hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 恭喜全日空成為第7間5星航空公司
開啟左側

恭喜全日空成為第7間5星航空公司

2076 發表於 2013-3-29 18:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Skytrax 今日更新
全日本空輸成為全球第7間5星航空公司

http://www.airlinequality.com/StarRanking/5star.htm

ANA果然厲害

啱啱2月搭完,都覺得很好

睇黎JAL要努力了
抗議962B重組
還我962全日服務
jcool13 發表於 2013-3-31 09:16 | 顯示全部樓層
上次坐完ANA由CTS去HND, 硬件同軟件服務都非常好,所以攞5星非常合理,係有D奇怪HU都係5星
AVD1 發表於 2013-3-31 09:22 | 顯示全部樓層
我反而留意到七間五星級航空公司入面, CX 好似真係最差個一間,
CX 連 HU 都比唔上 (人地海南航空起長途線上經濟位都得到五星評級) ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
rickywk 發表於 2013-3-31 17:28 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-3-31 09:22 發表
我反而留意到七間五星級航空公司入面, CX 好似真係最差個一間,
CX 連 HU 都比唔上 (人地海南航空起長途線上經濟位都得到五星評級) ......

服務係由你check-in到你抵達目的地拎埋行李先完結,若果只計cabin services,CX EY未必值五星,但全面咁睇,係值o既
特別當你坐過HU transit或者domestic flight,你就會諗,呢五星係點樣拎返o黎
KG1428 發表於 2013-3-31 18:30 | 顯示全部樓層
留意到五星航空公司中

無一間航空公司屬於天合聯盟

SA;全日空、韓亞、新航
oneworld:國泰、馬航、卡航
AVD1 發表於 2013-4-1 07:23 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2013-3-31 17:28 發表

服務係由你check-in到你抵達目的地拎埋行李先完結,若果只計cabin services,CX EY未必值五星,但全面咁睇,係值o既
特別當你坐過HU transit或者domestic flight,你就會諗,呢五星係點樣拎返o黎 ...

海南航空相比於國內三大航空公司已經算係好個一間來了.
反而國泰近年更新埋客艙產品都升唔到 Grade, 就已經知道 Hardware 已經唔係問題所在, 反而係佢服務質數先係最重要. 佢再係咁落去真係擔心 CX 遲早比人 Downgrade 返去四星而已 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
rickywk 發表於 2013-4-1 12:20 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-4-1 07:23 發表

海南航空相比於國內三大航空公司已經算係好個一間來了.
反而國泰近年更新埋客艙產品都升唔到 Grade, 就已經知道 Hardware 已經唔係問題所在, 反而係佢服務質數先係最重要. 佢再係咁落去真係擔心 CX 遲早比人 Downgr ...

都係一句,坐過HU你就知
Delay唔解釋,駁唔到機ground staff愛理不理,仲要係要個客主動搵ground staff,而唔係有ground staff o係門口等客

joeli16 發表於 2013-4-2 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2013-4-1 12:20 發表

都係一句,坐過HU你就知
Delay唔解釋,駁唔到機ground staff愛理不理,仲要係要個客主動搵ground staff,而唔係有ground staff o係門口等客

domestic flight HU已經算唔錯,係大陸發生乜事你唔好等運到等ground staff幫你,都係自己黎,呢個係大陸處事方式
其實CA,ZH服務都唔錯

最可怕係MU,試過係北京南宛delay 8個鐘,完全冇人理,後來乘客差唔多暴動先嘔機出黎,所以MU/KN都盡量唔會坐
rickywk 發表於 2013-4-3 09:02 | 顯示全部樓層
原帖由 joeli16 於 2013-4-2 22:33 發表

domestic flight HU已經算唔錯,係大陸發生乜事你唔好等運到等ground staff幫你,都係自己黎,呢個係大陸處事方式
其實CA,ZH服務都唔錯

最可怕係MU,試過係北京南宛delay 8個鐘,完全冇人理,後來乘客差唔多暴動先嘔機出 ...

若果計domestic,CA仲好過HU...
起碼每一次雞頭大哥都會肯做PA(坐開domestic o既朋友就知道要雞頭大哥開金口難過無delay!),亦會解釋排隊等起飛大約等幾耐同原因。

o係PEK Intl. Transit亦有ground staff o係飛機門口拉客去catch flight