hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [Brisbane]Brisbane RDP(?)出爐 (17/9更新: 將於14/10 ...
開啟左側

[Brisbane]Brisbane RDP(?)出爐 (17/9更新: 將於14/10 進行第2輪重組)

請勿下車 發表於 2013-3-18 05:49 | 顯示全部樓層

原帖由 星惡魔-傑 於 17/3/2013 22:49 發表

佢地仲有個方法出city嘅 -- 搭校巴轉busway囉~~~
只要唔介意校巴15分鐘先一班, 兼且班班迫爆之餘, 去到busway喺大執後又少咗線更加上唔到車, 繼續慢慢等運到就得架啦.......

真係只可以講句: Nathan嘅同學們同校 ...

佢加班轉大車之後已經好唔少
以前細車仲要半個鐘一班,朝朝都成大半車客上唔到

依家出Busway真係慢慢等運到

痴車搭喇
tofu 發表於 2013-3-18 16:11 | 顯示全部樓層
我估, 其實宜家個recommendation都只係草擬階段, route no.都係暫名, 到真係落實果時應該唔會真係咁恐怖,
況且本身Gold Coast好似係有1 digit only既路線(?)

Translink/City Council要舒緩Cult Cntr個擠塞都明, 係survey果陣都提過呢一樣野
但係改總站都唔見得好effective
Queen St甚至Roma St, Cult Cntr都唔容許各路線到站泊車, 清完客就要開去Lay-by都擺
係啦喎, 少左路線要停Cult Cntr, 不過我就唔信堆冇車係Roma/Queen St停完之後去番Cult Cntr/Gabba都擺車啦
到時停Cult Cntr既路線係少左, 但係就多左私牌係到行班乘客仲火滾
zto305 發表於 2013-3-18 19:58 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

出得街應該唔會再大改啦,
而且同一份計劃亦將GC所有單、雙位數字改為7系3字號碼,
除非萬人上街...
 樓主| 亞空 發表於 2013-3-18 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 tofu 於 2013-3-18 16:11 發表
我估, 其實宜家個recommendation都只係草擬階段, route no.都係暫名, 到真係落實果時應該唔會真係咁恐怖,
況且本身Gold Coast好似係有1 digit only既路線(?)

Translink/City Council要舒緩Cult Cntr個擠塞都明, 係s ...

除左改總站之外,路線用車亦都減一半咁濟,大部份P線取消,甚至幾條BUZ合併,所以應該唔會太多車私返出Cultural Centre擺車,而Roma Street後面亦都有位擺
Busways 發表於 2013-3-21 19:25 | 顯示全部樓層
星惡魔-傑 發表於 2013-3-23 17:02 | 顯示全部樓層
原帖由 Busways 於 2013-3-21 19:25 發表
似乎州政府怕咗在布里斯本市南的議員做總理,已在今日決定將有關 RDP 交由區議會審理。

http://www.couriermail.com.au/news/queensland/brisbane-city-council-parks-proposed-bus-network-changes-as-queensland-transport-minister-scott-emerson-backs-down/story-e6freoof-1226602872427

依家將個波拋返俾 Brisbane City Council審理, 真係都唔知可唔可以話係鬆一口氣.....
 樓主| 亞空 發表於 2013-3-24 02:27 | 顯示全部樓層

早幾日搭412,車裏面盡係保留430之類既路線單張
tofu 發表於 2013-3-24 11:28 | 顯示全部樓層
講開我又好好奇如果真係比佢pass(最好唔好), 咁330/333/340/345/385 etc 會轉停Queen St
咁仲唔會唔會埋King George Square呢
andy92 發表於 2013-3-24 18:13 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

Kevin Rudd 晤會有機會再做總理啦
 樓主| 亞空 發表於 2013-3-24 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 tofu 於 2013-3-24 11:28 發表
講開我又好好奇如果真係比佢pass(最好唔好), 咁330/333/340/345/385 etc 會轉停Queen St
咁仲唔會唔會埋King George Square呢

都係行返busway,應該唔會直飛掛