hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 邊段路段行車噪音最大?
開啟左側

邊段路段行車噪音最大?

3ASV196 發表於 2013-4-13 11:26 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-4-12 22:53 發表

行車噪音﹐我唔應同一定來自車外﹐車內一樣有﹐例如人聲﹐廣播﹐什麼新聞快線.......﹐這都是行車時會制造出來的﹐為何一定要講到車外傳入來的聲音? ...

你咁樣解都好牽強bor @@

"行車"噪音﹐的確未必一定來自車外, 但應該與行車直接有關, 如車內引擎(摩打)轉動, 車輪轉動聲音/路軌磨擦...

你講其他D聲, 可以講係列車內的噪音, 但絕對唔係行車噪音, 因為就算部車停定, 都會有人聲, 廣播聲等....
呢D唔係由行車本身直接制造出來的....

唔好偷換概念, 人地講緊"行車", 你就講"車內/車外"...

回正題, 康城+m-train+少人, 行車噪音我自己覺得係最明顯, 最勁....

3ASV196.KE7270
kei_hk 發表於 2013-4-13 11:37 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-4-13 11:26 AM 發表

你咁樣解都好牽強bor @@

"行車"噪音﹐的確未必一定來自車外, 但應該與行車直接有關, 如車內引擎, 車輪轉舫嘈音/路軌磨擦...

其他D聲, 係列車內的噪音, 但唔係行車噪音, 因為就算部車停定, 都會有人聲, 廣播聲等... ...

行車時﹐有外來聲音﹐令車內的人交談聲音要相應增加。
行車時﹐有外來聲音﹐廣播系統會因應車內的環境﹐自動提升音量。
行車時﹐車門關閉﹐所有聲音都會困在車內不停反射﹐但停車時車門打開便有部份聲音反射到車外﹐令車箱噪音減低。

唔知有無人見話有車門在行車時不停震 (底部門軌虛位太多﹐令到車門不停內外擺動發出聲音)﹐令到不斷發出聲音?

所以﹐唔好單單以為車外才會有噪音傳入車內﹐車內一樣是有不同的噪音的﹐只是不少人已經接受了/沒有視為噪音﹐唔當成噪音的一部份。

3ASV196 發表於 2013-4-13 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2013-4-13 11:37 發表

行車時﹐有外來聲音﹐令車內的人交談聲音要相應增加。
行車時﹐有外來聲音﹐廣播系統會因應車內的環境﹐自動提升音量。
行車時﹐車門關閉﹐所有聲音都會困在車內不停反射﹐但停車時車門打開便有部份聲音反射到車外﹐令車箱噪音減低。 ...

你唔明我解咩, 亦錯誤了解開文者原意...

"行車噪音"並不等於"所有行車時有出現的噪音"...
而應是同行車直接製造有關....

仲有, 唔係講緊"車內/車外"問題, 而是講緊"行車噪音"本身

3ASV196.KE7270
kei_hk 發表於 2013-4-13 11:52 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-4-13 11:40 AM 發表

你唔明我解咩, 亦錯誤了解開文者原意...

"行車噪音"並不等於"所有行車時有出現的噪音"...
而是同行車直接製造有關....

「"行車噪音"並不等於"所有行車時有出現的噪音"...   而是同行車直接製造有關」﹐都係為乎不同人點去睇。
係唔係一定要「直接」才算行車噪音?
我唔會100%認同。當然係話電話鈴聲﹐我唔會同你爭奪﹐但交談聲﹐廣播......又的確會因應行車時周邊環境而提升音量﹐對話的人不會是噪音﹐但唔係交談主角﹐便是噪音了。
所以﹐我會應為這些間接噪音﹐亦應加入在行車噪音的因素。

樓主| 巴士上的人 發表於 2013-4-13 13:14 | 顯示全部樓層
原帖由 tfzoofsss 於 2013-4-12 21:43 發表
我覺得將軍澳去康城先係極品 (M-train)。
將軍澳好似冇哂m train
OtisLeung 發表於 2013-4-13 15:23 | 顯示全部樓層
原帖由 巴士上的人 於 2013-4-13 13:14 發表
將軍澳好似冇哂m train
昨晚(12/4)將軍澳線尾二車就用了A118/161,
將軍澳線只有十三部k-train, 而且不能經常出齊,
所以幾乎每一天都有m-train由觀塘線調派支援,
康城穿梭車用M車也是常見的,
早前將軍澳線甚至用過荃灣線的A146/191以及港島線的A197/219

有三部M車A176/199, A184/217, A177/220特別加裝了試驗充氣門邊,
應該就是作將軍澳線常用支援列車之用

最吵的路段,個人覺得是出入油塘站前後的彎位
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
kks 發表於 2013-4-13 22:29 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-4-12 22:53 發表

行車噪音﹐我唔應同一定來自車外﹐車內一樣有﹐例如人聲﹐廣播﹐什麼新聞快線.......﹐這都是行車時會制造出來的﹐為何一定要講到車外傳入來的聲音? ...

因為樓主於 #3 已經講明唔係想討論乘客製造出黎既聲浪,
既然樓主已闡明討論範圍,
我個人會選擇
尊重樓主,避免文章離題,亦避免使樓主的疑惑得不到答案。

或者如果各界專家希望從專業角度分析一下乘客於邊個站之間會有最多傾計的聲音,其實也一樣可以另新開文討論。

回正文 (關於樓主希望討論的「列車運作引起的噪音」):

個人感覺,
西鐵:
1. 兆康 -> 天水圍,界乎洪水橋與天水圍一段的彎位,雖然唔算好急,但因為該段行車速度快、所以都好嘈
2. 柯士甸 <--> 尖東

東鐵:
畢架山隧道: 固然畢架山隧道比露天路段嘈吵,但明顯該段路比市區線隧道更吵,很多時坐MLR連廣播都聽不到,SP1900 會好一點。

荃灣線:
葵興 <-> 大窩口又係特別嘈,唔知點解

將軍澳線:
如果行 M-train 全段都嘈,但我覺得鰂魚涌過海、將軍澳<->康城一段明顯比餘下路段更吵

tse0856 發表於 2013-4-13 23:48 | 顯示全部樓層
我覺得M-train行將軍澳線一定係贏哂
其他版友所講嘅路段跟本挑戰倒佢
wawa0006 發表於 2013-4-14 00:51 | 顯示全部樓層
上水至落馬洲段地下隧道真係超級嘈,坐MLR真係嘈過大部分前地鐵路線。
EX-TL 發表於 2013-4-14 16:50 | 顯示全部樓層

將軍澳綫 鰂魚涌至北角一段, 聽唔到廣播, 尤其是少人的時候.
觀塘綫 油塘至藍田一段, 應該算係車速慢之中最嘈一段.
觀塘綫 鑽石山至彩虹一段, 臨入彩虹站月台前又係聽唔到廣播.
觀塘綫 九龍灣至牛頭角一段, 以露天路段計係極嘈, 難為住定富街一帶的居民.