hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有線財經:爾巒必會捱西鐵噪音 西鐵注定要新增限速點? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

有線財經:爾巒必會捱西鐵噪音 西鐵注定要新增限速點?

lrv1092 發表於 2013-4-11 19:01 | 顯示全部樓層

呢個屋苑都唔係鐵路上蓋,
都港鐵無影響

唔會既............

之前鄉村投訴西鐵玻璃窗反射陽光入屋
都話起條橋 無預到承受屏障重量
起隔音屏都應該無得傾
 樓主| GCx468 發表於 2013-4-11 19:10 | 顯示全部樓層
每晚我屋企都睇住八點有線財經食飯,最近每晚"爾巒"都有被提及,主持仲講過唔少有關資料
我有以下幾方面關注:

刺激住客投訴噪音既因素:
1) 樓盤檔次高
大家有無見到TVB有個新地特約"爾巒品味意國"?樓盤開價10k一尺,有線財經仲成日話佢"落重本""元朗至豪"等等(有錯請指出)。咁業主/住客容易自感矜貴,仲有幾可能會欣然接受各種環境上既不足之處?
2) 多方噪音,要減少好困難,但係減鐵路一方最容易?
要成功爭取為三號幹線建隔音罩 / 有效減噪音既隔音屏,困難重重兼需時。業主可能知道東鐵曾有豪宅投訴,減速就急急實施既先例,就去投訴,務求減到幾多得幾多
3) 入伙時,住客怨氣難免
3.1    "錦田河本身亦存在極嚴重的污染問題,沿河集水區一帶是新界主要豬隻飼養的所在地,每日不少豬糞被非法沖洗入河中,做成河水含菌量極高,臭味以夏天最為嚴重" (轉載自爾巒之維基條目)。10/4晚既有線財經都有提及一樣既內容,再話:"業主將來可能要夾錢清理河道,除臭除污,甚至要起防洪設施"。
3.2    爾巒之維基條目:"高架鐵路實大煞風景",再加埋架空電纜變電站....住客易產生對景觀/風水上之不滿。示範單位未必show到佢地呢D野!
3.3    有線財經多番話:樓市逆轉,爾巒開售成績麻麻,新地豪宅策略唔覺奏效。咁意味住爾巒業主,入伙時分分鐘已經負資產!冤氣仲點會冇??
怨氣積埋,問題難以及時解決,就會先做最易做到既:向港鐵反映噪音問題 / 直接叫港鐵減速

情況同名城有別,第日如果要鬧爾巒居民少左個理由
爾巒居民出市區返工,係去錦上路搭唔係元朗站搭,減速對佢地既車程無影響。 大圍名城就唔同,仲話得佢地野蠻。

一旦減速,等於赤裸裸地向有錢人傾斜,必然誘發更多鐵路沿線居民有樣學樣投訴
西鐵有多種減音技術,千九又靜過其它列車。  港鐵都冇為朗屏村、朗屏--元朗間既譬如艷紅樓既居民減速,整個幾米高既隔音屏都冇啦!
東鐵冇咁好技術,又有MLR&直通車。  康樂園、華樂豪庭被港鐵"順應"減左速,減完都仲嘈過行110kph既西鐵經過爾巒對開啦(我敢相信)
何況,爾巒最大噪音來源係公路,整體上公路嘈過西鐵車聲N倍啦!!

ate_58x 發表於 2013-4-11 19:57 | 顯示全部樓層
而家係冇人迫佢地住果度 同埋佢地買果時都應該一早知有條鐵路係度 一係叫佢地自己做隔音設施囉
LF5502 發表於 2013-4-11 23:15 | 顯示全部樓層

from cablenews....

句句都寸到佢暈....
http://cablenews.i-cable.com/web ... p?video_id=12150998
h2o 發表於 2013-4-11 23:37 | 顯示全部樓層
老實講, 如果我係業主就寧願佢開快D, 唔好好似好易俾車上的人望到我屋企
JF1261 發表於 2013-4-12 09:30 | 顯示全部樓層
其實如果淨係夜晚11點後減速, 我覺得無咩問題 (西鐵信號做到呢樣野)
如果日光日白都要要求減速, 咁就算鬼數啦

東鐵果面最離譜係旺角-何文田 50km/h 限速
日日搭車行過果段都好

部車又慢, 又係咁chok, (MLR cut 動力果下)
重點係住得旺角都預左嘈架啦, 都唔知投訴d 咩..