hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 富豪新B9巴士 + 底盤
開啟左側

富豪新B9巴士 + 底盤

ATE24 發表於 2013-4-12 00:01 | 顯示全部樓層

原帖由 al74_88m 於 2013-4-11 23:52 發表
以前啲齋底盤左右兩邊有條鐵駁住前至中軸位置支撐住(e.g. Super Olympian).
而家啲底盤唔駛o既?
你睇翻你樓上o個位有張圖o既 link,底盤中間紅紅o地色o既兩條支架最後會拆走。
公器公用 香港早要有品
FS1819 發表於 2013-4-12 01:27 | 顯示全部樓層
ADL亞洲產品越嚟越得人驚,E400頭幅上層冇金屬結構(見年鑑12),到依家連底盤都變曬形,咁偷輕法,我情願俾多少少車費,都唔想佢咁玩

好心佢俾吓啲北美水準嚟睇吓
唔講・唔等於・唔做
93A_S3_6:30am 發表於 2013-4-12 09:43 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2013-4-11 20:01 發表
唔好意思,係我冇諗清楚就插左先

如果車窗既size因應座椅既高度而調整,技術上又可唔可行呢?

其實好似E500咁,維持一塊過,放低小小/大小小,
將排窗去到高地台位時的下部份塗黑已經解決問題
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
98C 發表於 2013-4-12 11:55 | 顯示全部樓層

呢批新B9有90座,59X因為客量同司機中意富豪車既關係而冇換新車,可能59X會食呢批新B9
8512-RA5267 發表於 2013-4-12 22:46 | 顯示全部樓層
唔知邊間廠拎得最多呢批B9TL?
DGCNYO 發表於 2013-4-12 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2013-4-11 23:41 發表
其實留意左幾個批次, 係近幾批底盤扭曲得比較厲害, 唔知係咪因為近季每月增產至50條 E50D底盤, 質素有所影響

之前首批城記FLYER盤 其實都正正常常

原帖由 3ASV174 於 2013-4-11 23:28 發表
其實版友講得岩,就算以前 E500 條陣都無扭得咁緊要,
依家條陣唔係左右前後傾斜,而係成條陣扭緊毛巾。

而本身 SLF 陣行得幾年,
轉彎時車廂地台都可以感受到條陣扭曲,但新陣擺定定都扭毛巾,剛性確係令人擔心。 ...

你唔可能咁比,一條係上左架既陣一條係碼頭爛路擺既陣......

仲有因為不再用車手開翻廠,而都改曬用拖頭(係拖頭上架唔係拖車),連果條2邊車身為運輸時的剛性基本要求的鋼條都慳翻

條陣唔變型都難,而B9就有保留果2條支撐前後的變型空間,自然較企身......

我又唔認同這黎"睇陣"就慳左料的理論,果2條左右前中軸間的鋼條看似兒戲,無佢你跟本唔夠膽開佢出街....反正唔需要就更加無再加....

其實只是運輸方式的不同所以E50D表現成咁....

扭就SLF通病,3軸車更甚,3組輪8條胎鬥搶,部部都扭到九彩....

原帖由 al74_88m 於 2013-4-11 23:52 發表
以前啲齋底盤左右兩邊有條鐵駁住前至中軸位置支撐住(e.g. Super Olympian).
而家啲底盤唔駛o既?

唔再用車手開翻廠,而改用貨櫃車上架運,如果用拖車的話都需要的....
GK9636 發表於 2013-4-12 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2013-4-12 23:04 發表

你唔可能咁比,一條係上左架既陣一條係碼頭爛路擺既陣......

仲有因為不再用車手開翻廠,而都改曬用拖頭(係拖頭上架唔係拖車),連果條2邊車身為運輸時的剛性基本要求的鋼條都慳翻

條陣唔變型都難,而B9就有保留果2條 ...

你知唔知點上拖架 架專家?  兩款盤都係由車手揸落船, 之後由兩部重機貨車分別起左右吊起上拖架, 咩用拖頭上?

扭唔扭擺爛路同起架上面都一樣啦

結構有冇影響就唔知啦, 裝身一定會拉番直, 不過外觀不雅就應該冇咩人質疑

評分

參與人數 5aPower +5 HugeC +5 收起 理由
HR1554 + 1 + 1 有人日日喺度出POST盲捧西瓜波, 歪曲事實踩 ...
edhong + 1 + 1 you win
Mandurah__Line + 1 + 1 唔知就比佢嚇死﹐知就比佢笑死 ...
ATE24 + 1 + 1 +1
PS8851@182 + 1 + 1 係磚家至真!

查看全部評分

GK9636@ATENVIRO
oxball 發表於 2013-4-13 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2013-4-12 23:21 發表

你知唔知點上拖架 架專家?  兩款盤都係由車手揸落船, 之後由兩部重機貨車分別起左右吊起上拖架, 咩用拖頭上?

扭唔扭擺爛路同起架上面都一樣啦

結構有冇影響就唔知啦, 裝身一定會拉番直, 不過外觀不雅就應該冇咩人 ...

其實就算粗身如客車(B7、MAN、SCANIA)的底盤也會扭曲, GK9636兄你看過這麼多客車底盤被拖出
碼頭應該都會見到, 這是金屬的彈性。 以前有olympian底盤是用船吊吊落船, 在半空時簡直是扭毛巾,
前後左右都扭, 好精彩的。亦因此裝車身時最重要的步驟是"朗"平條陣, 較好平水, 否則整個車身骨架
就不
能完成。
on11358 發表於 2013-4-13 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2013-4-12 23:04 發表
我又唔認同這黎"睇陣"就慳左料的理論,果2條左右前中軸間的鋼條看似兒戲,無佢你跟本唔夠膽開佢出街....反正唔需要就更加無再加....

單靠換左ecolife波箱+ZF擔可以輕左240KG?

E500底盤淨重8740KG

E500MMC底盤淨重8500KG

原帖由 oxball 於 2013-4-13 00:02 發表

其實就算粗身如客車(B7、MAN、SCANIA)的底盤也會扭曲, GK9636兄你看過這麼多客車底盤被拖出
碼頭應該都會見到, 這是金屬的彈性。 以前有olympian底盤是用船吊吊落船, 在半空時簡直是扭毛巾,
前後左右都扭, 好精彩 ...

睇返o甘多條coach底盤,似乎MAN底盤扭曲較大
Scania

Volvo B7R

MAN R33

MAN A91

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Aeon802 + 1 感謝分享!

查看全部評分

kei_hk 發表於 2013-4-13 10:22 | 顯示全部樓層

回復 99# 的帖子

這些車的車陣全部都會再分拆成前後2部份﹐中間再加附加車陣駁長﹐由於已經係預你要拆開﹐穩固程度應該會較差的。

而有些車是吊起車的一邊﹐重心比4輪在地有不同﹐亦有很大的影響。

有時唔好講到車陣﹐有機會的看看貨櫃車的拖架﹐在沒有裝貨櫃時﹐一樣看到有變形情況。