hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴18X無左下文?
開啟左側

[問題] 新巴18X無左下文?

zto305 發表於 2013-4-8 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2013-4-7 23:57 發表

不過,而家2盤數唔好,新記遲早想辦法搞佢.

大把線盤數唔好,要搞大把線可以搞,偏偏搞條壞處多過好處既,
想過都難。
106116_1023 發表於 2013-4-8 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 zto305 於 2013-4-8 00:39 發表
大把線盤數唔好,要搞大把線可以搞,偏偏搞條壞處多過好處既,
想過都難。

同意,2仔中環金鐘上車好多時都坐滿6-7成窗口
真係咁差既話點會今時今日仲會開8-15
證明左仲有需求
衰過佢既條大把
我一貫想法,反對2仔更改,支持唔開18X

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
nwfb1001 + 1 反對2仔更改,支持唔開18X

查看全部評分

Chelsea FC
GR1473 發表於 2013-4-8 07:53 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2013-4-8 16:23 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2013-4-7 23:56 發表
建議開辦518線往來堅尼地城(與18/18P共用車坑)及小西灣藍灣半島,由新巴城巴聯合經營,使用比亞迪K9A等零污染巴士行走(若需求加大可抽調15XX、18XX及20XX作支援之用)

因為係用環保巴士,可不用抽調任何路線之配額,提供西區 ...

用環保巴士唔使抽配額??
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
ahwo1933 發表於 2013-4-8 17:04 | 顯示全部樓層
我都愈黎愈反對開18X,除左抽配額既問題之外,
最大問題始終系18X走線,筲箕灣轆到北角先上東廊,
吸引力已經减少左一大半,
除非18X學722o甘响鰂魚涌上落東廊,
如果唔系我極力支持唔開18X,反對2仔更改同抽走720/720A現有資源
wingho_cwh 發表於 2013-4-8 17:20 | 顯示全部樓層
原帖由 ahwo1933 於 2013-4-8 17:04 發表
如果唔系我極力支持唔開18X,反對2仔更改同抽走720/720A現有資源 ...

咁呢樣野小弟作為西環人都覺得有問題, 學richard兄話齋, 北角人不合理地擁有得太多啦... (雖然305兄會問"咁老銅灣仔果D係咩? 好合理?", 但我想話老銅灣仔係CBD, 即係Central Business District 中心商業區, 北角唔係)
所以, 都係果句, 明明18P就係專為北角而設, 都唔知北角既人咁恨18X做乜!? (除非你話要cut 18P姐, 但係宜家唔係喎, 18P郁都唔使郁喎)
不如搵個北角既師兄出黎講下點解丫, 謝解答
P.S. cut 左19, 可以攞果幾架車出黎行18X姐... 現階段黎講, 18X非繁唔使密車架, 等WIL 殺到先算

106116_1023 發表於 2013-4-8 17:28 | 顯示全部樓層

原帖由 ahwo1933 於 2013-4-8 17:04 發表
如果唔系我極力支持唔開18X,反對2仔更改同抽走720/720A現有資源 ...

岩!根本毫無需要開18X
以5X,18P同720,722其實都足夠
兼且東行仲有A12
巴士公司咁想賺咪即管開A12加班車西環起載囉

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
FZ7574 + 1 A12加班車西環起載

查看全部評分

Chelsea FC
wingho_cwh 發表於 2013-4-8 18:15 | 顯示全部樓層
原帖由 106116_1023 於 2013-4-8 17:28 發表

岩!根本毫無需要開18X
以5X,18P同720,722其實都足夠
兼且東行仲有A12
巴士公司咁想賺咪即管開A12加班車西環起載囉

問題係無回程呀嘛!!! 你地梗係唔care (除非你話比我知A12可以$8 西行番西區)
2076 發表於 2013-4-8 18:52 | 顯示全部樓層
其實18X可以西行在北角上橋,但東行可以改在鰂魚涌甚至西灣河落橋

因為18X的西行往堅尼地城是沒有替補服務
但東行有A12替補,變相18X可以不停北角,為其他地區提供更快服務
抗議962B重組
還我962全日服務
wingho_cwh 發表於 2013-4-8 19:10 | 顯示全部樓層

原帖由 2076 於 2013-4-8 18:52 發表
其實18X可以西行在北角上橋,但東行可以改在鰂魚涌甚至西灣河落橋

因為18X的西行往堅尼地城是沒有替補服務
但東行有A12替補,變相18X可以不停北角,為其他地區提供更快服務 ...

咁西行會唔夠吸引wo... (除非去埋柴灣+小西灣兜客, 咁可能夠客)
即係好似薄扶林特快既山道天橋唔對稱問題咁姐 (30X呢D都叫做好D, 起碼數碼港方向4幹西營盤落橋)