hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵車長人工低過洗碗
返回列表 發新帖
開啟左側

港鐵車長人工低過洗碗

kei_hk 發表於 2013-4-12 11:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Neutroginger 於 2013-4-12 02:34 AM 發表

我成日都覺得咁..

如果你覺得你份人工比洗碗低既話, 咁不如大家一齊去洗碗算啦
一日有人見工, 證明呢份人工ok, 咁係嘈都無用架

正如我前文所講﹐都係供求問題。

唔好講我上面搵到過萬數的洗碗工作比較﹐因為你細心看﹐情況係有點特別的。

但係﹐以最低工資實施後﹐究竟用$28(5月1日後用$30)這個工資﹐可唔可以請到保安﹐清潔﹐飲食業服務員﹐洗碗?

我相信﹐保安係請到的﹐因為工種較舒服﹐多人投身﹐所以供多於求﹐人工便會下調。
清潔便兩睇﹐可能要高少少﹐要 +$1-2﹐因為比較上粗勞一點。
去到飲食業服務員﹐原本又未必太高的﹐但受到洗碗工的高薪﹐令到又要推高薪金﹐$28-30都請唔到﹐與同一公司高階級的員工無理由低過低級員工有關﹐但這個觀念都會漸漸消失。
最後洗碗﹐即使1年前﹐已經有新聞報導﹐用到$35以上都請唔到人﹐旺區去到$4x都請唔到﹐正正反映了供求與薪金的關係。

**以上未計一些薪金計算方法﹐包括"有薪飯鐘"﹐"有薪假期"等等﹐據知有部份保安係無飯鐘錢及假期薪金的﹐間接拉低每月實得工資﹐但又符合最低工資要求。

當去到某公司想請人﹐但係一直都請唔到﹐或者請回來的人做唔長﹐這間公司自然會想下點解出現此問題﹐自然會想會不會是薪金問題﹐定係入職要求問題﹐繼而作出調整。

DGCNYO 發表於 2013-4-12 17:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2013-4-12 02:34 發表

我成日都覺得咁..

如果你覺得你份人工比洗碗低既話, 咁不如大家一齊去洗碗算啦
一日有人見工, 證明呢份人工ok, 咁係嘈都無用架

黎D咪典型一個個擊破囉,無工會制就係咁

吹下水無前境,自動波叫減人工既蛋散都有......

仲有人話你唔鐘意可以唔做?黎D咩態度?

我選黎份工都係想做,但咁既人工,仲要俾人白眼?睇得自己太低囉...
pacifichui 發表於 2013-4-13 13:08 | 顯示全部樓層
如果比近似工種比,我計過九城新嘅巴士司機人工都已經高過佢!人地底薪、安全獎金之類加埋都有$13000-14000左右啦!只係差左你有冇牌都肯唔肯做姐!
如果計埋電車,好似都同佢一樣人工,入職要求仲簡單,不過福利就無咁好!

我都試過見佢個車長,我只感覺上:佢表面好等人用,但實際上都唔係,如果真係好等人用,應該唔會嫌三嫌四,但上次見嘅時候,佢5個見你一個,問完一個到另一個,問到你氣都咳,又問長問短,又一味狂插你,完全唔似係等人用個隻…!鬼咩,佢都唔休做,一出POST大把人申請,佢都慢慢簡人啦!之後請又得個幾個人…
我都有FD去巴士公司同電車見工,人地都好等人用,但人地都唔係咁,電車仲要降格到P牌都已經可以,之後問D簡單問題,再睇下你駕駛記錄,無問題就問你幾時返得工
而巴士就見都唔駛見,一來就比架私家車你試,得就得唔得就唔得,無問題就即叫你驗身

咁你話佢係唔係真係好等人用呢?
同埋佢都一早都想住全線無人駕駛架啦!好似話係分4期,現在都行到第3期,紛紛中現在直接實行埋…