hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 2013 SkyTrax 全球最佳機場排名, 香港趺出三甲 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

2013 SkyTrax 全球最佳機場排名, 香港趺出三甲

cn2661_2d32 發表於 2013-4-14 18:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Leo123356 於 2013-4-14 13:33 發表

以前香港重可以算係同紐約倫敦齊名, 是為 "紐倫港", 宜家我地就驚會吳會比內地其他城市追過, 根本就係退晒步

似倫敦就死得...LHR混亂情況只係好過戴高樂dd咁多.

不過香港真係差左好多.裝修開始殘, 冷氣溫度又越攪越"環保",toilet越來越污糟.
仲有好似板友話齋,d行李越來越慢出.管理差過以前睇新聞都知地勤撻行李竟然可以係香港出現.
以前的確可以人未到行李已出左行李帶. 家下真係過晒immigration,出來仲要等多陣.
字體呢d我唔彈喇.我覺得同評分唔會有關. 但係佢隻新細明體款指示牌真係望落似臨時亂貼咁.核突到爆.
最諷刺真係,果日淋左條登機bridge, 聽日睇新聞就比skytrex燉左冬姑.

好心....縮皮還縮皮. 機場係旅客入香港第一眼見嘅地方,亦係臨走最後見嘅地方.
攪好香港形象麻煩攪好機場.
我地機場唔係配套先天唔夠人爭.我地威過咁多年.家下唔得係你搾流攤.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
PB602 發表於 2013-4-14 19:35 | 顯示全部樓層
機場係公營事業,賺咁多錢由邊個分?中間係咪有人貪污?
Oliver_ME16 發表於 2013-4-14 20:34 | 顯示全部樓層
原帖由 drew 於 2013-4-14 00:44 發表
香港機場退步其中一個致命傷係人力資源短缺,直接導致整體運作效率降低。
以前機場的職位普遍都會有特別津貼,又或者薪酬會調高一點,以彌補員工付出的額外交通費及時間;
但自從最低工資實施後,市區較基層職位的工資上升,追近 ...

只唔只二百個空缺??
據我所知全公司計就一定唔止
我...
jcool13 發表於 2013-4-14 23:53 | 顯示全部樓層

輸比ICN同SIN我覺得合理,但AMS真係好過HKG?!

我只係覺得論方便(機鐵真係無得輸),效率HKG仍然有優勢,不過乾淨情況就真係每況越下
simon12 發表於 2013-4-20 02:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2013-4-14 20:34 發表

只唔只二百個空缺??
據我所知全公司計就一定唔止

我咪正正係果間公司做咯~
家下我地撈打,車頭都唔夠人~幾乎冇咩幾多組係齊人既~

有時候隻機頭艙幾隻頭等,尾艙幾隻Y仔,撞岩接機既組又唔夠人~
想快啲拎行李~唔好意思,等下啦唔該~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
Oliver_ME16 + 1 + 1 工友你好!!

查看全部評分

kirstyu 發表於 2013-4-21 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 jcool13 於 2013-4-14 23:53 發表
輸比ICN同SIN我覺得合理,但AMS真係好過HKG?!

我只係覺得論方便(機鐵真係無得輸),效率HKG仍然有優勢,不過乾淨情況就真係每況越下

AMS is one of the most convenient airport I travelled to.
The rail station is just underneath the terminal building where you can connect most part of the country (or even countries beside Netherlands)
da93 發表於 2013-5-1 14:02 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013-4-13 17:54 發表

老實講香港而家唔小機構心態都係咁,
最緊要做搵錢份上, 其餘 o既, 比到服務你就算數,
一 D 都唔人性化,
根本係部份公司搵錢搵到已經冇哂良心 ~

不過你上面講到新指示牌D字體又核突其實係有野講,
據講中文字體 ...

下下諗住搵到盡,
呢D就係香港人既本性,

一個仙都唔想蝕俾你D伙記,
根本衰左都係香港人自己欏黎
DIH 發表於 2013-5-3 14:17 | 顯示全部樓層
尋日就話泊位用盡加上華東空管搞到動輒延誤:
http://www.mingpaotor.com/htm/News/20130502/HK-gma1_er.htm?m=0

我親戚早前搭東航由福岡經浦東返港,都delay個幾兩個鐘,
我見其他由北京、晉江等地出發的航機都大延誤,原來係空管。

擴建中場客運廊,當年鄭汝樺話2015年落成,而家唔知重係唔係。
http://stu.hksyu.edu/~shuo/web/2011/03/26/19569

航班唔準時、設施開始舊、效率又倒退,排第四已經算畀面。
 樓主| AVD1 發表於 2013-5-3 19:45 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2013-5-3 14:17 發表
http://www.mingpaotor.com/htm/News/20130502/HK-gma1_er.htm?m=0

我見其他由北京、晉江等地出發的航機都大延誤,原 ...

其實航班準唔準時呢個問題上面,
會影響機場評分的嗎 ?
我仲以為 delay 呢回事應該係計入航空公司 o既事入面而已 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ML29 發表於 2013-5-3 20:23 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2013-5-3 14:17 發表

我見其他由北京、晉江等地出發的航機都大延誤,原 ...
老實說內地航管如果不放寬,香港航班誤點問題也很難改善。

上個月坐VS201去LHR,當晚天氣良好,又可以準時關機門,但結果也遲了一個多小時
起飛,原因是內地航管只準每15分鐘有一部飛機進入領空,機師由未起飛便開始罵內地
航管阻三阻四,到起飛後又罵一輪,臨降落再罵一次,可想而知他有多不滿……
We're part of The Go-Ahead Group