hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 973/P 7/4起尖東總站搬往尖東麼地道巴士總站 ...
開啟左側

[服務調整] 973/P 7/4起尖東總站搬往尖東麼地道巴士總站

巴士上的人 發表於 2013-3-29 21:50 | 顯示全部樓層

原帖由 jocosben 於 2013-3-27 18:48 發表
尖東麼地道夠位?
原本政府話要拆尖碼巴士總站將所有線搬哂去魔地道 依加嗰度仲有位冇車添
hokachung 發表於 2013-3-30 05:10 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2013-3-29 21:38 發表

直接跟 796X 交換總站吧,796X 與 796P 一起停麼地道 PTI,973 返回尖東,大家都不用繞來繞去。

咁搞法,796X喺尖沙咀嘅覆蓋範圍將會係極細,得海傍同總站兩個站咁大把,到時796X入尖沙咀都唔知為嘜
另外,796P經漆咸到去麼地道都唔見得好客,今年RDP仲話要延長一班去廣東道
所以973都係放紅磡站甚至係紅磡碼頭好過
sam745522 發表於 2013-3-30 08:03 | 顯示全部樓層
原帖由 hokachung 於 2013-3-30 05:10 發表

咁搞法,796X喺尖沙咀嘅覆蓋範圍將會係極細,得海傍同總站兩個站咁大把,到時796X入尖沙咀都唔知為嘜
另外,796P經漆咸到去麼地道都唔見得好客,今年RDP仲話要延長一班去廣東道
所以973都係放紅磡站甚至係紅磡碼頭好過 ...
其實我覺得城巴係為搬而搬...
為左塞住運吉把口,就將路邊總站搬入室內總站,
如果城巴係有心搬的,當初室內總站啟用時晨早就搬入去啦...
延長至紅磡站的確係好事黎,紅磡站係81C搬去尖麼後吉左條孖坑出黎,
而且最重要嘅係唔駛搞到尖沙咀走線咁鬼亂,而家真情到頭唔到岸...
而紅磡碼頭未嘗唔係一個好選擇,可以泊番以前7B泊嘅路邊站位
ccicoltd 發表於 2013-3-30 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2013-3-30 05:10 發表

所以973都係放紅磡站甚至係紅磡碼頭好過 ...

忘記了 796X 經紅繞,那麼也可把 796X 改一改,用類似 8 的行線,經漆咸道、理工上紅磡站。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
bus_mister 發表於 2013-3-31 21:20 | 顯示全部樓層
其實入永安廣場真係最唔合理既安排
1. SKIP晒成條漆咸道南同理大,本身好多客要落車。796X反而其實冇咩人係漆咸道南同理大落,不如796X搬去永安廣場俾返個位973
2. 本身973係可以SERVE埋紅磡區而796X 已經SERVE到,依家973咁改會冇晒紅磡客,咁不如796X搬入去
3. 既然紅磡站
A.有81C空位,
B.又SERVE到紅磡客、
C. 隧道口D遊客以前仲話行到去尖東總站(即現時796X個位),愈搬愈遠根本搞到要去中環再轉260但其實同區有973卻用不著
D. 港大新界東學生可以不必去AUSTIN轉班班爆的970
E. CATCH到成條東鐵線去南區或西區的客
F. 遊客更直接往返新界及港島南區或西區
--> 客量增加,應搬到紅磡站
4. 永安廣場巴士站出站長塞情況更嚴重-->脫班
5. 往赤柱方向更轉折,往尖咀方向卻引起不便

希望大家一人一信去投訴呢個離晒大譜既改動,根本一早就唔應該搬離尖沙咀東巴士總站(13X 26 41A個個),宜家愈來愈離譜。我打去城巴投訴,佢地話區議會已經做晒咨詢冇問題,所以一定要改。但區議會議員(尖東區議員為民建聯關秀玲)
1. 冇理過/問過我AS居民的意見
2. 冇理過呢條係遊客線,區議會根本反映不到主要客源的意見
3. 港大學生亦不是居民,冇得表達意見

AT LEAST做下乘客調查都要掛,所以一人一信,感激不盡。
運吉:http://www.info.gov.hk/tcu/chi/complaint/index.htm

城巴: https://www.nwstbus.com.hk/routes/serviceCorner.aspx?intLangID=2

民建聯: http://www.dab.org.hk/?t=326&mmode=fd
chunwah1908 發表於 2013-3-31 21:33 | 顯示全部樓層
其實搬973 上紅磡站就得la
洗咩搬走796X呢??

796X其實係有人係漆咸道南上車, 漆咸道南個站上車的人係尖沙咀咁多個站最多ge

第二, 973尖東頭三班車係0830, 0845,0900
根本做吾到上繁港大新界東學生

既然紅磡站有空位
796X同973 就各用一個總站(尖東康宏廣場同紅磡站) 就OK la

吾需要796X搬去永安廣場
bus_mister 發表於 2013-3-31 21:34 | 顯示全部樓層

原帖由 chunwah1908 於 2013-3-31 21:33 發表
其實搬973 上紅磡站就得la
洗咩搬走796X呢??

796X其實係有人係漆咸道南上車, 漆咸道南個站上車的人係尖沙咀咁多個站最多ge

既然紅磡站有空 ...

796X同973 就各用一個總站(尖東康宏廣場同紅磡站) 就OK la-->同意但香港大學D堂唔係堂堂8:30
大把,更多堂係9:30 10:30 ,唔會做唔到
仲有放學呢?

andy92 發表於 2013-3-31 21:42 | 顯示全部樓層
原帖由 chunwah1908 於 2013-3-31 21:33 發表

而家頭班 973 係柯士甸站都上唔少 HKU 學生

閒閒地都上 60-70 人 ......

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
bus_mister + 1 正確

查看全部評分

FBI2 發表於 2013-3-31 21:44 | 顯示全部樓層
聽聞973唔搬去紅磡站係因為TD話紅磡站係九龍城區會既範圍,不過據我所知紅磡站係屬油尖旺區.

雖然我都知九龍城區會係出名麻煩,堪稱十八區麻煩之首,巴士公司冇必要都唔會再拉線入九龍城區,嚇怕晒.不過,TD只要清楚表達紅磡站不是九龍城區,巴士公司就自然有興趣拉線入去啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
bus_mister 發表於 2013-3-31 21:54 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2013-3-31 21:44 發表
聽聞973唔搬去紅磡站係因為TD話紅磡站係九龍城區會既範圍,不過據我所知紅磡站係屬油尖旺區.

雖然我都知九龍城區會係出名麻煩,堪稱十八區麻煩之首,巴士公司冇必要都唔會再拉線入九龍城區,嚇怕晒.不過,TD只要清楚表達 ...

根本區議會
制度真係好唔掂

就係俾人騎劫晒真正既居民意見

AND如果照你咁講,咁都應該973用
康宏廣場 796X用永安
廣場