是大窩西支路的問題, 73會否加密去接載大窩西支路居民去華明轉70X/277X或者大埔轉乘74X......

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
JX9097 發表於 2013-3-12 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2013-3-12 11:16 發表
其實70X有冇可能經過黃大仙同新蒲崗後, 唔去九龍灣觀塘, 反而改去九龍城碼頭.

路線如下:
1. 上水巴士總站
2. 清河巴士總站
3. 御景峰
4. 欣翠花園
5. 嘉盛苑
6. 基新中學
7. 粉嶺鐵路站
8. 景盛苑
9. 華心邨
10. 華 ...

70X改去九龍城/紅磡或者可以暫時止血
但沙中線一通車都係死路一條
JF1261 發表於 2013-3-13 01:20 | 顯示全部樓層

點解係都要cut 大窩西唯一一條對外線
講真, 入大窩西其實慢5分鐘都唔知有無

反而係兜華明, 一鳴路先係致命傷

我建議去程 上水->天平->清河->百和路->華明總站(轉277X)->華明邨康明樓->華明邨耀明樓->大窩西支路->跟板友建議去九龍城/彩虹

回程 彩虹/九龍城 -> 大窩西支路 -> 華明 -> 百和路 ->(現時走線)->上水

北區走線比現時停小3支燈, 加路程縮短左