hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 劉國勳議員四年前的blog- 密謀削巴士線運署與民為敵 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 劉國勳議員四年前的blog- 密謀削巴士線運署與民為敵

js6058 發表於 2013-4-7 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2013-4-6 23:05 發表

之前個post 都講左,
翠麗花園可以要求拉270 去華明轉車站, 而唔係反對取消70X.
唔好再賴話咩定線問題,
以70X/73/73A 係那段路的客量, 已經證明左翠麗花園居民寧遠行去火車站 (上水有更多路線選擇), 都唔搭樓下的巴士線.

留70X? 得, 咁373A 唔駛全日啦, 北區繼續迫火車加隧巴啦..

270 拉去華明要行多幾多公里? 車費要調高幾多? 爭取 70K 繞經馬會道翠麗分站都合理些少。

定線方面,自 73 號兜入粉嶺南,車程長左無加車,班次疏左,車費貴左,已經趕走左唔少客;至於 70X,兜左入清河後,班次疏左、車程長左,
原本上水段既客都明顯減少。咁都唔關定線問題?

居民寧願行出火車站係因為巴士服務太差,"行出火車站"係巴士服務差既結果,唔應該係削減服務既原因。

至於 373A,我都想呢條線可以提供全日服務,但既然條線非繁忙時間客量差成咁,運輸署/九巴都俾機會佢做全日,點解反而有需求既上水至九龍東巴士線唔可以做好 D?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
rocky2012 + 1 同意

查看全部評分

AC131 - D783 - BC402 - D706 - AC218 CW06
Lost 發表於 2013-4-7 01:06 | 顯示全部樓層
真係多謝保九朋友直線催谷各位對九巴既不滿既情緒, 如同親政府陣營幾乎每次在普選及六四兩大重要議題發言支持北京都會出事一樣

唔該5號沿線居民唔好再扮可憐,你用得4.2搭5號,就預左只到麼地道,
冇人叫你住紅磡土瓜灣上路、黃大仙,
唔滿意既請搭5C、28下路行上去,或者等到有5A先搭巴士,或者搭9號,或者搬過香港島住唔使再受九巴氣,
唔係諗盡辦法阻5號縮短九巴減車,然後通過「削減服務」發達。

哎呀, 點解局長當初仲要講到係麼地道行5分鐘, 仲有地底隧道出到文化中心係好舒服既事咁落力說服市民,
一句話「唔滿意既唔該搭的士,唔好阻住收地起15米高商場發達,鬼叫你要搭船既窮人,知唔知男人到30歲仲要依賴交通工具好可憐?」咪得囉

評分

AV512 + 1 等到有 5A 先搭巴士

查看全部評分

KR7295 發表於 2013-4-7 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 js6058 於 2013-4-7 00:00 發表

270 拉去華明要行多幾多公里? 車費要調高幾多? 爭取 70K 繞經馬會道翠麗分站都合理些少。

定線方面,自 73 號兜入粉嶺南,車程長左無加車,班次疏左,車費貴左,已經趕走左唔少客;至於 70X,兜左入清河後,班次疏左、車程長左,
原 ...

270拉得去華明不如直接搵70K食左佢算, 相信到時走線好有可能同70K重疊, 遲早搞到好似73/73A咁騎呢

劉姓議員同姚姓議員又要求話要有北區全日過海車丫嘛, 搞得成的話佢地咪可以拉banner話成功爭取囉.
本身70X定線有問題尚可救藥, 但唔去救, 走去殺左佢去成全一條冇乜潛質全日有好好客量既路線,
搭過1000打後373A單層班次好幾次, 次次都夠坐滿一部車而唔駛企, 而同時70X用一部雙層巴士, 雖然唔稱得上好多人搭, 但整體唔係話特別差

如果你話取消70X, 先開到270B全日的話, 我會贊成, 事關北區去深水埗真係好唔方便, 而且應該唔比去港島少
當然, 如果70X可以改好定線, 而又開到270B的話就最好不過

至於73/73A問題, 九巴只係識cut短, 而唔去重組兩條線定位, 路線同班次又唔肯去執, 完全冇得好講

PS: 港島人, 經常出入北區

評分

rocky2012 + 1 講真73/73A一入華明就多左15分鐘車程 ...

查看全部評分

I'm just a small potato!!
leochill 發表於 2013-4-7 10:27 | 顯示全部樓層

翠麗花園可以要求拉270 去華明轉車站, 而唔係反對取消70X.
唔好再賴話咩定線問題,
以70X/73/73A 係那段路的客量, 已經證明左翠麗花園居民寧遠行去火車站 (上水有更多路線選擇), 都唔搭樓下的巴 ...

咁華明都可以行去粉嶺站啫, 為何華明又可以有咁多線?
如果73/ 73A 依現有路線過左天平後直上公路的話, 你估佢仲唔會好客嗎?
根本條線兜路係全條線嘅責任, 點解淨係削一區而保住晒另一區?
SSBT 發表於 2013-4-7 11:06 | 顯示全部樓層

唔好再賴話咩定線問題,
以70X/73/73A 係那段路的客量, 已經證明左翠麗花園居民寧遠行去火車站 (上水有更多路線選擇), 都唔搭樓下的巴 ...
本末倒置
條條線都兜到七彩,
叫人點搭?

講多都無謂,
根本哩類人永遠都唔會知點解上水區居民寧願搭火車都唔搭巴士
=0=
張偉沖 發表於 2013-4-7 13:52 | 顯示全部樓層
原帖由 js6058 於 2013-4-7 00:00 發表

原本上水段既客都明顯減少。咁都唔關定線問題?

居民寧願行出火車站係因為巴士服務太差,"行出火車站"係巴士服務差既結果,唔應該係削減服務既原因。

至於 373A,我都想呢條線可以提供全日服務,但既然條線非繁忙時間客量差成咁,運輸署/九巴都俾機會佢做全日,點解反而有需求既上水至九龍東巴士線唔可以做好 D?

咁你就要諗下點解70X 要經清河, 而唔係另開新線?

調返轉, 如果居民有能力可以打爆一架車, 你估下九巴仲會唔會坐係度咩都唔做?
277X 朝早已經有華明特車啦, 所以呢個係有雞先定有蛋先呢個問題.

區域性重組, 政治現實, 就是如此, 一換一,
你可以留番70X, 那麼, 373A 永世都唔駛全日, 270B 永世都唔駛開.
張偉沖 發表於 2013-4-7 14:00 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2013-4-7 10:27 發表

咁華明都可以行去粉嶺站啫, 為何華明又可以有咁多線?
如果73/ 73A 依現有路線過左天平後直上公路的話, 你估佢仲唔會好客嗎?
根本條線兜路係全條線嘅責任, 點解淨係削一區而保住晒另一區? ...

粉嶺南係巴士客倉,
270A/278X 呢類長途特快線都係靠粉南食糊.
ATE24 發表於 2013-4-7 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2013-4-7 14:00 發表

粉嶺南係巴士客倉,
270A/278X 呢類長途特快線都係靠粉南食糊.
所以粉嶺北同上水就你死你事唔使理佢o地?
公器公用 香港早要有品
張偉沖 發表於 2013-4-7 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2013-4-7 14:03 發表
所以粉嶺北同上水就你死你事唔使理佢o地?

你想點理?
上水總站有270A/278X, 但你自己望下有多少人上車?
第一代的373A , 去到上火尾站, 又有多少人上車?
Lost 發表於 2013-4-7 14:42 | 顯示全部樓層

81C耀安站站停到大圍,耀安馬鞍西少客,結論:耀安居民不會前往油麻地佐敦尖沙咀
68X佐敦站站停到美孚,佐敦客只餘15-20分鐘一班兼收成17.7既268B,結論:佐敦往返元朗巴士沒有需求
70號上水停到瀝源先上獅隧,結果北區出九龍唔會搭佢(但北區去沙田大埔會用佢),咦,點解要開270A呀,北區都冇人搭巴士出九龍

Goodest logic

評分

AV512 + 1 Goodest logic

查看全部評分